PuSiEk
18.04.2003, 13:43:00
Witam,
od jakiegos czas zaczolem sie interesowac php i chcilaem kupic ksiazke o tej tematyce jednak nei wiem jaka wybrac, a jest ich dosc duzo na rynku. Doradzcie cos!
Ksiazka mial by byc dla osoby ktora:
:arrow: zna html
:arrow: ma bardzo male pojecie o programowaniu
Ksiazka powinna byc:
:arrow: napsiana w prostym jezyku
:arrow: powinna zawierac oprocz teori jakas praktyke
:arrow: w miare tania
Z gory dziekuje za odpowiedz
PS
Jestem "nowy" i nei wiem czy w dobrym dziale to napisalem =]
DeyV
18.04.2003, 13:52:34
Jeżeli już się zna HTML, to w zupełności wystarczy manual.
Rozdziały dla początkujących są pięknie przetłumaczone, okraszone dużą ilością przykładów, tak że w zupełności wystarczają.
A gdy potrzebne jest coś więcej - jest w sieci kilka dobrych kursów. Żadnych innych rozwiazań nie mogę polecić z czystym sumieniem, bo książki są albo ubogie, albo przepisywane żywcem z... manuala.
Co najwyżej warto sobie czasem pewne rozdziały wydrukować, by móc je nosić z sobą do kib...ka
PuSiEk
18.04.2003, 14:49:32
Moze i masz racje ze manual.pl jest najlepszy jednak on nie jest w pelni spolsczony... dlatgo poszukuje ksiazki... =]
itsme
18.04.2003, 14:53:34
ludzie !!!! bardzo prosze o czytanie swoich postow przed wyslaniem!!! te literowki moga kiedys zabic
macieq
20.04.2003, 19:52:47
Ja np. bardziej lubie czytac książke (tekst drukowany) niż siedzieć przed monitorem i czytać jakiś kurs (manual oczywiście to podstawa - sa ksiazki ktore praktycznie stanowia przedruk przetlumaczonego manuala - te odradzam).
Co do ksiazek to na poczatek jest dobra 'PHP4. Biblia' lub 'php i MySQL. Tworzenie stron WWW' (ze wskazaniem na ta drugą) oraz 'PHP4.Aplikacje'. To w połaczeniu z manualem wystarczy.
Szczav
24.04.2003, 18:23:23
Patrząc na opinie userów wydaje się, że php i MySQL. Tworzenie stron WWW jest najlepsza. Sam to kupiłem 2 dni temu i jak na razie jest ok. Chętnie bym się pouczył z manuala, ale przy próbie wydruku pewnie drukarka by mi padła, a czytać go na 9letnim 14calowym monitorze nie należy do żerzy przyjemmnych. Manuala używam tylko podczas pracy, jak czegoś nie wiem.
do ludu: zanim pójdziesz do empiku poczytać jakąś książkę umyj ręce, bo jakiś frajer być może ją kupi... jeśli tego nie zrobisz i staniesz mi na drodze to... [-autocenzura-]
kwiateek
24.04.2003, 21:02:59
Manual
- jest napisany prostym zrozumialym jezykiem
- pomiedzy trescia przedstawiane sa przyklady
- jest bezplatny
- mozna sobie go szybko przeszukac
- i wiele innych zalet
Ksiazka
- kolejny wydatek
- to samo co w manualu a nawet mniej
- i wiele wiele wiecej innych wad
oczywiscie ma tez dobre
- dobrze sie pali jak sie nauczysz / nie nauczysz
Wydrukuj sobie manuala zbinduj i wyobraz sobie ze to jest ksiazka.
penki
24.04.2003, 21:11:23
A co sadzicie o ksiazce 'php Programowanie' z serii Core Helionu? Jak ona ma sie do np. zachwalanej wszedzie 'PHP4 od podstaw'?
pozdrawiam,
michal
PuSiEk
24.04.2003, 21:23:50
Cytat
Manual
- jest napisany prostym zrozumialym jezykiem
- pomiedzy trescia przedstawiane sa przyklady
- jest bezplatny
- mozna sobie go szybko przeszukac
- i wiele innych zalet
Ksiazka
- kolejny wydatek
- to samo co w manualu a nawet mniej
- i wiele wiele wiecej innych wad
oczywiscie ma tez dobre
- dobrze sie pali jak sie nauczysz / nie nauczysz
Wydrukuj sobie manuala zbinduj i wyobraz sobie ze to jest ksiazka.
Chcialem sobie wydrukowac manuala, ale caly manual zajmuje ponad 1500str =] Wiec chyab taniej mnie wyjdzie kupno ksiazki...
kwiateek
24.04.2003, 21:28:45
Ale liczy sie to ile bedziesz mial wiedzy po przeczytaniu. Jedna ksiazka nie zalatwi manuala...
Seth
24.04.2003, 22:17:40
penki
24.04.2003, 22:42:35
Cytat
Niestety nie znalalzem tam nic o 'Core php Programowanie'... Moze nie widze...?
Seth
24.04.2003, 22:57:23
W podanych przezemnie linkach sa ksiazki o php lecz jak slusznie zauwazyles nie ma o 'Core php Programowanie'
Jezeli to helion to radze przejzec ja przed kupnem, gdyz moga byc w niej bledy. Ogolnie odradzam heliona ze wzgledu na niescislosci w listingach i dosc lakoniczny jezyk.
penki
24.04.2003, 23:23:57
Wlasnie z tego powodu helionowego zadalem to pytanie, bo slyszlaem ze 'PHP4 od podstaw' jets calkiem dobrze przetlumaczone...
Szczav
25.04.2003, 18:46:52
Cytat
Ale liczy sie to ile bedziesz mial wiedzy po przeczytaniu. Jedna ksiazka nie zalatwi manuala...
Jasne, że nie, ale może go wspomóc.
radziel
25.04.2003, 19:52:02
Ja także polecam php 4 Biblia...
Co polecacie człowiekowi który zna php na sredniozaawansowanym poziomie?
Seth
25.04.2003, 20:16:03
Cytat
Co polecacie człowiekowi który zna php na sredniozaawansowanym poziomie?
Praktyke. Zawsze przy projektach wychodzi to co nie umiemy lub zapomnielismy. Dlatego tworzenie srkyptow pozwala na poszezenie wiedzy.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.