Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][mySqk] zmiana kolejności wyświetlania zdjęć
Forum PHP.pl > Forum > PHP
john_doe
Witam,

dla przykładu mamy ogłoszenie samochodowe. Dodajemy np. 6 zdjęć. ciach ciach. Dodaliśmy. Ale teraz chcemy zmienić ich kolejność. Pewnie potrzebna nam jakaś dodatkowa kolumna order w tej tabeli. Ale bez sensu dawać userowi możliwość zmiany porządku po przez zmianę cyferek po których potem sobie w zapytaniu orderujemy.
Poproszę o jakąś wskazówke na temat bardziej user friendly reordering smile.gif
buliq
A ja nie rozumiem ... w kontekście:
Cytat
bez sensu dawać userowi możliwość zmiany porządku po przez zmianę cyferek po których potem sobie w zapytaniu orderujemy.
nospor
Kolumne w bazie z numerkiem kolejnosci musisz miec. Niby jak inaczej masz wiedziec co pierwsze?
A jak chcesz zrobic dla usera ladnie, to pisz w js mechanizm przestawiania zdjec
john_doe
nie no jasne, numerek musi być.
Tylko ten js .... jeszcze nie wiem jak to ugryźć.

busterek
Dokładnie tak jak pisze nospor.
Ja wykorzystałem w swoich projektach jqueryui. Tam jest coś, co się zwie sortable. Bardzo fajnie działa.
john_doe
no tak, sortable przestawia po prostu elementy DOM. Potrzeba jeszcze robić update na bazie numeru po którym sortujemy.
Tak naprawdę to trzeba przenumerować wszystko...
w0jt3k
Hmm... A może ASC bądź DESC w zapytaniu, nie wiem, tak tylko podaję (od wczoraj się uczę programowaniem). Możesz też wypróbowac funkcję php shuffle. Losowo Ci wyświetli zdjęcia. Albo coś z randomem pokombinuj smile.gif Jak baza, to najlepiej ASC i DESC. Wyświetla od końca i od początku.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.