Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Freelancer - etapy budowania aplikacji webowej
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
damianooo
Witam,

Chciałem prosić o wskazówki jak powinien powstawać po kolei projekt strony internetowej, którą taki Freelancer otrzymałby do zrobienia przez firmę zlecającą. Zakładając, że miałaby to być strona po prostu wizytówka firmy. Zakładając również, że grafikę do strony mamy już przygotowaną i wiemy jak ma wizualnie wyglądać. Koszty, czas na wykonanie i wybór hostingu też pomijamy zakładając że mamy to już ustalone ze zelceniodawcą.
Chodzi mi tylko o sprawy projektowania i programowania takiej strony internetowej, wybór odpowiedniej metodyki programowania/projektowania oraz wyboru odpowiedniego wzorca projektowego. Oczywiście rozumiem, że wszystko zależy na początku od tego jak bardzo to ma być rozbudowana strona, czy ma korzystać z jakichś webservice'ów , czy ma posiadać CMS do tego itd. itd.
Jednak zastanawiam się czy powinienem od razu , każdą nawet najprostszą stronę internetową produkować we Frameworku (korzystam z Symfony 2) ? A jeśli nie to właśnie tutaj najbardziej ciekawi mnie jak wtedy bez frameworka podeszlibyście do procesu tworzenia takiej strony. Czy najprościej do prostej strony jest zbudować sobie najpierw wzorzec MVC i na jego podstawie tworzyć poszczególne strony serwisu , czy może inaczej ? Najbardziej przy tworzeniu takiej strony interesują mnie kwestie związane z bezpieczeństwem takiej aplikacji jeśli miało by tam być również np. logowanie do aplikacji. Jak wtedy rozpocząć projektowanie stronki tak żeby na końcu gdy oddamy produkt finalny nie musieć się martwić, że ktoś się włamie na stronę takiej firmy i wykradnie bez problemu jej wszystkie dane zarejestrowanych klientów a także aby stronka nie sypnęła się na jakiejś przeglądarce zarówno tej w komputerze jak i tej na Smartfonie.
com
po pierwsze, co to wgl robi w tym dziale?

A co do tematu, to tak jak sam powiedziałeś to wszystko jest uwarunkowane wymaganiami jakie ma spełniać dana strona, bo przecież pod pod zwykłą wizytówkę nie odpalasz kombajnu jaki jest Synfony, Zend czy też inny framework... no a jak nie framework to CMS, do nie dawna wszystkie strony właśnie na nim opierały, dopiero w ostatnich latach wzrosła popularność frameworków. A poruszona kwestia bezpieczeństwa, to jest tak że wszystko zależy od tego właśnie jakich metod użyjesz, bo prawda jest taka, że craker/haker jak chce to wejdzie wszędzie choćby nie wiem jakich zabezpieczeń byś nie użył, np do nie dawna hashowanie sumami md5 haseł było wystarczające i nadal wiele osób tak to robi, ale teraz to już nie wystarcza, bo zbyt łatwo znaleźć kolizje... prawda jest taka ze nie da się za bardzo nic Ci tu poradzić, bo używana metoda projektowa to jest indywidualna kwestia każdego projektu..
g2g3
Warto wspomnieć, że istnieję mniejsze FW, które znacznie lepiej nadają się do mniejszych projektów. Kompletny programista powinien znać przynajmniej kilka, tak mi się wydaje.

Po co budować aplikację od zera i tracić zbędny czas?
damianooo
no tak mi się też właśnie wydaje, że do każdego nawet najmniejszego projektu takie Symfony mogę użyć. Przecież ten tzw. kombajn nie spowolni mi działania aplikacji a przynajmniej będę miał pewność że aplikacja będzie zrobiona dobrze .

P.S. Kompletny WebDeveloper powinien znać kilka frameworków ? właśnie też się zastanawiam czy znając kilka a nie skupiając się tylko na jednym wybranym przez siebie będzie się można mienić super programistą PHP ?
nospor
Cytat
a przynajmniej będę miał pewność że aplikacja będzie zrobiona dobrze .
Nie, nie, nie myl pojęć. Uzywanie frameworka w zaden sposob nie gwarantuje, ze aplikacja bedzie dobrze zrobiona.
buliq
mierz siły na zamiary.

Jeżeli wiesz, że strona będzie modyfikowana, że to co teraz zrobisz to nie będzie finalny produkt to warto swojemu następny pozostawić ładne podwaliny pod rozbudowę.

