Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [inne][HTML][PHP]Pierwsza strona internetowa typu allegro.
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Owghard
Witam, wczoraj zacząłem robić stronkę, coś typu allegro, olx i tych wszystkich sklepów internetowych. Jako iż pierwszy raz robię stronę mam parę problemów.
1. Jak wiadomo podstron w takim serwisie jest multum, mógłby mi ktoś opisać jak takie coś zrobić? Wydaje mi się że nie tworzy się do każdego przedmiotu nowego dokumentu. Php i pobieranie z bazy danych?
2. Aha i właśnie, tych baz też jest sporo, wiem że najpopularniejszy jest MySQL ale jest też wiele innych. Z czego korzystać?
3. Oczywiście do tego trzeba zrobić jakiegoś cms, jest coś darmowego na ten temat w necie? I co do tego cms, dajmy na to chciałbym zrobić formularz którego zawartość zmieni tytuł głównej strony czyli indexu. Jak takie coś zrobić, też na bazie danych?
Z góry dziękuję za pomoc smile.gif
Kshyhoo
Przenoszę do stosownego działu (choć w grę wchodzi jeszcze dział HUMOR).
Turson
Tworzysz jedną stronę widoku przedmiotu, a zawartość pobierana jest dynamicznie.
Jeżeli zadajesz takie pytania, to myślę, że chcesz się porwać na zadanie przekraczające sporo twoje możliwości. Radziłbym zacząć od czegoś prostszego, np. system komentarzy z wykorzystaniem bazy danych
O$iek
Na początek spróbuj napisać Facebooka. W sumie składa się tylko z jednej strony i powinno Ci być dużo łatwiej.
PrinceOfPersia
Cytat
1. Jak wiadomo podstron w takim serwisie jest multum, mógłby mi ktoś opisać jak takie coś zrobić? Wydaje mi się że nie tworzy się do każdego przedmiotu nowego dokumentu.

stosujesz abstrakcję i system reużywalnych szablonów, np. szablon nagłówka, szablon stopki, a potem je łączysz ze sobą. No i zazwyczaj jakiś framework musisz mieć, albo gotowy, a jeśli nie to musisz sam sobie stworzyć własny framework (chyba, że lubisz mieć spaghetti code). Przydaje się znajomość MVC albo analogicznego wzorca architektonicznego, bo bez tego będziesz błądził we mgle. Oraz podstawowa wiedza o HTTP, bezpieczeństwie w sieci itp.

No i jeśli to twoja pierwsza strona, to najpierw należałoby poznać HTML i to w nowej wersji i zorientować się, która to jest ta nowa wersja HTMLa, i czym się różni od wersji wcześniejszych, i do czego służą style CSS. W koncu docelowo to w HTMLu robi sie strony, a nie w PHP.

Cytat
2. Aha i właśnie, tych baz też jest sporo, wiem że najpopularniejszy jest MySQL ale jest też wiele innych. Z czego korzystać?

do celów nauki to wszystko jedno. I tak przecież tego swojego Allegro nie zrobisz jako "pierwszą stronę internetową", bo porywasz się z motyką na słońce.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.