Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [OCENA] Wlasny skrypt bloga.
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
CichyLowca
Witam!
W dzisiejszym watku mam zamiar
zareprezentowac forumowiczom mojego
bloga.
Calosc zostala wykonana od "zera" prze
ze mnie. Nie ma tam zadnych
"gotowcow", gardze takim
programowaniem w ktorym webmaster
korzysta z gotowych komponentow i
uwaza ze jest "programista",
Ale wrocmy do tematu :-)
Do tworzenia tego zacnego dziela
wykorzystalem kilka bardzo znanych
jezykow programowania i przedstawiania
danych, oto one.
*HTML (wersja 5 - najnowsza);
*CSS (wersja 3 - najnowsza),
*PHP (nie mam pojecia jaka wersja :-)).
Zapraszam do oceny. Oto adres:
http://www.hawkes.xaa.pl
:-) Milego przegladania :-)
ohm
To jest blog? ;D

Btw, jak tam wynajdywanie koła od nowa? biggrin.gif
Evinek
Nabiłem Ci do 1000 wizyt. Nie ma za co. smile.gif

Ogólnie nie ma co oceniać. Jest szablon, bardzo brzydki na dodatek, i jakaś treść. Nie mamy co testować, sprawdzać.
Co do gotowców to właśnie prawdziwy programista używa ich. I nie chodzi mi o rzeczy typu CMS, lecz o gotowe klasy sprawdzone przez innych ludzi. Dzięki temu programista nie wynajduje koła na nowo, a ma sprawdzone narzędzia, które są ulepszane nawet czasami przez wiele lat. A początkowi programiści właśnie nie lubią gotowców i robią wszystko sami od zera.
CichyLowca
Przyznam, ciekawe masz zdanie na ten temat haha.gif
IProSoft
@Evinek ma całkowitą rację i nie powinieneś się dziwić. Obecnie jest masa bibliotek/narzędzi ułatwiających programowanie i każdy kto nie jest "początkujący" powie Ci, że grzechem jest z nich nie korzystać :-)

A co do stronki to rzeczywiście nie ma nawet na co spojrzeć więc musisz jeszcze sporo pracy włożyć.
CichyLowca
Dziekuje za uzasadniona krytyke snitch.gif
chmiello
Cytat
gardze takim
uwaza ze jest "programista",

uuu na ostro jedziesz, niestety zasmucę Cię, koło już istnieje i tylko głupek siedział by nad wynalezieniem go jeszcze raz. To że uczysz się i chcesz wiedzieć jak pisać takie rzeczy jest dla Ciebie na plus, ale Twoja arogancja jest nie na miejscu. I takie teksty są bardzo dziecinne. Wielki programista biggrin.gif

Co do oceny, to w sumie dałeś do oceny tylko html, nie dużo to daje bo co tu oceniać (jak masz w temacie napisane własny skrypt). Może jakiś kod? jakieś przykłady klas, funkcji czy coś żeby można było to ocenić? Może jakieś ciekawe rozwiązania których nie ma nigdzie indziej? Poza tym ja widzę tu tylko jakiś moduł do dodawani wpisów, moduł do dodawania plików do download, może jakiś moduł do tworzenia menu - to jest dosyć prosta konstrukcja i napisanie tego chyba nie zajęło Ci wiele czasu, może przerzucisz się na coś bardziej ambitnego, albo zaprezentujesz jakiś system podobny do WP, gdzie mamy masę narzędzi, możliwości rozbudowy, dodatki które można instalować etc?

Pozdro wink.gif
webmaster1990
- jak zamknąć info o cookies?
- cały styl w nagłówku a nie w osobnym pliku?
- niepozamykane tagi
- nie ma żadnej kontroli nad wartościami parametrów w $_GET
com
Mój AV powiada:
Cytat
Warning: Unsafe Website Blocked!
gitbejbe
chmiello
Cytat
Może jakiś kod? jakieś przykłady klas, funkcji czy coś żeby można było to ocenić?

Wydaje mi się - a nawet jestem pewien, że znajomość programowania autora tematu jest na takim samym poziomie co jego strona. Biorac pod uwagę jeszcze treść pierwszego postu dziwie się, że administratorzy nie zamknęli jeszcze tego tematu. Jedyne co tutaj widzę tylko egoizm, a nie "projekt" o którym można cokolwiek powiedzieć. Ale i tak the best of to:

Cytat
Do tworzenia tego zacnego dziela
wykorzystalem kilka bardzo znanych
jezykow programowania i przedstawiania
danych, oto one.
*PHP (nie mam pojecia jaka wersja :-)).