Jeżeli natomiast jest to strona "wizytówka" to nie warto angażować swojego czasu w stawianie framework, postaw na CMS
com
możesz użyć, ale czy to ma sens... to jest tak jakbyś do skoszenia pola metr na metr wynajął kombajn, bo on to zrobi lepiej... bycie super programistą PHP wiąże się z latami praktyki i ciągłym rozwojem... tak jak powiedział nospor wcale nie jest powiedziane że jak użyjesz Symfony, to od razu aplikacja jest super ekstra.. bo Symfony jest tylko narzędziem w twoich rękach i to Ty nim sterujesz... Dlatego tak jak g2g3 wspomniał warto poznać też inne frameworki i ich używać do mniejszych aplikacji... bo często właśnie dzięki temu się mniej napracujesz...
damianooo
ehh ... to trochę mnie zmartwiliście ... ja myślałem, że jednym Frameworkiem będę sobie pisał wszystko bo w sumie do tego są Frameworki ... a więc żeby zostać dobrym WebDeveloperem trzeba umieć mieć przygotowanych kilka scenariuszy, kilka planów działania: zwykła wizytówka to mniejszy Framework lub jakiś CMS , większa aplikacja to większy Framework np. Symfony. A więc trzeba być bardziej elastycznym tutaj, wiązać się to będzie ze znaniem od razu przynajmniej dwóch Frameworków.
com
no miej więcej tak, w zasadzie to trochę źle zacząłeś bo przeważnie jest tak zaczyna się od czegoś lekkiego( Yii, Kochana, CI), a potem przeskakuje na Zend`a albo Symfony wink.gif
red.orel
Co szkodzi zrobić stronę wizytówkę przy użyciu "kombajnu" np. Symfony/Zend? Większość modułów/komponentów można wyłączyć, a wymyślanie routingu, captchy, koła na nowo jest bez sensu.
Zastanawiasz się nad pisaniem własnego frameworku, chcesz to pisz - jednak jak wspominałem to wymyślanie koła na nowo. Warto zwrócić uwagę na dostępne rozwiązania, nabrać z nimi ogłady, wychwycić zalety i wady.
Bezpieczeństwo, bezpieczeństwo.. właściwie na to nie masz bezpośredniego wpływu. Jeśli framework nie będzie miał dziury, to znajdzie się w bibliotece na serwerze produkcyjnym itd. Aplikacji nie oddaje się "o działa, macie i używajcie będzie 1000 lat bezpieczna", a ciągle się utrzymuję, doskonali. Ryzyko minimalizuje się, jednak nie znika.
Pamiętaj że jakość kodu nie zależy od wyboru frameworku, pokazał nam to jakiś czas temu pewien forumowicz.
Cytat(com @ 11.07.2013, 16:13:18 ) *
no miej więcej tak, w zasadzie to trochę źle zacząłeś bo przeważnie jest tak zaczyna się od czegoś lekkiego( Yii, Kochana, CI), a potem przeskakuje na Zend`a albo Symfony wink.gif

Od kiedy to Yii jest lekkie? Posiada naprawde duże możliwości, aczkolwiek spory procent społeczności kodującej jest ułomny (np. jakość rozszerzeń). Tak przy okazji, gdzie jakiś KRS, dane dot. firmy na stronie agencji internetowej, która stoi na darmowym hostingu z darmowym aliasem?
com
no napisałem, że nikt nie broni tego nikomu, a poza tym kto tu mówi o wymyślaniu koła na nowo... Poza tym gdzie tu była mowa o pisaniu własnego frameworka? co do Yii, tą są różne opinie na jego temat widać masz inne zdanie... A co do reszty to pozostawiam bez komentarza, bo co to ma za związek z tym tematem, a ja nie prosiłem Cie o ocenę.. poza tym bóg wie jaki hosting nie czyni Cie super hiper kimś... tylko co najwyżej jakoś świadczonych usług podlega ocenie..
Posio
Osobiście, wizytówki firm stawiam zależnie od wymagań zleceniodawcy. Jeśli chce sobie swobodnie edytować, instaluje mu Drupal'a i dostosowuje do jego żądań. Jeśli nie chce edytować, rzucam normalnie na szytwno w HTMLu + ew. formularz kontaktowy w PHP.
Uważam że nie ma najmniejszego sensu tworzyć "prostych" rzeczy od postaw, ponieważ one już istnieją, są dostępne za darmo, i mogą się pochwalić nienaganną opinią.
Na budowe od podstaw wykorzystująć w moim przypadku Yii, Cake lub Symfony2 decyduje się tylko wtedy gdy tworzę jakąś kompletnie autorską aplikację którą nie wiadomo jak pod cokolwiek podczepić. W innych przypadkach łącze ogólnodostępne rozwiązania z autorskimi smile.gif
gitbejbe
nie robiłem mega projektów, ale mam za sobą pare sklepów i tzw " wizytówek . Kiedyś sądziłem, że w zleceniu najważniejszy jest Mój czas - bo to za niego biore pieniądze. Okazuje się, że nie do końca. Nie spotkałem jeszcze klienta, który wnikałby w moją pracę. Liczy się tylko fajny wygląd i szybki czas realizacji. Raz robiłem wizytówke od podstaw i spedziłem nad nią kupe czasu... Od tamtej pory lece na gotowych szablonach i tylko je modyfikuje. I tak o to w 2-3 dni mam wykonane zlecenie za które biorę 1000zł. Ja jestem zadowolony i klient również. Nie ma sensu brać zlecenia, które robi się od podstaw - jest to poprostu nieopłacalne dla Ciebie. W sieci jest mnóstwo gotowych rozwiązań, a Ty musisz umieć je poprostu wykorzystać : ) Sam też wiem po sobie, że projekty dla kogoś robi się poprostu tak aby działało. Grunt to aby szablon trzymał sie kupy pod kazą przeglądarką i był ladny. Co do dalszej rozbudowy to dosyć często powtarzane słowa przez klientów, że będę z czasem coś tam dokładać. Dla każdej osoby, która życzyła sobie CMS do strony, żadna z nich (po za sklepami) z niego nawet nie korzysta - jedna strona wisi w sieci juz 1,5 roku a w zakładce aktualności i referencje nadal widnieje napis "brak wpisów". Ludzie teraz chcą mieć strony bo stało sie to już normalną rzeczą. Zakładasz firmę, musisz mieć stronę. Nie bierz za bardzo do siebie zleceń, bo sam z czasem zobaczysz, że Twój nakład pracy jest zbędny. Dlatego używaj gotowców ; )
Pawel_W
Cytat(gitbejbe @ 22.07.2013, 08:47:49 ) *
Sam też wiem po sobie, że projekty dla kogoś robi się poprostu tak aby działało. Grunt to aby szablon trzymał sie kupy pod kazą przeglądarką i był ladny.

