Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Algorytm] Usuwanie największej ilości krawędzi w grafie
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
sweter
Cześć,

Potrzebuję algorytmu do usuwania największej ilości krawędzi z grafu. Potrzebny jest "na wczoraj", więc prosiłbym o jakiś gotowiec.
Jedyne co na szybko udało mi się dzisiaj wymyślić to usuwanie krawędzi, która będzie miała najmniejsze stopnie wierzchołków v i u. Intuicyjnie wydaje mi się to poprawne, ale nie jestem pewien, czy przy jakimś nietypowym przypadku algorytm nie zwróci błędnej wartości.

Z góry dziękuję za wszelka pomoc smile.gif
redeemer
Nie do końca rozumiem co znaczy "usuwanie największej ilości krawędzi z grafu". Może chodzi Ci o minimalne drzewo rozpinające (ang. minimum spanning tree)?
sweter
Po prostu chcę usunąć jak najwięcej krawędzi z grafu, tak aby moc ich zbioru była jak większa.
Usunięte krawędzie nie muszą tworzyć żadnej konkretnej struktury, czyli np. drzewa.
timon27
Usuń wszystkie.

(Przynajmniej z tego co mówisz wnioskuję takie rozwiązanie. Chcesz usunąć jak najwięcej krawędzi, a jednocześnie nie dajesz żadnego ograniczenia).
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.