To powinno gdzieś trafić na internety
Autorze, to że Twoja przeglądarka obsługuje html5 i css3 to nie znaczy, że Twój kod spełnia takie standardy. Powiem więcej, Twój kod nie leżał nawet obok tych rzeczy. Ostatnia rzecz o wersji PHP świadczy tylko o Twoim amatorstwie i arogancji.
Luna_s20
Biorąc pod uwagę to, że pewnie liczysz na ocenę dłuższą niż "do niczego" lub "wspaniałe", trochę się rozpiszę:

1.
[guote]- cały styl w nagłówku a nie w osobnym pliku?[/quote]
Jak już stwierdził przedmówca - umieszczenie całej treści stylu w headerze, to jakby stanąć na ulicy i krzyknąć
"Ludzie, css'y rozdaję" - nie mówiąc już o tym że to nieestetyczne i niepraktyczne.

2. Skoro już mówimy o rozdawaniu css'ów, to twój mnie na kolana nie powalił a efekt końcowy przywodzi na myśl coś w okolicach tt2 z usuniętą grafiką. Twierdzisz, że nie używasz gotowców. To, że masz rozbieżność w kodowaniu koloru w pliku css - w jednym miejscu rgb, w innym hex, świadczy o tym, że część tego css'a skopiowałeś z innego projektu tzn zaimportowałeś wink.gif O tym samym świadczy styl doboru akapitów, który w jednym miejscu ma tab, w innym nie ma. No chyba że raz pracujesz na notepad++ a raz w windowsowym notatniku.

3. W moim odczuciu stronie brakuje "ducha", czyli po naszemu jest techniczna i bezosobowa. Brakuje w niej jakiejś autorskiej(choć dobrze jeśli niedużej) grafiki, i ciekawego rozlokowania segmentów. Przypomina raczej menu z któregoś z pierwszych "komputer świat".

4. Nie wycentrowałeś info o plikach cookies, i dosyć typowy masz błąd, że nie można tego info zamknąć. Fakt, tego typu info w wersji pop-up lub lightbox to nowinka i wymóg współczesny, i często bywa z tym problem, ale skoro już to umieszczasz, to dobrze by było, byś to dopracował.

5. W nawiązaniu do tego co mówiłam w #3, - to, że rozwiązałeś dużo css'em a nie grafiką, to się chwali, bo strona jest lekka i łatwo się wczytuje, a to z kolei przy ogromnej dziś popularyzacji urządzeń mobilnych jest ważną kwestią. Jednak totalną porażką jest to, że nie potrafisz użyć rozciągania umiejętnie pomniejszonej grafiki tak by wyświetlała się bez pikselizacji, a użyłeś w headerze porażająco wielkiego png i to z pustym miejscem po bokach,(gdzie jpg by przeszło bo masz na jednolitym tle choć i na to są sposoby jeśli jest to tło niejednorodne). Twój baner wystarczyłby na tło pulpitu na monitorze panoramicznym - a przecież to TYLKO LITERY - i równie dobrze mogłeś sprawę załatwić tym samym css'em, definiując czcionkę headera(chociaż musiałbyś ją pewnie stworzyć i rozrysować - bo jak już wiemy nie korzystasz z gotowych rozwiązań wink.gif )

6. A gdzie ci zniknęły polskie znaki z komunikatów, bo blat to ja mam w kuchni, a blad to nie wiem co to jest biggrin.gif

Testować właściwie nie ma co - powtórzę się za innymi. Nie rozumiem też tego downloadu, ale może to ja mam problem z rozumieniem rzeczy,
Ogólnie rzecz biorąc masz szansę zrobić z tego coś fajnego, ale potrzeba tam jeszcze masę pracy. Wręcz powiedzialabym, że jesteś na rozbiegu. I nie mów że gardzisz gotowymi rozwiązaniami, skoro strona jasno wskazuje, że swoją wiedzę na temat jej tworzenia czerpałeś z podglądania innych projektów - które jako całość również są gotowymi rozwiązaniami.
Też w niektórych przypadkach wzbraniam się przed gotowcem, ale przynajmniej potrafię jasno przyznać, że pracuję "od podstaw" w celu zdobycia jakiegoś doświadczenia i umiejętności, a to co czynisz w downloadzie nosi znamiona podania gotowca. Czyżby więc twoim celem było bycie wzgardzonym?
fizzlebubble
Cytat(Luna_s20 @ 27.02.2014, 14:19:58 ) *
Biorąc pod uwagę to, że pewnie liczysz na ocenę dłuższą niż "do niczego" lub "wspaniałe", trochę się rozpiszę:

1.
[guote]- cały styl w nagłówku a nie w osobnym pliku?
Jak już stwierdził przedmówca - umieszczenie całej treści stylu w headerze, to jakby stanąć na ulicy i krzyknąć
"Ludzie, css'y rozdaję" - nie mówiąc już o tym że to nieestetyczne i niepraktyczne.

