Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: ECLIPSE - problem z formatowaniem
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
bobek358
Witam

Używam od jakiegoś czasu ECLIPSE z dodatkiem do PHP i mam problem z formatowaniem

Zawsze używałem składki wg wzoru:
  1. if ($a==$b)
  2. {
  3. coś tam robi
  4. }

Jednak w eclipse nie mogę ustawić formatowania odpowiednio - tzn podczas pisania po wprowadzeniu {} program umieszcza je na równo z IF i nie robi wcięcia (nawet jak zrobię najpierw tabem i wpiszę {} to on sam je ustawia na równo z if).

W ustawieniach (Preferences -> PHP -> Code Style -> Formatter) mam dobrze ustawione wg mojego wzoru.
Szukałem ale nie znalazłem nigdzie rozwiązania tego problemu - może ktoś wie jak to poprawić.

PS jeśli chodzi o wklejanie kodu to jest ok - eclipse już mi go nie formatuje tak jak mu się podoba.
usb2.0
jakbym to ja bym ECLIPSE'm biggrin.gif to tez bym Ci na to nie pozwolil i przerabialbym to na

1. if ($a==$b){
  2. coś tam robi
  3. }

albo na
  1. if ($a==$b)
  2. {
  3. coś tam robi
  4. }

bobek358
No tak, ale chodzi o to że przejąłem projekt który jest cały tak pisany i nie chce wprowadzać bałaganu - jakiś pomysł?
usb2.0
wydaje mi sie, ze masz opcje autoformatowania kodu, ze np zaznaczasz caly kod w pliku dajesz to formatowanie i sie ustawia samo i jest ladnie, pewnie da sie zrobic to samo z calym projektem, to chyba latwiejsze niz zmiana przyzwyczajen IDE
irmidjusz
To ustawienie zmienisz w: Window, Preferences, PHP, Code Style, Formatter (PDT Tools), Edit, Braces, Next Line Intendent.
bobek358
Ok jednak zdecydowałem, że poprawię formatowanie w całym projekcie. Eclipse radzi sobie z tym dobrze i nie zauważyłem jak na razie żadnych problemów.
Mam tylko jeszcze jedno pytanie. Eclipse formatuje mi ten fragment w tej sposób:

1. $objPHPExcel->getProperties ()->setCreator ("Liberty")->setLastModifiedBy ("Liberty")->setTitle ("Office 2007 XLSX ")->setSubject ("Office 2007 XLSX")->setDescription ("Raport szczegółowy symulacji")->setKeywords ("office 2007")->setCategory ("Raport");

A ja wole jak to jest w taki

1. $objPHPExcel->getProperties ()
  2. ->setCreator ("Test")
  3. ->setLastModifiedBy ("Test")
  4. ->setTitle ("Office 2007 XLSX ")
  5. ->setSubject ("Office 2007 XLSX")
  6. ->setDescription ("Raport szczegółowy symulacji")
  7. ->setKeywords ("office 2007")
  8. ->setCategory ("Raport");

Czy można jakoś to wymusić?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.