Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Testowanie produktów / usług
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
lukasz91
Witam,
mam pewien pomysł na serwis i w związku z tym mam pytanie. Czy byliście by zainteresowani narzędziem do testowania (np. stron, aplikacji itp) posiadającym setki / tysiące testerów za niewielką opłatą, np. 30 zł m-c? Oferta byłaby raczej skierowana do firm.
!*!
Jakim narzędziem i kim byliby Ci testerzy?
lukasz91
Serwis byłby platformą interakcji firm dających usługi / produkty do testowania a zwykłymi użytkownikami. Oczywiście, żeby serwis miał poziom, a nie był śmietnikiem, byłyby wdrożone mechanizmy anty spamowe oraz angażujące użytkowników. Szczegółowo niestety nie mogę opisać, ponieważ pomysł jest w bardzo wczesnej fazie smile.gif
IProSoft
Sam zamysł dosyć ciekawy, jeśli umożliwiał by np testowanie witryny/aplikacji, sprawdzanie działania, funkcjonalności itp i gdyby rzeczywiście zespół był spory oszczędziło by mi to dużo czasu ;-)
lukasz91
Cytat(IProSoft @ 31.07.2013, 09:39:43 ) *
Sam zamysł dosyć ciekawy, jeśli umożliwiał by np testowanie witryny/aplikacji, sprawdzanie działania, funkcjonalności itp i gdyby rzeczywiście zespół był spory oszczędziło by mi to dużo czasu ;-)

A ile byłbyś w stanie przeznaczyć na taką usługę? smile.gif

Targetem głównie byłby rynek IT, ale nie ma przeciwwskazań, by rozszerzyć w dalszej fazie ofertę i na inne branże.
freemp3
W jaki sposób chcesz zachęcić zwykłych użytkowników do rejestracji w serwisie i testowania? Raczej wątpie, żebyś znalazł setki / tysiące osób, które będą wykonywać testy od tak smile.gif
Druga sprawa to kwestia poufności. Większość firm oddając produkt do testów zazwyczaj nie chce, aby jakiekolwiek informacje wypłyneły na zewnątrz przed datą premiery. Pomysł owszem ciekawy, ale jest sporo kwestii do przemyślenia.
g2g3
Dzięki za pomysł, zabieramy się do pracy smile.gif
lukasz91
Cytat(freemp3 @ 31.07.2013, 09:51:15 ) *
W jaki sposób chcesz zachęcić zwykłych użytkowników do rejestracji w serwisie i testowania? Raczej wątpie, żebyś znalazł setki / tysiące osób, które będą wykonywać testy od tak smile.gif
Druga sprawa to kwestia poufności. Większość firm oddając produkt do testów zazwyczaj nie chce, aby jakiekolwiek informacje wypłyneły na zewnątrz przed datą premiery. Pomysł owszem ciekawy, ale jest sporo kwestii do przemyślenia.

Wiem, za darmo w tych czasach nic nie ma tongue.gif Testerzy mieliby jakieś korzyści z tego. A co do firm.. jasne, we wczesnej fazie firma nie będzie chciała opublikować swojego produktu, ale tuż przed premierą warto dać szerszemu gronu do przetestowania...

Cytat(g2g3 @ 31.07.2013, 10:00:45 ) *
Dzięki za pomysł, zabieramy się do pracy smile.gif

Ee takie serwisy faktycznie już istnieją, a dokładnego modelu funkcjonowania nie odkryłem wink.gif
!*!
Nie napisałeś kim byliby testerzy. Każdy kto chce? Jeśli tak, to nie ma to sensu, ponieważ prościej byłoby wrzucić informacje do działu oceny tu na forum, albo zlecić to zewnętrznej firmie która się w tym specjalizuje. Informacje od zwykłych Kowalskich nie mają znaczenia, szczególnie jakby byłby to osoby nie znające się na rzeczy, a takich będzie sporo jeśli rejestracja będzie otwarta bez weryfikacji, chyba że mówimy o testowaniu na zasadzie "ojej jakie ładne ikonki, supcio".
memory
Jak za wyłapany błąd będziecie płacić , może mieć to jakiś sens
konys
Pomysl ciekawy, choc zdaje sie nie nowatorski. Nie napisales, co mozna by testowac przy uzyciu twojego programu? Czy to byly by testy funkcjonalne czy usability? Np. http://verifyapp.com pozwala na testowanie designu i zbieranie feedbacku zanim nawet powstanie strona / aplikacja internetowa.
Jesli chodzi o koszt jaki bylbym w stanie poniesc, to zalezy od jakosci uslug i tego co dostane w zamian (jak szczegolowe wyniki i w jakim czasie). Wydaje mi sie, ze celujesz w dosc niszowa branze i zainteresowane firmy za sensowna usluge beda sklonne zaplacic znacznie wiecej niz wspomniane 30zl za miesiac (chociaz sama idea abonamentu do mnie specjalnie nie przemawia), jesli natomiast jakosc uslug bedzie slaba, to watpie, zebys znalazl chetnych na nie nawet w wersji darmowej.
Ania8899
Genialny pomysl smile.gif
Posio
Cytat(Ania8899 @ 31.07.2013, 23:18:01 ) *
Genialny pomysl smile.gif

