Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Wyświetlanie listy osób z bazy na liście wyboru w formularzu
Forum PHP.pl > Forum > PHP
arlid
Witajcie.

Mam pytanie. Nie wiem niestety jak sobie z tym poradzić. Gdzieś dzwony biją, ale nie wiem gdzie. Otóż mam tabelę w bazie, gdzie są kolumny ID_pracownika, Imię, Nazwisko. I tam są oczywiście jakieś tam dane. Mam tez formularz, gdzie muszę przypisać pracownika do konkretnego zadania. Jak zrobić tak, żeby można go było wybierać z rozwijanej listy pobieranej właśnie z tej tabeli? Da się uzyskać taki efekt? Myślałem nad tym, żeby zliczyć wszystkie rekordy (wszystkie osoby) i potem pętlą wrzucić je jako elementy listy. Dobry tok myślenia?
mar1aczi
Pobierasz te dane z bazy zapytaniem. Następnie w pętli wpisujesz je do select. Jako wartość dla "value" użyj id_pracownika. Całość w formularzu.
arlid
Dzięki. A jak wykonać coś w podobie kategorii i podkategorii do wyboru. W taki sposób, że mam dwie tabele :

Kategorie (ID_kategorii, Kategoria)
Podkategoria (ID_podkategorii, ID_kategorii, Podkategoria)

I teraz mam dwa selecty, Jak zrobić tak, żeby po wybraniu konkretnej kategorii w pierwszym, w selecie z podkategoriami pokazały się tylko te właściwe.

Samo zapytanie nie jest problemem. Gorzej z zaimplementowanie tego w "wykryciu" wybranej kategorii.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.