typowo polskie podejście smile.gif tak samo robi się w tym kraju drogi i efekty widzimy na własne oczy...
!*!
Cytat
ehh ... to trochę mnie zmartwiliście ... ja myślałem, że jednym Frameworkiem będę sobie pisał wszystko bo w sumie do tego są Frameworki ... a więc żeby zostać dobrym WebDeveloperem trzeba umieć mieć przygotowanych kilka scenariuszy, kilka planów działania: zwykła wizytówka to mniejszy Framework lub jakiś CMS , większa aplikacja to większy Framework np. Symfony. A więc trzeba być bardziej elastycznym tutaj, wiązać się to będzie ze znaniem od razu przynajmniej dwóch Frameworków.

Znając więcej niż jeden FW, nie znasz dobrze żadnego. Nie ma to znaczenia w czym piszesz, tylko jak. A wybór pomiędzy FW jest tak samo ważny jak wybór między bułką z serem, a bułką z serkiem topionym, grunt żeby się najeść.
viking
Ja rozróżniam dwa typy frameworków. Jeden ciężki kombajn do normalnego pisania (w moim przypadku Zend) i coś lekkiego do projektowania żeby np pokazać na szybko klientowi albo nie narobić się zbytnio przy cięciu HTMLa (wiadomo podstrony, każda inna ale ze wspólną częścią). I wtedy bardzo przydają się takie rozwiązania jak http://silex.sensiolabs.org/ czy https://github.com/weierophinney/phlyty ogólnie mikroframeworki. Nie uważam natomiast że nauka jednocześnie dwóch albo więcej dużych FW ma sens. Samo obserwowanie changeloga i ewentualnie wprowadzanie zmian we własnych klasach jest wystarczająco absorbujące. Sądzę natomiast że warto poznać co najmniej dwa języki programowania (np JAVA i PHP) i to nas dużo mocniej rozwinie i nauczy myśleć oraz rozwiązywać problemy, brać też najlepsze wzorce z obu.
gitbejbe
@Pawel_W

W pracy pewnie też super elegancko pracujesz a każde zlecenie robisz tak jak dla siebie ? jeśli powiesz, że tak to to jest dopiero podejście ! ;p Nie napisałem, ze robię buble ale korzystam z gotowych rozwiązań, które najczęściej pisane są zgodnie z normami W3C. Także niejedna strona, którą zrobiłem jest o wiele lepiej napisana niż niejedna samoróbka, a oszczędzam na tym mnóstwo czasu. "tak aby było" miało znaczyć bardziej to, że do takich zleceń nie podchodzę w taki sam sposób jak do tego co robie dla siebie - czyli mniej się staram, dlatego częściej korzystam z gotowców i rozwiązań, które są proste i szybkie. A co do dróg, to zażalenia proszę kierować do fachowców z branży ;p Na moją prace nikt jeszcze skargi nie złożył ; )
Daiquiri
Zdecydowanie zgadzam się z Vikingiem - lepiej poznać dodatkowy język (w przypadku PHP, fajnie znać jeszcze język nie typowany dynamicznie), niż kolejny framework o tej samej klasie. Kluczowe jest dopasowanie narzędzi, bo posiadanie dwóch suwmiarek nie sprawi, że będziemy dokonywać szybszych pomiarów. Z drugiej strony nie polecam kurczowego trzymania się tego co znamy, bo jak wiadomo może się okazać że męczymy się z kobyłą dla projektów w skali mikro biggrin.gif.

Cytat(gitbejbe @ 22.07.2013, 13:29:53 ) *
Na moją prace nikt jeszcze skargi nie złożył ; )
Do czasu.
Nie wiem jak to rozwiązujesz z Klientami, być może im odpowiadają strony na szablonach z sieci smile.gif. Nie twierdzę, że komercyjnie produkcje są zawsze dopracowane do granic możliwości, z uwagi na budżet chociażby, ale bez przesady. Być może to tylko wrażenie, ale brzmisz jakbyś się chwalił, że zarabiasz na odwalaniu fuszerki. Nic w tym pozytywnego.
memory
Cytat
Nie wiem jak to rozwiązujesz z Klientami, być może im odpowiadają strony na szablonach z sieci

Przecież klient nie ma pojęcia, że jest to szablon za darmo lub 5$ smile.gif
kilab
Cytat(memory @ 22.07.2013, 16:33:15 ) *
Przecież klient nie ma pojęcia, że jest to szablon za darmo lub 5$ smile.gif