A ja się z tym nie zgodzę. Skoro firmy garną sie do zatrudniania testerów za około ~4K zł miesięcznie i jest zapotrzebowanie na osoby znające się na rzeczy, to moim zdaniem serwis któremu wysokich lotów i profesjonalnej ekipy raczej nie wróżę, nie ma prawa bytu. Nie wspominając już o poufności smile.gif
O$iek
Ania to fejk profil wink.gif Standardowo profil "kobiety", avatar z generatora i wszystko ją interesuje. Link w profilu już siedzi i jest ok wink.gif
Sorry za OT.
lukasz91
Cytat(konys @ 31.07.2013, 18:58:42 ) *
Pomysl ciekawy, choc zdaje sie nie nowatorski. Nie napisales, co mozna by testowac przy uzyciu twojego programu? Czy to byly by testy funkcjonalne czy usability? Np. http://verifyapp.com pozwala na testowanie designu i zbieranie feedbacku zanim nawet powstanie strona / aplikacja internetowa.
Jesli chodzi o koszt jaki bylbym w stanie poniesc, to zalezy od jakosci uslug i tego co dostane w zamian (jak szczegolowe wyniki i w jakim czasie). Wydaje mi sie, ze celujesz w dosc niszowa branze i zainteresowane firmy za sensowna usluge beda sklonne zaplacic znacznie wiecej niz wspomniane 30zl za miesiac (chociaz sama idea abonamentu do mnie specjalnie nie przemawia), jesli natomiast jakosc uslug bedzie slaba, to watpie, zebys znalazl chetnych na nie nawet w wersji darmowej.

W teorii można byłoby testować wszystko, od designu po błędy funkcjonalności itp. "Testerami" byliby zwykli użytkownicy. Dla aktywnych testerów byłyby jakieś korzyści od serwisu / firmy, której produkt jest testowany.
konys
Cytat
W teorii można byłoby testować wszystko, od designu po błędy funkcjonalności itp. "Testerami" byliby zwykli użytkownicy. Dla aktywnych testerów byłyby jakieś korzyści od serwisu / firmy, której produkt jest testowany.

W jaki sposob chcialbys przeprowadzac testy? Zapisywac filmik tego, co robi uzytkownik (http://www.usertesting.com), udostepniac multivariate testing gotowej strony (http://www.optimizely.com) czy moze zbierac opinie o designie (http://verifyapp.com)? Co bedziesz mogl zaoferowac wiecej niz wspomniane serwisy? I przede wszystkim w jakich klientow celujesz?

Dla przykladu - we wtorek musialem przejechac 600km, zeby wziac udzial w spotkaniu na ktorym ocenialismy design strony dla urzadzen mobilnych (5-osobowe spotkanie). Rezultatem byl feedback dla dzialu Marketingu i Designu w formie zapytan / wskazowek (np. u gory formularza jest przycisk "Apply" a na dole "Done", jaka jest miedzy nimi roznica? Jesli robia to samo to czy oba przyciski sa konieczne? itp.). Ten sam lub lepszy efekt mozna by uzyskac zlecajac testy przez verifyapp.com.

Drugi przyklad - Marketing stwierdzil, ze zielone i duze przyciski dodajace produkt do koszyka przyczynia sie do zwiekszenia sprzedazy. Zanim zleca prace do Designu / IT poradzilbym im, zeby uzyli http://www.optimizely.com i na podstawie rezultatow tam uzyskanych sprawdzili, czy gra jest warta swieczki.

Gdyby Customer Service narzekal, ze uzytkownicy wydzwaniaja do nich zamiast wypelniac formularz online, to przeprowadzilbym testy z uzytkownikami, zeby sprawdzic, w jaki sposob szukaja informacji o obsludze klienta (mozna wowczas np. zidentyfikowac, ze numer telefonu jest bardziej widoczny niz link do formularza, albo ze formularz jest zbyt gleboko zagniezdzony i klienci nie moga go odnalezc).

Wiem, ze to troche inny zamysl niz planowales, ale jesli o mnie chodzi, to bardzo ciekawe wydaje mi sie http://www.usertesting.com - gdybys mogl do tego dodac eye movement tracking i byl w stanie sporzadzic heat map nalozona na ogladana strone to mysle, ze mialbys silna karte przetargowa.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.