Bateria
11.07.2013, 14:56:35
Cześć!
Już od dawna staram się uprzyjemnić sobie pracę na linuxie (debian) muzyką, niestety jej jakość nie jest zadowalająca. Głównie chodzi mi o podkręcenie basu.
Jedyne co do tego znalazłem to equalizer do niejakiego PulseAudio, który niestety efekty daje okropne. Jak tylko podkręce to dźwięk zaczyna trzeszczeć itd. ogólnie wypada to o wiele gorzej niż w przypadku Windows'a.
Czy znacie coś godnego polecenia, co mogło by zrobić porządek z jakością muzyki w debianie? Może jakiś inny silnik muzyki albo program?
Napiszcie czego sami używacie do muzyki na linuxie.
Pytanie zasadnicze, co masz na końcu, tzn jakiś wzmacniacz? Słuchawki?
Sam używam audacious i sprawdza się bardzo dobrze.
Bateria
11.07.2013, 18:32:27
słuchawki. W Windowsie samym systemowym equalizerem wyciskam dobry i mocny bas. Na androidzie w programie Poweramp tak samo. Natomiast w linuxie same trzaski jak podkręcę.
zainstaluj alsa-utils i pobaw się alsamixer, odpowiada za odblokowanie opcji od dźwięku na cały system, przynajmniej u mnie.
Bateria
11.07.2013, 20:48:45
w alsamixer mam tylko jeden suwak, od głośniści. Alsa-utils zainstalowany.
A przechodziłeś po kanałach F3-F4? Powinna być widoczna możliwość "odblokowania" innych., ewentualnie wyszukaj jakiś innych pakietów przez
Cytat
aptitude search alsa/pulse mixer
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.