2. Skoro już mówimy o rozdawaniu css'ów, to twój mnie na kolana nie powalił a efekt końcowy przywodzi na myśl coś w okolicach tt2 z usuniętą grafiką. Twierdzisz, że nie używasz gotowców. To, że masz rozbieżność w kodowaniu koloru w pliku css - w jednym miejscu rgb, w innym hex, świadczy o tym, że część tego css'a skopiowałeś z innego projektu tzn zaimportowałeś wink.gif O tym samym świadczy styl doboru akapitów, który w jednym miejscu ma tab, w innym nie ma. No chyba że raz pracujesz na notepad++ a raz w windowsowym notatniku.

3. W moim odczuciu stronie brakuje "ducha", czyli po naszemu jest techniczna i bezosobowa. Brakuje w niej jakiejś autorskiej(choć dobrze jeśli niedużej) grafiki, i ciekawego rozlokowania segmentów. Przypomina raczej menu z któregoś z pierwszych "komputer świat".

4. Nie wycentrowałeś info o plikach cookies, i dosyć typowy masz błąd, że nie można tego info zamknąć. Fakt, tego typu info w wersji pop-up lub lightbox to nowinka i wymóg współczesny, i często bywa z tym problem, ale skoro już to umieszczasz, to dobrze by było, byś to dopracował.

5. W nawiązaniu do tego co mówiłam w #3, - to, że rozwiązałeś dużo css'em a nie grafiką, to się chwali, bo strona jest lekka i łatwo się wczytuje, a to z kolei przy ogromnej dziś popularyzacji urządzeń mobilnych jest ważną kwestią. Jednak totalną porażką jest to, że nie potrafisz użyć rozciągania umiejętnie pomniejszonej grafiki tak by wyświetlała się bez pikselizacji, a użyłeś w headerze porażająco wielkiego png i to z pustym miejscem po bokach,(gdzie jpg by przeszło bo masz na jednolitym tle choć i na to są sposoby jeśli jest to tło niejednorodne). Twój baner wystarczyłby na tło pulpitu na monitorze panoramicznym - a przecież to TYLKO LITERY - i równie dobrze mogłeś sprawę załatwić tym samym css'em, definiując czcionkę headera(chociaż musiałbyś ją pewnie stworzyć i rozrysować - bo jak już wiemy nie korzystasz z gotowych rozwiązań wink.gif )

6. A gdzie ci zniknęły polskie znaki z komunikatów, bo blat to ja mam w kuchni, a blad to nie wiem co to jest biggrin.gif

Testować właściwie nie ma co - powtórzę się za innymi. Nie rozumiem też tego downloadu, ale może to ja mam problem z rozumieniem rzeczy,
Ogólnie rzecz biorąc masz szansę zrobić z tego coś fajnego, ale potrzeba tam jeszcze masę pracy. Wręcz powiedzialabym, że jesteś na rozbiegu. I nie mów że gardzisz gotowymi rozwiązaniami, skoro strona jasno wskazuje, że swoją wiedzę na temat jej tworzenia czerpałeś z podglądania innych projektów - które jako całość również są gotowymi rozwiązaniami.
Też w niektórych przypadkach wzbraniam się przed gotowcem, ale przynajmniej potrafię jasno przyznać, że pracuję "od podstaw" w celu zdobycia jakiegoś doświadczenia i umiejętności, a to co czynisz w downloadzie nosi znamiona podania gotowca. Czyżby więc twoim celem było bycie wzgardzonym?

tl;dr ale podziwiam za chęć pomocy chipkowi z takim podejściem do tematu, jednakże obawiam się, że zmarnowałaś cenne minuty swojego życia : (
Luna_s20
Cytat(fizzlebubble @ 27.02.2014, 15:13:33 ) *
tl;dr ale podziwiam za chęć pomocy chipkowi z takim podejściem do tematu, jednakże obawiam się, że zmarnowałaś cenne minuty swojego życia : (

Internety z tego słyną smile.gif nie tylko z ludzi o takim podejściu ale głównie z marnowania czasu wink.gif
Posio
@Luna - też się dziwie że chciało Ci się tyle produkować mimo tego że jest to totalnie nawet nie rozbieg a początek początków smile.gif

- doctype HTML5 -> nic oprócz tego
- menu powala (dawno nie widziałem menu stworzonego na divach)
- leci straszną tandetą (styl z poprzedniej epoki)
- nie "mieści" mi się na monitorze 24`
- podejrzewam, że na klawiaturze nie masz przycisku "alt"
- nie ma to jak osadzać CSS bezpośrednio na stronie
- niektóre ze znaczników Ci się zaczynają i nie kończą (np. body)

Cytat
gardze takim
uwaza ze jest "programista"

mylisz pojęcia webmaster != programisa, póki Co daleko Ci do każdego z nich

Cytat

dzięki że nam uświadamiasz bo byśmy nie wiedzieli
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.