Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: formularz kontaktowy...
Forum PHP.pl > Forum > PHP
mhs
witam serdecznie,

Na swojej stronie do kodowania znakow uzywam utf-8. Mam formularz kontaktu, ktory uzytkownik wypelnia i wysyla na skrzynke pocztowa.

Oto jego fragment:

1. <?php
  2. $tresc = 'Temat: '.&#092;"rn\".$_POST['temat'].\"rnrn\";
  3. $tresc .= 'Treść: '.&#092;"rn\".$_POST['tresc'].\"rnrn\";
  4. $tresc .= 'Podpis: '.&#092;"rn\".$_POST['podpis'].\"rnrn\";
  5.  
  6. $tresc .= 'Informacje o nadawcy:'.&#092;"rnrn\";
  7. $tresc .= 'Przeglądarka internetowa: '.$_SERVER['HTTP_USER_AGENT'].&#092;"rn\";
  8. $tresc .= 'Adres IP: '.$_SERVER['REMOTE_ADDR'].&#092;"rn\";
  9. $tresc .= 'Nazwa hosta: '.gethostbyaddr($_SERVER['REMOTE_ADDR']).&#092;"rn\";
  10.  
  11. $naglowki = &#092;"MIME-Version: 1.0rn\";
  12. $naglowki .= &#092;"Content-type: text/html; charset=utf-8rn\";
  13. $naglowki = &#092;"Reply-To:\".$_POST['email'].\"rn\";
  14.  
  15. mail('adres@interia.pl', 'Wiadomość z formularza kontatkowego!', $tresc, $naglowki);
  16. ?>

Problem jest w tym, ze gdy przychodzi poczta jest ona praktywnie nieczytelna (MS Outlook). Wszystkie polskie znaczki sa w postaci krzaczków. Co prawda problem znika gdy wybiore w MS O kodowanie utf-8, ale czy nie da sie tego w jakis sposób obejść? Sytuacja jest identyczna gdy sprawdzam poczte przez www - tam mozliwosci zmiany kodowania przeciez nie mam.
netzah
A czemu masz Content-type: text/html; ? Nie masz tam przeciez zadnych tagow html. Moze zamien na text/plain, a jak nie to - zostawiacaj html - dodaj blok <head> a w nim ustal kodowanie znakow na utf-8.
mhs
faktycznie, w naglowku mam html a wysylam maile ze zwyklym tekstem ale niestety to nie ma bezposredniego zwiazku z problemem....
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.