Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Portal/Forum php... od czego zacząć - nauka/poradnik
Forum PHP.pl > Forum > PHP
robredo
Witam wszsytkich forumowiczów, proszę o wsparcie moich chęci.

Chciałbym spróbować swoich sił w postawieniu strony która ma być Portalem/Forum , może mnie naprowadzicie po tym jak opiszę jej funkcjonowanie:
Strona ta miałaby służyć mi, moim znajomym i innym osobom które byłby by zainteresowane tą tematyką. Codziennie pojawiałby się wpis porządkowy do którego inni mogliby dodawać swoje komentarze w którym to nawiązywały by się dialogi/wymiana zdań. Do tego chciałbym mieć na stronie czat/shoutbox poczytałem troszkę i zdecyduje się prawdopodobnie na mChat.

Pytanie i prośba do Was o pomoc... jak się do tego zabrać, macie jakieś ciekawe poradniki dla początkujących na podstawie których mógłbym się wspomagać i uczyć... bo uczyć się chcę tą stronkę, tak chyba najłątwiej, a nie na sucho.

Podpowiedzcie też w jakim języku/wersji php najlepiej się do tego zabrać. Wspomnę na koniec że w przyszłości chciłbym dodać jakieś rankingi itdtronie

Ostatnie pytanie, na jakiej stronie/ darmowym hostingu testować moje poczynania (w przyszłości gdy już postawię ją będzie ona stała na dedyku)
cadavre
Jak bardzo ambitny w skali od 1 do 10 jesteś? wink.gif
kujol
Ucz się (najlepiej) aktualnej wersji php 5.5.3, html i mysql. Darmowy serwer jaki polecam do prób to cba.pl
Dejmien_85
Cytat(kujol @ 16.09.2013, 22:28:23 ) *
Ucz się (najlepiej) aktualnej wersji php 5.5.3, html i mysql. Darmowy serwer jaki polecam do prób to cba.pl

Z "darmowych" serwerów to polecam XAMPP-a albo Linuxa. cool.gif
Lawliet
Osobiście zacząłbym od przyswojenia wiedzy spisanej w tej książce. Skorzystałem z porad obecnych tutaj programistów dotyczących tej książki i jestem zadowolony.

Nauka PHP i MYSQL do napisania forum, a potem, ale to już opcjonalnie, edukowanie się w dziedzinie javascript i jquery.
c1chy
Być może to tylko moje podejście ale jak czytam uczę się php i piszę forum / grę / swój CMS to trochę śmieszne się wydaje. Nie chodzi nawet o ambicje czy inteligencje, po prostu nie da się uczyć podstaw pisząc duży projekt. Najlepiej podstaw uczyć się pisząc "do szuflady" nawet nie muszą być to funkcjonalne skrypty. Przerób pętle, tablice, warunki, później poczytaj o formularzach, o metodach przesyłania formularzy, następnie sesje czym są i jak działają. Dopiero później poczytaj o MySQL który sam w sobie jest tematem na nie jedną książkę.

Próbując nauczyć się jednocześnie MySQL, PHP, HTML, CSS, JS i na dokładkę jQuery zaczniesz tworzyć dziurawe, nieoptymalne skrypty i wyrobisz sobie tylko złe nawyki.

Co do testowania, to jeżeli pracujesz na Windows to zainstaluj sobie XAMPP jest to cały pakiet potrzebnych "serwerów".

minister1234
Sorry za odkop ale zrób silnik ala WordPress :]
robredo
Cytat(cadavre @ 16.09.2013, 22:14:21 ) *
Jak bardzo ambitny w skali od 1 do 10 jesteś? wink.gif

6-7

Dzięki za wypowiedzi, książeczkę zakupię.

Czyli by postawić takie forum/portal nie wystarczy sama znajomość PHP? Co do pętli itd. miałem to w szkole na studiach w pascalu bodajże.

Jak myślicie ile czasu musi upłynąć bym ogarnął na tyle ten język bym mógł sam postawić owe forum/portal. Pytam gdyż nie wiem czy mamy tyle czasu z kolegami by na mnie czekać i czy nie lkepiej poprosić kogoś by za opłatą nam to zrobił biggrin.gif
Turson
Jeśli nigdy nic nie pisałeś w PHP i nagle chcesz napisać forum, które faktycznie będzie wrzucone w sieć i funkcjonowało, to obawiam się, że to może Cię przerosnąć pod kątem bezpieczeństwa , usability czy obciążenia serwera.
Forum można zawsze postawić darmowe jak MyBB czy PhpBB.

Jeżeli zamierzasz się uczyć tego języka to zacznij od prostszych zagadnień.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.