Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Licencja jQuery a odsprzedaż
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
fate
Czy mam racje:
Tworząc cokolwiek co korzysta z jQuery jeżeli chce się to odsprzedać zgodnie z literą prawa, można to zrobić lecz tylko na licencji GPL czyli mam obowiazek udostepniac źródło i nabywca może to rozdawać lub odsprzedawać dalej na licencji GPL?
in5ane
Produkt, którego część kodu oparta jest na licencji GPL nie musi być objęty tą samą licencją. Dam Ci taki przykład, zobacz ile to jest w sieci stron opartych np. na CMSie Joomla, i co i teraz każdy może żądać kodu źródłowego. Dodam, że mogą to być zmodyfikowane strony oparte o Joomle, niekoniecznie czysty, goły CMS.
dżozef
jeśli chodzi o licencję MIT to spokojnie możesz odsprzedawać, ale upubliczniać tylko samo jQuery
!*!
Cytat(fate @ 31.07.2013, 15:24:31 ) *
Czy mam racje:
Tworząc cokolwiek co korzysta z jQuery jeżeli chce się to odsprzedać zgodnie z literą prawa, można to zrobić lecz tylko na licencji GPL czyli mam obowiazek udostepniac źródło i nabywca może to rozdawać lub odsprzedawać dalej na licencji GPL?

jQuery jest na licencji MIT, (choć powinno się pisać X11). Nie musisz udostępniać źródła, ani czegokolwiek co jest związane z biblioteką jaką tworzysz, jedynym wymogiem jest informacje o autorze/produkcie na jakim dany skrypt się opiera.

@in5ane - temat był już wałkowany, nie wprowadzaj ludzi w błąd.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.