To aż tak? blink.gif

Ja wierzę, że to są chociaż szablony z themeforest, czy podobnych stron, które jednak wyglądają biggrin.gif
Spawnm
Cytat
Ja wierzę, że to są chociaż szablony z themeforest, czy podobnych stron, które jednak wyglądają biggrin.gif

Szablon tworzy się tak aby wyglądał atrakcyjnie na tle stron konkurencji klienta.
Robisz szkic, pokazujesz klientowi. Akceptuje, lub prosi o zmiany.
Danie czegoś zbyt ładnego potrafi mieć czasem równie negatywny skutek co danie totalnego gniota.
Pamiętaj że klient to w większości przypadków wzrokowiec, więc cene produktu oceni po wyglądzie.
Dając coś zbyt ładnego klienci potrafią poprosić o prostszy layout w zamian za znaczne opuszczenie ceny.
I kij że ciebie to będzie tyle samo czasu kosztować.
Layout ma być atrakcyjny, ale względem konkurencji.
gitbejbe
Cytat(Daiquiri @ 22.07.2013, 14:38:54 ) *
Do czasu.
Nie wiem jak to rozwiązujesz z Klientami, być może im odpowiadają strony na szablonach z sieci smile.gif. Nie twierdzę, że komercyjnie produkcje są zawsze dopracowane do granic możliwości, z uwagi na budżet chociażby, ale bez przesady. Być może to tylko wrażenie, ale brzmisz jakbyś się chwalił, że zarabiasz na odwalaniu fuszerki. Nic w tym pozytywnego.

no ja pierdzele:D "FUSZERKA" cytuje SJP: "potocznie: praca źle wykonana". Wam to coś powiedzieć.... Fuszerka byłaby jakbym zrobił stronę i po miesiącu by się rozpadła (nie wiem jak to możliwe ale ok). Dla każdego klienta robię wszystko to co sobie zażyczy i to dostaje.Cenę ustalam z góry i przedstawiam kilka moich propozycji. Rozliczam się zawsze dopiero wtedy gdy wszystko gra po myśli klienta i nie biorę kasy za poprawki. Klient nie wie ze szablon z którego bedzie składac się jego strona, będzie w większości skopiowany z gotowca (tak, najczęściej jest to themeforest). Tak czy siak taki gotowiec zawsze wymaga kilku większych i mniejszych przeróbek ale finalnie wychodzi fajny efekt. Więc gdzie tutaj jest fuszerka ? jak kupujesz jakąś gierke na kompa to pierwsze na co patrzysz to biblioteki dll ? czy cieszysz się finalnym produktem i cię to nie obchodzi ? Ma działać, działa, ma wyglądać, wygląda... Stawiam krate browara dla tego kto ma wiecej niz 10 projektów dla firm na swoim koncie i ani grama kodu z gotowców.
wtyczki, moduły i szablony pod CMS-y tez pewnie sami piszecie ? biggrin.gif
!*!
Cytat
Klient nie wie ze szablon z którego bedzie składac się jego strona, będzie w większości skopiowany z gotowca (tak, najczęściej jest to themeforest).

To już ma nazwę, oszustwo. Jakby był Twoim klientem i dowiedziałbym się że tak robisz, to bym poprosił o zwrot pieniędzy.

Cytat
Stawiam krate browara dla tego kto ma wiecej niz 10 projektów dla firm na swoim koncie i ani grama kodu z gotowców.

Zgłoś się na PW, podam Ci adres, piję zielonego lecha.

Cytat
wtyczki, moduły i szablony pod CMS-y tez pewnie sami piszecie ?

Tak. Przez lata wypracowałem własne, lepsze rozwiązania, więc po co mi gotowce za 5 dolców?

Różnica między Tobą a mną (a nawet większości tu na forum), polega na tym że znamy znaczenie słów grafika indywidualna.
pyro
Cytat(gitbejbe @ 23.07.2013, 07:50:42 ) *
Stawiam krate browara dla tego kto ma wiecej niz 10 projektów dla firm na swoim koncie i ani grama kodu z gotowców.

Jeżeli pod gotowcem nie rozumiesz czegoś w stylu "jQuery to gotowiec" to poproszę moją kratę browarów (kontakt PW)

Klient nie wie ze szablon z którego bedzie składac się jego strona, będzie w większości skopiowany z gotowca (tak, najczęściej jest to themeforest).

Jeżeli ktoś się o tym dowie to stracisz wszystko to co zarobiłeś + dług. No chyba, że normalnie kupujesz te szablony, a dla klienta przemilczasz sprawę wink.gif

Cytat(!*! @ 23.07.2013, 16:23:16 ) *
piję zielonego lecha.

Dębowe!
Spawnm
Cytat

Jeśli mowa tylko o html/css i php baceknd to lubie tyskie.
Z front-endu korzystam z jquery i twitter bootstrap. Ale to nie są gotowe cmsy czy skórki do nich. Więc tyskie.

