Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Tworzenie obiektów
Forum PHP.pl > Forum > PHP
BigPig
Hej,

przerabiam książkę PHP obiekty wzorce narzędzia i znalazłem tam inny sposób tworzenia obiektów.

coś w stylu jak: new new Obiekt();

Domyśliłem się na podstawie większego kodu co to może oznaczać, próbowałem potwierdzić moje domysły na podobnym schemacie, ale kod nie działa. Nie akceptuje formy new new. Problem w tym, że w książce cztery razy pod rząd jest tak napisane.

Także:
- czy to błąd książki?
- stara składnia?
- jeśli ani to ani to to co to jest?
mstraczkowski
Nie spotkałem się nigdy z taką kosntrukcją - jest ona nieprawidłowa oraz nielogiczna.
Jest to zwyczajny błąd w druku książki
BigPig
Przeszło mi to przez myśl, ale ciężko mi było uwierzyć, że błąd w druku dotyczyłby, aż 4 linijek kodu(ten sam błąd) - autor w ten sposób tworzy 4 obiekty. No cóż, także to już kolejny głupi błąd tongue.gif
em1X
Przeczytałeś wstęp do książki? Miałem jedną taką, w której autor napisał, że celowo powstawiał błędy w kod, i że należy ich szukać w ramach ćwiczeń z kodem.
SmokAnalog
Mnie tam w książkach informatycznych już nic nie dziwi, zdecydowana większość jest naszpikowana głupimi błędami, jakby w ogóle nie testowali swojego kodu.
BigPig
@em1X
Z początku książki:
"Nowe wydanie książki zostało więc starannie przejrzane pod kątem zmian w języku i możliwości omówienia nowych elementów" biggrin.gif Nic nie napisali o błędach.

@SmokAnalog

Najbardziej wkurza to, że ta książka omawia dosyć zaawansowane kwestie(przynajmniej jak dla mnie) i takie błędy nie dość, że wkurwiają to jeszcze utrudniają naukę. Szkoda gadać, rozumiem literówki, ale nie wybaczę błędów w kodzie.
SmokAnalog
No niestety, książki informatyczne są często pisane przez osoby ładnie piszące i słabo programujące. Nigdy nie zapomnę na przykład świetnego pomysłu autora Biblii Ajax. Jako idealne zastosowanie Ajaxa podał... skrypt kalkulatora. Ręce mi wtedy opadły (i nie tylko).

Ojciec PHP niewiele lepszy w swojej książce. Pomijając kompletny brak konwencji w kodzie, wszystkie wartości wpisane przez użytkowników sprawdzał funkcją (czy raczej konstrukcją) empty. No tak, w końcu "0" to brak wartości, podobnie jak "0.0". Ale "1" czy spacja już są OK!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.