Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Pytanie o front end
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
netvalue
WItam,
tworze aplikacje php + mysql + smarty. Aplikacja bazodanowa + różne obliczenia.
Pytanie jakie framework js / ajax polecacie na frontend ?

Będę tez w przyszłości rozwijał aplikację o wersję dla smartphona.
in5ane
angularJS
netvalue
ok ale ten nie posiada biblioteki UI i widgetow ,
netvalue
myslalem raczej o czyms w stylu

http://www.sencha.com/products/extjs/
http://dhtmlx.com/

tyle ze to sa wersje platne a ja potrzebuje bezplatnej do zastosowan komercyjnych... no moze nie do konca bezplatnej ale za jakies mniejsze pieniadze.
markuz
AngluarJS + Bootstrap - czego chcieć więcej? Do tego połączenia masz też UI tylko wystarczy poszukać - klik.
netvalue
brakuje np. grid (tables)... swoja droga to moze cos grid z ladnie wspolpracujacego z ZF2 ?
thek
Ng-grid do AngularJS?
Volume
Ale teraz pytanie do czego angular? Bo do zwyklych stron typu sklep-internetowy/forum/strona-info-wizytowka itp. to tego typu frameworki sie raczej nie nadaja, bo po co? Nigdy nic w tym nie robilem dlatego nie moge sie obiektywnie wypowiedziec, wiec prosze nie jedzcie po mnie;) z mojej strony to bardziej pytanie - jaki to ma sens jesli nie tworzymy typowej aplikacji opartej o js a jedynie korzystamy z elementów opartch na js jak slidery, popupy itp.

Do tego bootstrap - przecież on sie nadaje co najwyzej dla typowego backendowca, ktory nie ma czasu dłubać we froncie, żeby coś w maire ładnie i szybko a do tego responsywnie zaprezentować, lub ewentualnie dla front-endowca, który jest także designerem tworzącym grafikę i znającym zasady i proporcje bootstrapa.

Cytat
Będę tez w przyszłości rozwijał aplikację o wersję dla smartphona.

To może i angular tu by miał sens ale ciekawe jakie aplikacje masz na mysli?
usb2.0
co prawda sam tez sklepu w aJS nie zrobilem, ale czemu mialby sie nie nadawac?
chociaz nie wiem jak rozwiazauje sie komunikacje z baza danych, bo chyba nie opiera sie na REST wszystkiego?
fizzlebubble
Taka moda wśród młodzieży... Skoro backend jest pisany w trakcie tworzenia aplikacji, a nie przewiduje się wersji aplikacji w formie appki na telefony to po kiedy grzyba używać js'owych frameworków? Aby do portfolio mieć co wpisać? tongue.gif
markuz
Moda rozpoczęła nie młodzież a Google, Facebook itp. a młodzież chce być na "topie" aby za kilka lat dostać dobrą pracę. Poczytaj o Rich Internet Application. Ruch mobilny w stanach w godz. "po pracy" jest porównywalny do tego z "desktop". W Polsce też tak będzie za kilka lat.

Tworzenie sklepu jako "Rich Internet Application" aktualnie nie ma według mnie większego sensu - nauka tworzenia takich aplikacji jak najbardziej ma sens.

Tymbardziej, że tworzenie takich aplikacji może współpracować z praktycznie każdym back-end. Czy to będzie Java, PHP, Python, Ruby, Node itp. Ważne aby dane odbierane przez front były takie same.

Ze wspieraniem przeglądarek nie ma problemu (oczywiście poza starszymi wersjami IE). Google indeksuje takie aplikacje bez problemu.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.