Chociaż 10+ projektów to i bez jq/tb też się znajdzie. Więc tyskie ^.^
O$iek
Ja też chcę! wink.gif Piję Chimay Première.
Daiquiri
no ja pierdzele:D "FUSZERKA" cytuje SJP: "potocznie: praca źle wykonana". Wam to coś powiedzieć....
Przepraszam, a kopiowanie komercyjnego szablonu na potrzeby stworzenia indywidualnej kompozycji to praca dobrze wykonana? Raczysz żartować. Jeżeli kupuję u kogoś projekt to prawdopodobnie nie chcę, żeby np. mogla go kupić moja konkurencja, chcę się wyróżnić, dostać produkt dopasowany do mnie itd.. W innym przypadku graficy chodziliby głodni, bo wszystkie strony wyglądałyby tak samo. Najgorsze jest to, że Ty tego nie rozumiesz.

To, że ktoś korzysta z gotowych narzędzi, w formie Magento czy zewnętrznej biblioteki, nie oznacza że to zataja. Jeżeli zachowujesz się zgodnie z licencją, Klient o tym wie to nie ma problemu. Jednak sprzedaż masówki w postaci przerobionego (i mam nadzieje zakupionego) szablonu nie jest indywidualnym projektem za który bierzesz pieniądze.
gitbejbe
no dobra, napiszcie wszyscy gdzie sie zbieramy i was "napoje" ;p (pisze poważnie, dla mnie nie ma problemu - organizujecie czasami jakieś spotkania z forum?). Dobrze ze nie podawałem wam mojej strony biggrin.gif Myślcie co chcecie, ale po za tym, że wzoruje się na gotowcach to nic wiecej nie mam sobie do zarzucenia. szablon po za tym ze ma w sporej mierze zerżniętego CSS'a z różnych szablonów - którego pozniej edytuje, to grafika i struktura dokumenty jest budowana(no dobra html też nie raz kopiowany;p) od podstaw. Strony zawsze dziele na sekcje i laduje je przez include. Do tego dochodza rozne formularza, aktualnosci itd, których w statycznych szablonach nie ma. Tak czy siak szablon finalnie nie przypomina tego co skopiowałem a co do unikatowości takiego projektu to żadnej z moich stron nie znajdziecie na themeforescie (z wygladu) a klient nie znajdzie u konkurencji. Kurde no nie wierze ze nie wzorujecie się na gotowych css biggrin.gif ile macie stron full responsive ? bo ja prawie każdą. no nie umoralnicie mnie bo nie wierze, że osoby które znają się w temacie, nie wzorują się na zachodzie i nie krzystają z gotowych rozwiązań (czytaj: html/css/jquery/). Co do tego czy kupuje projekty z themeforesta, to przyznaje że tego nie robie. Nawet ich nie ściągam z pirackich stron, wystarczy że znajdę kilka ciekawych szablonów i z każedgo pobiore to co mi sie podoba - " prawy -> zbadaj element ". raz zerżne menu i je przerobie, raz znajde jakiś ciekawy content i tak to się kręci. No to może innaczej, skoro tak mnie osądzacie to pewnie żaden z was nie ściągał nigdy torrentów ? ;> to dopiero byłaby zbrodnia!

ps: mowa oczywiście o szablonach typu "wizytówka itd". sklepy, blogi i reszta CMS'ów to inna bajka
!*!
Czyli wyszło na to, że już wiesz że źle czynisz i teraz próbujesz to naprostować :D czerpanie inspiracji np. z takich serwisów jak http://dribbble.com/ jest ok, pod warunkiem że to ma być inspiracja a nie dokładna kopia.

Nie widzi mi się kopiowanie HTML, ponieważ w większości przypadków kod jest fatalnej jakości w takich szablonach za kilka dolców, to samo CSS, a zwłaszcza CSS, po prostu mam inny styl pisania.

Cytat
Co do tego czy kupuje projekty z themeforesta, to przyznaje że tego nie robie. Nawet ich nie ściągam z pirackich stron, wystarczy że znajdę kilka ciekawych szablonów i z każedgo pobiore to co mi sie podoba - " prawy -> zbadaj element ".

Czyli otwarcie przyznajesz, że jesteś złodziejem.

Po tym co napisałeś wnioskuję, że jesteś młody... jak teraz zaczynasz od oszustwa i kradzieży to jak skończysz?
gitbejbe
nie wiem w jakiej skali mieści się wg Ciebie okreslenie "młody", ale jestem wystaczająco "stary" by za takie gadanie "jak skończysz", wyśmiać Cię prosto w twarz. Dobra bo widzę, że każdy tutaj zawsze odprowadza podatki, ma wszystko orginalne i legalne - zwłaszcza oprogramowanie na kompie. czysta polska hipokryzja
!*!
To jeśli jesteś na tyle stary i nie stać Cie na legalne oprogramowanie, to chyba coś z Tobą nie tak. Kradzież to kradzież, tu nie ma miejsca na "abomnieniestac".
Posio
Można tu często zauważyć (na forum.php.pl) że co jakiś czas, ktoś próbuje się MOCNO wybić ponad wszystkich popisując się swoją pomysłowością oraz inteligencją. Potem zazwyczaj mu jest głupio że ktoś kto od lat siedzi w zawodzie "ściąga" go do właściwego poziomu. Co do tego że wszyscy mają wszystko legalne i zawsze odprowadzają podatki - pewnie tak nie jest, z tym,że duża liczba siedzących tu osób zapewne zdaje sobie sprawę z konsekwencji które potrafi za sobą nieść ryzyko takich postępowań - wolą mieć spokój bez obaw ze obudzą się z ręką w nocniku (sam do tego doszedłem troche ponad rok temu).

