Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: problem z botem
Forum PHP.pl > Forum > PHP
umatik
Nie wiem czy w dobrym dziale piszę tego posta, a chodzi o problem z botem uruchamiającym formularz na stronie.
W zasadzie nie chodzi mi o pytanie Was jak z tym sobie poradzić, tylko jak taki bot/skrypt działa ...

Formularz ma 10 róznych pozycji input, select, podzielony jest na 3 kroki wypełnienie->podgląd->wykonanie. Formularz zabezpieczony jest prostym captcha.
daniel1302
Bot powinien działać w tle, czyli powinien być uruchamiany nie na przeglądarce(chyba że na to pozwolisz).

Skoro musi wpisywać coś to musi naśladować człowieka czyli nadaje się do tego biblioteka cURL, która doskonale imituje człowieka przegladającego internet(jeśli dobrze wszystko napiszesz smile.gif). Skrypt uruchamiałbym albo na powłoce shella w linuxie (działa nonstop w tle i w pętli co kilka sekund/minut/dni albo nawet miesięcy wykonuje swoje działanie) albo uruchamiana raz na jakiś czas np w systemie zadań CRON albo jakimś innym systemie zadań.
umatik
Aha, czylli jakiś skypt "przyczepił" się fizycznie na serwerze... A może mieć miejsce taka sytuacja, że skrypt jest zdalnie odpalany z innego serwera ? Bo szczerze mówiąc przeglądałem FTP'a i nie znalazłem żadniego "ciała obcego" ..
daniel1302
Tak, skrypt nie musi być u ciebie, może być na komputerze PC który jest nonstop włączony oraz posiada odpowiednie oprogramowanie uruchamiające tego bota, jeszcze lepiej
bot może być na dowolnym urządzeniu które posiada dostęp do sieci, router telefon drukarka czy nawet jakiś mikroprocesor wystarczy napisać odpowieni program.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.