Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: webMASTAH.podcast
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
nrm
Jakby kogoś interesiło to udało się nam puścić nowy podcast, jak na pierwszy raz nie jest tak źle, jestem pewien, że kolejne odcinki będą lepsze.

Więcej o tym napisałem tutaj: http://webmastah.pl/podcast-1-o-jakosci-ko...ziwym-jezykiem/

Pierwszy jest w całości PHPowy (i pewnie dużo następnych tez będzie):

Podcast #1 – o jakości kodu i czy PHP stał się “prawdziwym” językiem?

00:00 – Jakość kodu vs czytelność kodu vs wiedza czytającego
20:40 – Czy PHP stał się “prawdziwym” językiem?

Oczywiście nie bez mankamentów ale to pierwszy raz więc jak dla mnie panowie mają ode mnie duży kredyt zaufania i liczę, że kolejne odcinki będą coraz lepsze i po kolei różne problemy (dźwięk, przywitanie, scenariusz itp.) będą poprawiane. Trzymam za nich kciuki bo fajnie będzie jak to się rozkręci. Subskrybujcie, udostępniajcie, tworzy się coś nowego, coś fajnego.

dzieki, pzdr
Pyton_000
Po wysłuchaniu 3 min wyłączyłem, jakość dźwięku tragedia.
Ogólnie pomysł jest dość ciekawy. Na pewno przydałoby się ilustrować trochę tematy które są omawiane, bo na sucho nie każdy będzie w stanie zrozumieć ocb.
nrm
Dźwięk mają poprawić choć widzę że mamy różne uszy, dla mnie jest "jakotako" OK, ani super, ani nic utrudniającego życie. wink.gif

Ilustrować masz na myśli w wersji video na YT (bo przecież podcast to tylko audio)? Możesz rozwinąć co konkretnie masz na myśli?
Posio
Jak dla mnie temat spoko, ale jesli chodzi o dźwięk , to tragedia. Jeśli coś takiego robicie. Róbcie to w miarę profesjonalnie. To troche brzmi jak rozmowa prowadzona przy użyciu mikrofonów za 10 zł.
Pyton_000
Podcast ok, chodzi bardziej o jakieś pokazanie o czym dana osoba mówi. Jeżeli ktoś coś mówi o interfejsach, dobrze by było pokazać slide o interfejsach. Albo zwyczajny tytuł.
Mi się np. podobają "podcasty" gdzie dwoje lub więcej ludzi dyskutuje o problemie z kamerami, a dodatkowo wrzucają obraz z pulpitu aby okrasić swoja wypowiedź czymś co można zobaczyć.

Jak mawiaja wyniki badań,70% społeczeństwa skupia się na obrazkach smile.gif
nrm
Uhm, kumam. To jest jakaś myśl, tylko, że:
- to jest sam podcast więc z założenia nie ma obrazu z momentu nagrania
- też myślałem żeby domontować jakieś obrazy do tego co panowie mówią, ale niestety, jak mam być szczery to poległem z iMovie wink.gif Nie znam się na tym i samo zmontowanie planszy z dźwiękiem doprowadziło mnie do nerwicy wink.gif Jeżeli nie znajdzie się nikt chętny do pomocy w tej kwestii to postaram się trochę poduczyć tego softu i następnym razem zrobić to lepiej.
ctom
Duży PLUS za wdrożenie pomysłu w życie - oby nie umarło na #1 :-)

odnośnie jakości dźwięku - Panowie to nie jest nagranie studyjne. Zobaczcie cykl Seo Hangoutów - jakość obrazu i dźwięku no taka sobie, czasami kogoś przytnie itp...ale zawsze coś nowego dla siebie można wyłapać .

jedno mnie tylko zastanowiło - czy to taka nasza mentalność ? Chłopaki przez kilka minut rozmawiali o Fasadach ,metodach statycznych o plusach i minusach takiego rozwiązania wykorzystywanym w Laravel - ale jak się przyznali żadne nie używał go :-)

czekam na kolejne odcinki!
Metinari
Normanos tylko i wyłącznie przyklasnąć inicjatywie. Mnie bardzo zainteresował temat braku dobrych programistów na rynku, bo powoli przygotowuję się do otworzenia własnej firmy/agencji programistycznej. Ciekawy więc jestem jak różne firmy radzą sobie z tym problemem.

Ahh i mała podpowiedź. Być może warto wrzucić tego podcasta na SoundCloud. smile.gif
nrm
Dzięki w imieniu całej ekipy, a przede wszystkim samych autorów.

Mała podpowiedź: SoundCloud jest płatny 99E rocznie wink.gif (a wrzucanie 2 odcinków do limitu free nie ma sensu).

semafor1985
Fajna inicjatywa, dźwięk mogłby być lepszy ale bez tragedii.
Zainteresowany byłem głównie drugą częścią, co chłopaki mają do powiedzenia na temat "prawdziwości" języka PHP
ale, moim skromny zdaniem, usłyszałem tylko, że jakość programistów na Polskim rynku jest niska,
co oczywiście nie traktuje jako minus, wiadomo rozmowa rządzi się własnymi prawami i odejście od tematu głównego jest czasem nieuniknione smile.gif
Ogólnie wielki plus dla twórców.
nrm
No tak, fakt, tak to już w rozmowach jest, że odpływają z A do B. Musiałby ktoś tam z scenariuszem w ręku siedzieć i wszystkich pilnować i ciągle wracać do "clue" póki nie ustalą jakiejś tezy ;D Dzisiaj panowie powinni nagrywać część do kolejnego odcinka, pozostaje życzyć dobrych mikrofonów biggrin.gif

Zapomniałem dać znać, że jest już drugi odcinek: http://webmastah.pl/podcast-2-o-standardac...-wlasnego-kodu/
Jeszcze stare zapasy więc dźwięk ssie ale od następnego odcinka powinno być już dużo lepiej.
semafor1985
słuchałem ostatnio i miałem wrażenie, że pod koniec chłopaki rzucą się sobie do gardeł smile.gif
nrm
przynajmniej coś się dzieje ;D można sić o coś pokłócić wink.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.