Co do pefidnego zżynania source'ów stron.... Pokazujesz tym swoje umiejętności. Można zauważyć że raczej brakuje Ci jeszcze dużo doświadczenia do stworzenia czegoś własnego, co można by usadowić na jakimś poziomie. Tak czy inaczej - każdy jakoś zaczynał, jedni lepiej, inni gorzej.

@UP
Tym bardziej że za legalne i dobre oprogramowanie często nie trzeba nic płacić biggrin.gif
nrm
kurczę, mam legalne i oryginalne... nawet PHPstorma sobie kupiłem (ale w promo! a w drugim promo przedłużenie na 2 lata), nie pasuje do forum PHP wink.gif #coRobićJakŻyć
Posio
Ja też nawet kupuje legalne aplikacje w PlayStore... Czasami nawet e-booki. Można się wyrejestrować ? ;P
!*!
Cytat
Tym bardziej że za legalne i dobre oprogramowanie często nie trzeba nic płacić

Wykluczając open source? Rozwiń.
Evinek
Ogólnie używać nielegalnie programów i innych rzeczy to jedno.
Sprzedawać to wszystko to drugie.
I oczywiście to drugie to większe przestępstwo bo zarabiasz na kogoś innego pracy.

Każdy na pewno korzystał z nielegalnych programów. Tak żyje się w Polsce bo inaczej się nie da. Ale w bogatych krajach tak nie robią bo dla nich to grosze.
Tak samo gry. U nas w premierę 229 zł na konsole, a w krajach zachodnio-europejskich za około 50 euro. Jest chyba różnica
Posio
!*! a kto mówi o wykluczaniu Open Source ? - właśnie o takie mi chodzi. np. w takim NetBeans sie pracuje się moim bardzo dobrze... no może pomijając chwilowe "zwolnienia".

@Evinek

Co do gier... na PC też trochę kosztują ale... w pudełkach. Na allegro można czasami wyłapać oryginalne klucze za grosze (np. Crysis 2 oraz Crysis 3 kilka dni po premierze złapałem w cenach do 50 zł)
Z konsolami to oczywiście troche inna bajka, one zawsze były droższe. Nie mam konsoli i nie planuje mieć więc się nie wypowiadam smile.gif
viking
Taki mały OT:
https://www.gamepointsnow.com/blog/which-co...for-videogames/ a później się dziwić że piractwo w tym kraju kwitnie. Ale nie ma problemu. Gry i paliwo mamy jedno z tańszych smile.gif
Czyżby? https://www.gamepointsnow.com/blog/how-many...he-latest-game/
gitbejbe
!*!
to na co mnie stac i co kupuje to moja sprawa.

to że piszesz sam html'a i css to widać, chociażby po Twoim planeta.pl. Idealny projekt na lata 90.
Z chęcią podeslę Tobie adres do mojego w całości autorskiego projektu(na moim CMS'sie). Jak tylko wrzuce na serwer masz to gwarantowane.

Nie sądziłem, że na forum php znajde tylu znakomitych psychologów. Każdy wiedzą lepiej ode mnie jaki jestem , na co mnie stac i jaką mam inteligencje. super!

Posio
Każdy orze jak może. I kolejny przykąłd na to, że lepiej wszyscy wiedzą kim jestem, co robie i ile czasu siedzę nad tworzeniem stron (nie apliakcji - bo o nich nie gadamy). "Brakuje mi dużo doświadczenia", yhy i czego jeszcze ? Wywróż mi jeszcze ile razy w ciagu roku chodzę do kośioła i na kogo głosowałem w 2005.
Cytat
Potem zazwyczaj mu jest głupio że ktoś kto od lat siedzi w zawodzie "ściąga" go do właściwego poziomu

Co nazywasz właściwym poziomem ? samozwańczy guru bo 10 lat odprowadza skłądki w jednej firmie ? Dla mnie możesz siedzieć i 40 lat w fachu, a być kompletnie nieogarnietym - bo i tacy są. Dla mnie jesteście zwykłymi gośmi z forum, którzy również bawią się w to co ja i jakbym chciał zapisać do grupy moralnego wsparcia to nie zakładałbym tutaj konta. Pobieranie styli np menu jakiego szablonu to kradzież ? Równie dobrze mógłbym sam to napisać i wyglądałoby to identycznie - użyłbym do tego zapewne tych samych parametórw a jedyne co by się różniło to nazwa stylu. Jaka jest więc różnica pomiędzy tym czy sam to napisze czy skopiuje ? skoro chce osiągnąć ten sam efekt bo mi się podoba ? Ja dostrzegam tylko zaoszczedzony czas. Pozwanie kogoś za korzystanie z tak samo napsianych styli to absurd, z którego wy robicie mi wywody. Powielenie htmla ? dla mnie header to header, content to content i footer to footer. Jeśli ktoś trzyma się anglojęzycznych standardów nazewnictwa znacznikow, to ma problem, bo na nie jednej stronie znajdzie takis sam/podobny, kod. co do waszych legalnych zakupów - co mnie obchodzi że coś tam macie legalnie kupione ? w garażu mam audi b8 z salonu i co, usprawiedliwa mnie to przed resztą rzeczy, które mam a ich nie kupiłem ? Skoro spostrzegełeś, ze raczej nikt nie płaci wszystkich podatków, to w takimr razie wszyscy jestesmy złodziejami bo okradamy państwo. Mam was zbrodniarze !

