Dręczy mnie jeden problem, natury projektowej. Stowrzyłem jakiś czas temu zbiór funkcji, głównie dla siebie, które pomagają mi przy towrzeniu różnych projektów. Funkcje te, połączyłem w klasy. Wszystko działa, jednak gdy towrzę moduły, to środowisko IDE (NetBeans) nie podpowiada mi funkcji. Może przytoczę przykład:
<?php class site { var $class1; var $class2; function site() { $this->class1 = new class1(); $this->class2 = new class2(); } } class class1 { function klasa1funkcja1() { } function klasa1funkcja2() { } } class class2 { function klasa2funkcja1() { } function klasa2funkcja2() { } } $site = new site(); $site->class1->klasa1funkcja1(); $site->class1->klasa1funkcja2(); $site->class2->klasa2funkcja1(); $site->class2->klasa2funkcja2(); ?>
W momencie kiedy piszę kod i nacisnę kombinację ctrl + spacja po napisaniu $site-> podpowiada mi zmienne i funkcje klasy site. Kiedy wybiorę podklasę class1, czyli w kodzie mam następującą konstrukcję: $site->class1-> i nacisnę wyżej wspomnianą kombinację klawiszy, wtedy NetBeans stwierdza, że nie może mi nic podpowiedzieć. Po wpisaniu funkcji z palca wszystko działa. Jednak jest to uciążliwe, gdyż muszę pamietać kilkadziesiąt funkcji zapisanych w podklasach. Czy da się jakoś to zrobić, aby to działało??