Cinamicom
20.04.2014, 17:54:35
Co myślicie o Dart Lang, myślicie że ma przyszłość?, a może jeszcze o nim nie słyszeliście?
Oficjalna strona:
https://www.dartlang.org/Dart można kompilować do kodu JavaScript. Załączam przykładowy kod aplikacji:
import 'dart:html';
void main() {
querySelector("#sample_text_id")
..text = "Click me!"
..onClick.listen(reverseText);
}
void reverseText(MouseEvent event) {
var text = querySelector("#sample_text_id").text;
var buffer = new StringBuffer();
for (int i = text.length - 1; i >= 0; i--) {
buffer.write(text[i]);
}
querySelector("#sample_text_id").text = buffer.toString();
}
Zapraszam do dyskusji
Spawnm
20.04.2014, 18:19:33
A jest w nim coś ciekawszego niż w js+jq lub coffescript?
viking
21.04.2014, 07:13:08
Pierwszy raz słyszałem o nim, nie wiem, z półtora roku temu. Od tego czasu jakoś nie widzę żeby był szczególnie używany w projektach czy żeby pracodawcy mieli go w wymaganiach. Googlowi wewnętrznie na pewno się bardzo przydaje, ma kilka ciekawych rzeczy w sobie ale to jeszcze nie jego czas IMO.
Cinamicom
21.04.2014, 09:11:21
Niby tak, ale jakieś zainteresowanie już jest. Pozwolę sobie wymienić kilka.
Anuglar JS zrobił framework pod Darta.
Adobe pozwala na export do Darta.
Oczywiscie mozilla i chrome, opera, safari wspiera go.
Edytor Spark - ale to od Chrome.
Codeshipit.
W budowie są także kursy do darta na codeschool.
Jest także wtyczka do edytorów od JetBrainsa - tutaj nie wiem kto jest za nie odpowiedzialny, jetBrains, czy samo Google.
Ale w polskim internecie praktycznie wielkie ZERO. Do tej pory spotkałem 2 albo 3 artykuły o Darcie, i to sprzed 3 lat.
PrinceOfPersia
21.04.2014, 10:14:54
jakoś po tym i innych przykładach, nie widzę, żeby to była jakaś specjalna innowacja... Prędzej czekam, aż ulepszenia przewidziane dla samego JavaScriptu wejdą w życie...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.