co do cen za oprogramowanie i wszystkiego co mamy w polsce, to niestety ale żyjemy jak niewolnicy w tym kraju i to się jeszcze długo nie zmieni. w stanach na samsunga galaxy s4 zbierasz tydzien, w polsce większość musiałaby pracować prawie 2 miesiace (bez wydatków własnych). Sam powaznie zastanawiam sie nad wyjazdem - bo akurat mam okazje. Może wtedy przestaną ludzie mówić do mnie, że jestem złodziejem bo kopiuje style z szablonów, bo nie bede musiał siedziec po nocach aby dorobić sobie na wymarzone wakacje/samochod/dom. W dodatku za zlecenia, które firmy wolą załatwiac bez umowy i dać kase do ręki niż bawić sie w podadki.

ps: ładny wykresik @viking. Piękne porównanie. Polak musi zapi*** prawie 5 razy dłużej aby kupić sobie głupia gre. Wydaje mi się, że to i tak zaniżona wartość bo zapewne uwzględniona jest średnia płacy w polsce. co mają powiedziec Ci co zarabiają 6 zł/h (czyli najnizsza krajowa) ? muszą pracowac wtedy 3-4 dni czyli 24-32h. Przyjmujać na jako odpowiednik taką holandie - gdzie najnizsza to 1200euro, to taki holender z najnizśza krajowa na taka gre (150zł) musi pracowac prawie 6h
Evinek
Twoim tokiem myślenia chcąc ściągnąć szablon dokładnie jak jakiś płatny to nie jest kradzież bo mógłbyś zrobić sam takie coś.
Ściągając nielegalnie gry to nie jest kradzież bo sam też możesz takie coś zrobić, tyle, że dużo pracy zajmie aby dokładnie tak samo wyglądało.

Kradniesz jego kod (jego pracę) więc jest to kradzież. Napisz to sam, a tylko się wzoruj. Na pewno robiąc sam to by wyglądało trochę inaczej. Inna wielkość czionki, inny margines/padding.
Na pewno również inne kolory dobierzesz. Jest to kradzież, koniec kropka.
!*!
Cytat
to że piszesz sam html'a i css to widać, chociażby po Twoim planeta.pl. Idealny projekt na lata 90.
Z chęcią podeslę Tobie adres do mojego w całości autorskiego projektu(na moim CMS'sie). Jak tylko wrzuce na serwer masz to gwarantowane.

Mojej planeta.pl? Mylisz mnie z kimś.

Podaj link, najlepiej do działu oceny.

Cytat
w garażu mam audi b8 z salonu i co, usprawiedliwa mnie to przed resztą rzeczy, które mam a ich nie kupiłem ?

Mogę sobie zabrać te audi bez Twojej wiedzy, przecież nie będzie to kradzież, bo niby dlaczego?

Tak jak pisałem wcześniej, nie próbuj usprawiedliwiać swoich czynów, kradzież i oszustwo nie przestanie nim być, tylko dlatego że zmienisz punkt widzenia.
gitbejbe
@!*!
Temat: planetaphppl

Cytat
Mogę sobie zabrać te audi bez Twojej wiedzy, przecież nie będzie to kradzież, bo niby dlaczego?

bo buchnąłbyś mi fure, proste.

w takim razie pozwijmy coca-cole i pepsi - przeciez to to samo, różni się tylko kolor puszki i logo. To musiałabyć kradzież !

@Evinek
jak byk napisałem, że to co kopiuje jest pozniej przerabiane pod to co robie. elementy strony wygladaja innaczej bo trzbea dorbac do nich oddzielna grafike i rozmieszczenie. Najbardziej pożądanym przeze mnie fektem jest full responsive,, reszte dopasowuje jak mi sie podoba.
!*!
@gitbejbe nie zauważyłeś że to szkic, tak samo jak nie rozróżniasz kradzieży i oszustwa, ale to że ktoś Ci ukradnie auto już tak? Zabawny jesteś doprawdy.

Z mojej strony to wszytko, nie ma sensu ciągnąć dalej tematu o złodziejach i tego jak się tłumaczą, że to fajne i nieszkodliwe.
Daiquiri
Gitbejbe masz dziwaczny tok myślenia. Nie znalazłeś tutaj poklasku dla swoich działań to na siłę próbujesz innym udowodnić, że sami nie są święci. Mylisz jednak korzystanie z narzędzi czy inspirowanie się nowymi rozwiązaniami z kradzieżą. Nie powiem, że z najwyższą przyjemnością, uśmiechem na twarzy i pieśnią na ustach robię przelewy do US. Staram się minimalizować dochód firmy, przez chociażby inwestowanie pieniędzy. Staram się też odzyskiwać VAT. Zgodnie z literą prawa. Nie kradnę jednak pracy innych i nie chciałabym żeby inni mnie okradali. Może zrozumiesz to jak staniesz po drugiej stronie barykady.

