Po wielkich bojach i trudach udało mi się w końcu ukończyć projekt nad, którym pracowałem już pewien czas. NMonit miał być programem do rejestrowania aktywności sieciowej programów w systemach z rodziny Linux, jednak żeby mieć pełny obraz użycia sieci monitorowani są także użytkownicy, interfejsy sieciowe oraz zapisywane są informacje o urządzeniach, z którymi nawiązywane były połączenia. Nie jest to jakieś cudo, ale może komuś się przyda
moze byc przydatne np do testowania itp, takie sugestie bym mial:
1 - skoro to open source, to wrzuc na github
2 - monitorowanie jednego hosta to przedszkole, dodaj monitorowanie programow na wielu hostach i zbieranie informacji do jednego mastera na ktorym mozna wyswietlac wyniki
freemp3
15.01.2014, 10:55:44
1. Program pojawi się tam, w ciągu najbliższych kilku dni
2. W zasadzie program miał być prosty, był to projekt na studia i chodziło jedynie o zbadanie mechanizmów przechwytywania pakietów, wiec nie uwzględniałem bardziej zaawansowanych funkcjonalności. W każdym bądź razie pomysł jest dobry i postaram się, aby taka funkcjonalność pojawiła się w drugiej wersji
Daimos
18.01.2014, 19:50:32
My "powiedzmy" że znamy licencję tego programu, ale taka drobna uwaga, jak sam szukam czegoś typu GPL i na stronie nie widzę wyraźnie wyeksponowanej licencji, to zamykam stronę, bo podejrzewam ukryte kruczki Jeżeli to jest OS to chwal się tym nawet na głównej, albo chociaż przed pobraniem programu.
freemp3
18.01.2014, 23:00:29
No właśnie z licencją nie wiem jak to do końca jest Jest to projekt do pracy inżynierskiej więc nie wiem, czy jest możliwość udostępniania go na licencji OS. Pytałem promotora, tyle, że on też nie wie ale wydaje mi się, że nie powinno być problemów
r4xz
19.01.2014, 20:24:04
Cytat(freemp3 @ 18.01.2014, 23:00:29 )
No właśnie z licencją nie wiem jak to do końca jest Jest to projekt do pracy inżynierskiej więc nie wiem, czy jest możliwość udostępniania go na licencji OS. Pytałem promotora, tyle, że on też nie wie ale wydaje mi się, że nie powinno być problemów
Jak nie podpisałeś że przekazujesz prawa uczelni to możesz z tym robić co tylko chcesz
lukasz1985
19.01.2014, 20:54:54
Ja chciałbym się zapytać czemu PHP a nie na przykład Python? Nie łatwiej byłoby zrobić z tego aplikację okienkową?
sazian
19.01.2014, 21:01:27
a po co aplikacja okienkowa ? takie aplikacje mają być webowe żeby był do nich zawsze łatwy dostęp zobacz np takie programy jak cacti czy zabbix mogę nimi sprawdzić stan sieci niezależnie czy jestem w pracy przy komputerze, czy w supermarkecie i mam tylko telefon
freemp3
19.01.2014, 22:27:27
@r4xz z tego co udało mi się sprawdzić to jedynie udzieliłem "licencji niewyłącznej", żeby mogli zarządzać pracą we własnym zakresie
@lukasz1985 tak jak napisał @sazian ponieważ to miała być aplikacja webowa, poza tym PHP znam bardzo dobrze, a nie było czasu na wgryzanie się w nowy język. Wersja okienkowa dla tego typu aplikacji ma sens raczej dla użytkowników domowych.
Daiquiri
20.01.2014, 23:32:34
Cytat(r4xz @ 19.01.2014, 20:24:04 )
Jak nie podpisałeś że przekazujesz prawa uczelni to możesz z tym robić co tylko chcesz
Skąd takie przypuszczenie? Sprawę reguluje art. 15a ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych (po 2005 roku). W skrócie: uczelnia ma pierwszeństwo w opublikowaniu pracy dyplomowej studenta (czy też zwielokrotnienia programu stworzonego w ramach pracy inżynierskiej/magisterskiej oraz udostępnienia jego egzemplarzy). Na pocieszenie dodam, że ma na to 6 miesięcy - i jeżeli uczelnia nie opublikuje, może to zrobić autor. Podmiotem praw majątkowych jest bodajże tylko student.