Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: NMonit
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
freemp3
Po wielkich bojach i trudach udało mi się w końcu ukończyć projekt nad, którym pracowałem już pewien czas. NMonit miał być programem do rejestrowania aktywności sieciowej programów w systemach z rodziny Linux, jednak żeby mieć pełny obraz użycia sieci monitorowani są także użytkownicy, interfejsy sieciowe oraz zapisywane są informacje o urządzeniach, z którymi nawiązywane były połączenia. Nie jest to jakieś cudo, ale może komuś się przyda smile.gif

Link do strony: http://nmonit.aroch.pl

Plik można pobrać bezpośrednio tutaj

Program dostępny na GitHub pod adresem:
https://github.com/arkadiuszroch/nmonit
cepa
moze byc przydatne np do testowania itp, takie sugestie bym mial:

1 - skoro to open source, to wrzuc na github

2 - monitorowanie jednego hosta to przedszkole, dodaj monitorowanie programow na wielu hostach i zbieranie informacji do jednego mastera na ktorym mozna wyswietlac wyniki

freemp3
1. Program pojawi się tam, w ciągu najbliższych kilku dni

2. W zasadzie program miał być prosty, był to projekt na studia i chodziło jedynie o zbadanie mechanizmów przechwytywania pakietów, wiec nie uwzględniałem bardziej zaawansowanych funkcjonalności. W każdym bądź razie pomysł jest dobry i postaram się, aby taka funkcjonalność pojawiła się w drugiej wersji smile.gif
Daimos
My "powiedzmy" że znamy licencję tego programu, ale taka drobna uwaga, jak sam szukam czegoś typu GPL i na stronie nie widzę wyraźnie wyeksponowanej licencji, to zamykam stronę, bo podejrzewam ukryte kruczki smile.gif Jeżeli to jest OS to chwal się tym nawet na głównej, albo chociaż przed pobraniem programu.
freemp3
No właśnie z licencją nie wiem jak to do końca jest wink.gif Jest to projekt do pracy inżynierskiej więc nie wiem, czy jest możliwość udostępniania go na licencji OS. Pytałem promotora, tyle, że on też nie wie tongue.gif ale wydaje mi się, że nie powinno być problemów smile.gif
r4xz
Cytat(freemp3 @ 18.01.2014, 23:00:29 ) *
No właśnie z licencją nie wiem jak to do końca jest wink.gif Jest to projekt do pracy inżynierskiej więc nie wiem, czy jest możliwość udostępniania go na licencji OS. Pytałem promotora, tyle, że on też nie wie tongue.gif ale wydaje mi się, że nie powinno być problemów smile.gif

Jak nie podpisałeś że przekazujesz prawa uczelni to możesz z tym robić co tylko chcesz smile.gif
lukasz1985
Ja chciałbym się zapytać czemu PHP a nie na przykład Python? Nie łatwiej byłoby zrobić z tego aplikację okienkową?
sazian
a po co aplikacja okienkowa ?
takie aplikacje mają być webowe żeby był do nich zawsze łatwy dostęp
zobacz np takie programy jak cacti czy zabbix
mogę nimi sprawdzić stan sieci niezależnie czy jestem w pracy przy komputerze, czy w supermarkecie i mam tylko telefon
freemp3
@r4xz z tego co udało mi się sprawdzić to jedynie udzieliłem "licencji niewyłącznej", żeby mogli zarządzać pracą we własnym zakresie smile.gif

@lukasz1985 tak jak napisał @sazian ponieważ to miała być aplikacja webowa, poza tym PHP znam bardzo dobrze, a nie było czasu na wgryzanie się w nowy język. Wersja okienkowa dla tego typu aplikacji ma sens raczej dla użytkowników domowych.
Daiquiri
Cytat(r4xz @ 19.01.2014, 20:24:04 ) *
Jak nie podpisałeś że przekazujesz prawa uczelni to możesz z tym robić co tylko chcesz smile.gif
Skąd takie przypuszczenie? Sprawę reguluje art. 15a ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych (po 2005 roku). W skrócie: uczelnia ma pierwszeństwo w opublikowaniu pracy dyplomowej studenta (czy też zwielokrotnienia programu stworzonego w ramach pracy inżynierskiej/magisterskiej oraz udostępnienia jego egzemplarzy). Na pocieszenie dodam, że ma na to 6 miesięcy - i jeżeli uczelnia nie opublikuje, może to zrobić autor. Podmiotem praw majątkowych jest bodajże tylko student.
freemp3
Program dostępny na GitHub pod adresem:
https://github.com/arkadiuszroch/nmonit

Jeśli to możliwe prosił bym kogoś z obsługi forum do wstawienia tej informacji w pierwszym poście. Niestety nie mam możliwości jego edycji.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.