ja to widzę tak:
- programowanie zorientowane obiektowo to bardziej kwestia paradygmatu, sposobu myślenia. To są zasady niezależne od języka programowania. Można zrobić kod korzystając ze słówek "class" i "extends" i wcale nie napisać obiektowego kodu, bo będzie się waliło na oślep. Można też zrobić kod obiektowy w języku C, w którym nie ma klas.
- są słowa kluczowe PHP i cała skladnia, która pomaga programować obiektowo, np. class, extends itp. I jest to gdzieś opisane, zapewne w manualu na php.net, jak należy używać tej składni. Tutaj też bym umieścił wszelkie standardowe typy, standardowe wbudowane klasy itp.
- no i wreszcie, na samym wierzchu, jest specyfika konkretnego frameworka. Jednak z frameworków można korzystać jak małpa, po prostu wrzucając odpowiedni kod w odpowiednie dziurki (kod logiki do odpowiednich kontrolerów, kod bazy do modelu, kod HTML do szablonów...), bo celem frameworków jest właśnie umożliwienie przeciętnym programistom (albo programistom leniwym) napisanie rozbudowanej aplikacji minimalnym nakładem pracy (weźcie napiszcie od zera taki framework - mam na myśli framework - a nie aplikację zbudowaną na frameworku - ja się nie podejmuję...

). I właśnie dlatego "znajomość kilku frameworków" wcale nie znaczy, że ktoś będzie jakimś specjalnym wymiataczem. Wymiataczem byłby wtedy, gdyby napisał własny framework

(do czego wcale nie namawiam, bo to strata czasu, skoro jest już pełno gotowych frameworków - chodzi mi o to, że prawdziwy wymiatacz znający się na OOP
byłby w stanie napisać własny framework.).
Cytat
A może to mnie się tylko wydaję że to źle przygotowane oferty pracy?
Zależy chyba od firmy i stanowiska. W niektórych firmach faktycznie będziesz musiał znać OOP na wysokim poziomie, bo będziesz pracował nad rozbudową dużych aplikacji, a w niektórych będziesz klepać kod, gdzie znajomosć wzorca MVC i podstawowa znajomość PHP spokojnie wystarczy.
Ale nie dowiesz się tego, dopóki nie skontaktujesz się z daną firmą, nie pójdziesz do nich na rekrutację, albo w inny sposób (od znajomego) nie dowiesz się o tym, jak w danej firmie wyglada praca.