Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: o php inaczej??
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Jabol
Mam do was takie pytanie. Ostatnio spotkałem się na pewnym forum ze stwirdzeniem, że php, perl itp. są to języki typu:

write once
read never

czy się z tym zgadzacie? Bo ja to osobiście myśle, że wszystko zależy od kodu i od rodzaju pisania. Np kiedyś spotkałem się w pewnym piśmie, że na dłuższą metę można się pogubić w zmiennych, pochodzących każda z innego miejsca (GET POST SESSION itd.), i to jest właściwie racja, ale przecież wszyscy zawansowani bardziej niż ci co pytają jak napisac HelloWorld to odwołują się do zmiennych w bardziej czytelny sposób. Powiedzcie mi więc, skąd biorą się te opinie o nieczytelności php? Bo to przecież, czy kod jest czytelny, czy nie, nie świadczy o języku (php), tylko o koderze!
Jabol
Mam pewne problemy z tym forum... Więc jeżeli widzicie pewne dziwactwa w ankiecie (lub jej wogóle nie ma to sie nie dziwcie)
scanner
I tak nie rozumiem.
A przy okazji.. Którędy na lewo?
kurtz
Cytat
Mam do was takie pytanie. Ostatnio spotkałem się na pewnym forum ze stwirdzeniem, że php, perl itp. są to języki typu:

write once
read never
kiedy programista duap to rzeczywiscie tak moze byc - wiec generalnei sie zgadzam. przy php akurat wg mnie tak zamotac jak w perlu to sie nie da ;)

ale jak ktos sie postara.... ;)))

Cytat
Np kiedyś spotkałem się w pewnym piśmie, że na dłuższą metę można się pogubić w zmiennych, pochodzących każda z innego miejsca (GET POST SESSION itd.), i to jest właściwie racja, ale przecież wszyscy zawansowani bardziej niż ci co pytają jak napisac HelloWorld to odwołują się do zmiennych w bardziej czytelny sposób.

hm spokojnie
po pierwze co to za pismo (bo skranjnie sie nie zgadzam)
po drugie _GET _POST jasno mowi skad pochodzi zmienna. fakt jest zaistnienia to co innego
po trzecie komntarze w kodzie to wg mnie element najwazniejszy dla spokoju w przyszlosci.

po czwarte i decydujace - nalezy przyjac (stety/ niestety) pewien standard i trzymac sie go - jesli to jakis oficjalny to po prostu poweidziec wg czego piszemy. jesli nie to spisac chcoaiz jego ramy by potomni wiedzili co gdzie i jak.

wg mnie problem spojnego i zrozumialego kodowania jest jednym z bardziej palacych gdy idzie o jezyki nie wymagajace z poziomu gramatyki jezyka pisnaia od razu skladnie i czytelnie.
Cytat
Powiedzcie mi więc, skąd biorą się te opinie o nieczytelności php? Bo to przecież, czy kod jest czytelny, czy nie, nie świadczy o języku (php), tylko o koderze!
niestety rowniez o mozliwosciach jezykach. np python ma to ciut lepiej rozwiazane.

ps
zawsze mozesz uzyc bjutifarera zeby uczytelnic kod.

pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.