Swoją drogą.... o ile dobrze rozumiem - jeżeli ktoś zacznie sprzedawać lekko zmodyfikowaną wersję Twojej aplikacji na allegro po 29.99zł, to nie będziesz miał nic przeciwko. Przecież nikt Ci nie ukradł Ci niczego, czego nie mógłby zrobić sam. Poza tym to tylko kopia, a Twoja fura nadal stoi w garażu ;-).

Jeżeli chcesz osiągnąć efekt wizualny który obserwujesz to go osiągnij i tyle. Nikt by nie zwrócił uwagi na to, że raz poszedłeś na skróty czy podejrzałeś jak robią to inni, ale to samo na skalę masową jest inną sprawą.

PS. Myślisz, że jak "wyjedziesz" to kradzież cudzej pracy stanie się legalna? ;-)
Evinek
Coca-cola i pepsi mają inni skład. Po prostu to i to jest colą.
Korzystasz z płatnego kodu bez prawa - jest to kradzież.

Ja już się nie udzielam. I tak nie da rady go przekonać, że jest to kradzież...
gitbejbe
@Daiquiri

widzisz, każdy ma inne podejście do niektórych rzeczy. Ja nie uważam za złe tego, ze skopiuje jakiś style z szablonu i odpowiedniio go przerobie. Staram się aby fakt ten w wyglądzie i kodzie był niezauważalny. Oszędzam przy tym kupe czasu i fajny efekt końcowy. Takie projekty to -jak wpomnialem, najczesciej wizytówki za które nie biore bóg wie jakich pieniedzy. Innaczej podchodze do klienta, które chce coś "lepszego" a innaczej do kogoś kto chce coś na szybko, za małą kasę i bez umowy. CMS'y i bardziej rozbudowane strony robie od podstaw - chociażby ta o której wpsomniałem dla @!*!. Sam sobie nie pozwiliłbym na bezczelne skopiowanie wszystkiego i z lekką poprawką i puszczenie tego dalej.
Cytat
jeżeli ktoś zacznie sprzedawać lekko zmodyfikowaną wersję Twojej aplikacji na allegro po 29.99zł, to nie będziesz miał nic przeciwko.

napisałeś to z ironią, ale wydaje mi się, że to nic nowego w naszym świecie. Na rynku jest mnóstwo takich przypadków i to legalnych - nie mówie o aplikacjach ale ogólnie. Wiem, ze to nie powód aby tłumaczyć sobie ze skoro inni tak robią to i ja tak będe robić. W swoim zyciu mam czyste sumienie, uczciwie pracuje i dążę do swoich celów. Nigdy nic nie ukradłem (edit: no dobra, zapomniałem o torrentach;p)i nie wiem jak wyglada komenda od środka w moim mieście. Robienie stronek to dorywcza robota co jakiś czas i napewno nie jest to żadna "masowa skala". Jeśli waszym zdaniem to kradzież to ok, wasza sprawa. W wykonaniu jakim ja to robie nie uważam tego za kradzież w pełnym znaczneiu tego słowa , co nie znaczy, ze nie nazwałbym kradzieżą tego jakby ktoś kopiował bezczelnie całe szablony.
m44
Cytat(gitbejbe @ 25.07.2013, 13:01:21 ) *

Najlepiej wrzuć link do działu ocen.
memory
Cytat
Sam sobie nie pozwiliłbym na bezczelne skopiowanie wszystkiego i z lekką poprawką i puszczenie tego dalej.

Znam firmy/gości którzy takich dylematów nie mają i zgarniają hajs wart 5 -20tys
Posio
Jak dla mnie, mogę i 20 lat odprowadzać składki w jednej firmie i z chęcią mogę olewać wszystko. Oby tylko pieniądze dawali. Tak czytając wszystko co piszesz dochodzę do wniosku że "jesteśmy biedni to możemy kraść". Niestety wzorowanie się na czymś i "lekkie" przeróbki to też kradzież. Wejdź sobie w google, poszukaj projektów domów, powiedz twojemu wykonawcy projektu ze taki chcesz tylko okna przerobić troszkę, niech ktoś przyuważy podobny projekt i niech zgłosi... Jest to uznawanie jako wykorzystywanie własności bez zgody. To, że ty używasz czyjegoś skryptu i ten ktoś nie ma napisane NIE KRAŚĆ to nie znaczy że nie musisz mieć zgody na jego użycie.

Nikt Ci nie chce wróżyć ile razy chodzisz do kościoła i co masz w garażu. Ale skoro robisz proste wizytówki/ CMSy/ reklamówki i mówisz ze nie bierzesz za to nie wiadomo jakich pieniędzy to dla mnie oznacza ,że nie zajmujesz się tym na poziomie lub poważnie. Można robić dobre pieniądze, nie oszukiwać państwa i mieć satysfakcję. Trzeba tylko wiedzieć jak, a naszym zdaniem kradzież nie jest do tego dobrą drogą. Tym bardziej że rzesza osób tutaj zaglądająca to wlasnie programiści, którzy sami by nie chcieli żeby ktoś podpieprzył ich projekt.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.