Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Strona www.polde.xaa.pl
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
lukasz1985
Witam. Pracuję nad stroną Polde Sp z o.o.. Prosiłbym o ocenę strony pod względem graficznym.
Forti
Na smartfonie, na przegladarkach (dolphin, firefox) rozjedza sie w kazda mozliwa strone. Jednak tym sie nie kieruj.

Ja widze logo, zdjecie i to wszystko, szalu nie robi, oby trescia firma nadrobila.
lukasz1985
Właśnie, z góry chciałem zaznaczyć, że strona nie jest kierowana na urządzenia mobilne.
Luna_s20
Z tym brakiem mobilnej to trochę tak, jakby otworzyć sklep i nie wpuszczać do niego nikogo przed "trzydziestką"...
Fakt- szału nie ma ale tragedii na pewno też nie ma - podejrzewam że klienci firmy nie będą nakierowani na "bajery cuda robiące", nie będą też patrzyli czy strona odpowiada obecnym trendom - a ten układ dobrze przykuwa uwagę do treści.
Moim zdaniem "wpasował się" w tematykę bardzo dobrze.

Mnie osobiście nieco "niepokoi" w odbiorze menu na podstronach - ja pewnie zrobiłabym wysuwanie go dopiero po kliknięciu w daną kategorię, bo robi takie wrażenie że wszystko "rozpływa się" pod kursorem - przez wzgląd na treść strony oraz rodzaj firmy, zdaje się, że im wrażenie będzie stabilniejsze, tym lepiej. Po kliknięciu w opcję wyboru języka nic się nie dzieje.

markonix
Zbyt wyraziste tło - obraz powinien być rozjaśniony, rozmazany bądź inny efekt.

Nie podobają mi się te boxy na stronie głównej, mają jakiś konkretny cel?

Reszta taka na poziomie "ujdzie"..
lukasz1985
Cytat(Luna_s20 @ 5.06.2014, 00:25:17 ) *
Z tym brakiem mobilnej to trochę tak, jakby otworzyć sklep i nie wpuszczać do niego nikogo przed "trzydziestką"...

Po pierwsze - to nie jest sklep, po drugie, wychodząc z założenia, że każdy przed trzydziestką używa urządzeń mobilnych jest chyba jakąś niedorzecznością. Po trzecie - nawet jeśli, to wydaje mi się, że zleceniodawca nie zażyczył sobie wersji mobilnej ze względu na charakter branży.

Fakt - tło też mi się nie podoba ale to życzenie zleceniodawcy. Próbowałem zaprezentować takie w odcieniach szarości ale się nie spodobało. Rozjaśnione wygląda jeszcze gorzej. Co do rozmytego mam złe przeczucia. Myślałem jeszcze o przeplataniu tła jakimś deseniem. Jakieś inne pomysły?
memory
Tutaj fajny efekt tła na całą stronę

http://accurathemes.com/demo/index.php?the...aron_vcard_html
JacekJagiello
Cytat
Po pierwsze - to nie jest sklep

Typ witryny nie ma nic do rzeczy. To czy jest to sklep czy nie, nie zwalnia Cię z tego, aby strona wyświwtlała sie pod karzdym użądzeniem.

Cytat
wychodząc z założenia, że każdy przed trzydziestką używa urządzeń mobilnych jest chyba jakąś niedorzecznością.

Nie ważny jest wiek odwiedzającego. Chodzi o to, że każdy ma mieć konfort wyglądnego oglądania witryny, bez względu na urządzenie/przeglądarkę.

Cytat
Po trzecie - nawet jeśli, to wydaje mi się, że zleceniodawca nie zażyczył sobie wersji mobilnej ze względu na charakter branży.

Wersja moblina, u porządnego developera, nie jest żadnym bonusem, który można sobie zarzyczyć. Jest standardem. Mamy 2014 rok, nim się obejrzymy to będzie 2015. Ponad 20% ruchu internetowego to urządzenia mobilne. Strona responsywna to już standard, i to nie od dawna. Nie ma tu znaczenia branża - każda marka musi być profesjonalna, mieć profesjonalną(czyli także responsywną) stronę.

Pytasz o opinie to je dostajesz, dlaczego bronisz się przed krytyką? Krytykę się tylko przyjmuję, nie mów czy się z nią zgadzasz czy nie.
fizzlebubble
Cytat
Ponad 20% ruchu internetowego to urządzenia mobilne.

Dane z dupy, tak jak i Twoja polszczyzna, a przypuszczam, że i wiedza. Jeśli na daną stronę 5-7% odwiedzających to mobilki to jest spoko... To nie USA, to je nasza Polsza.
JacekJagiello
Cytat
Dane z dupy (...)

Nie, bo z internetu. smile.gif
http://marketingland.com/mobile-close-to-2...-globally-58015
http://www.cisco.com/c/en/us/solutions/col...c11-520862.html

Cytat
(...) tak jak i Twoja polszczyzna (...)

Ja mam problemy z polszczyzną, a Ty z wyszukiwaniem informacji w internecie.

Cytat
(...) a przypuszczam, że i wiedza. Jeśli na daną stronę 5-7% odwiedzających to mobilki to jest spoko... To nie USA, to je nasza Polsza.

Tak, w "Polszy" to pewnie norma. Twoja wiedza na podobnej "normie" się kończy.
Damonsson
To zależy od typu strony, na jednej będzie te 20% mobile, na innej max 5%. Statystycznie jak Ty jesz klopsy, a ja kapustę, to razem jemy gołąbki - tak samo ma się to do % mobile wink.gif
Turson
Cytat(JacekJagiello @ 6.06.2014, 22:58:51 ) *
Typ witryny nie ma nic do rzeczy. To czy jest to sklep czy nie, nie zwalnia Cię z tego, aby strona wyświwtlała sie pod karzdym użądzeniem.

każdym* urządzeniem*

Jeżeli klient nie chciał mobilnej strony to o co się czepiasz?
lukasz1985
@JacekJagiello
Powiem prosto: nie prawda. Poza tym nie oczekuję tutaj Twojej opinii na temat tego czy mobilna ma isnieć czy nie. Zaznaczyłem w temacie wyraźnie, że proszę o opinie na temat grafiki, a nie funkcjonalności. Zaznaczyłem jasno, że mobilne odpadają, aby nikt się nie wypowiadał oglądając stronę z małego ekranu.
com
Ponieważ mój av automatycznie banuje xaa.pl to nie mogę ocenić tego co tam wytworzyłeś, ale jak już zauważono chodzi o to, że strona powinna być kierowana do każdego odbiorcy który się trafi, a nie Ty jesteś mobile to Ty sie nie liczysz, pamiętaj że mobile to nie tylko smartfony, to są tablety, fablety i inne... A żyjemy w czasach gdzie częściej sie własnie po nie sięga niż 2/3 lata temu, kiedy chcemy coś na szybko sprawdzić, czy znaleźć i trafiając do Ciebie na tą stronę, po której nie będzie się dało nawigować klient po prostu na wstępie sie rozmyśli i pójdzie do konkurencji.. Dużo znanych Polskich i nie tylko firm o tym się przekonało, że własnie poprawa mobilności jest gwarancją sukcesu... Tylko ja wiadomo rynek nakręca $ więc, na twoim miejscu nie tak jak mówicie wcisnąć mu to czego klient nie chciał i za te same pieniądze, ale zasugerować, że jakby strona była bardziej responsywana to zwiększy sie grono odbiorców, a co za tym wzrośnie zainteresowanie przekładające się na większy zysk. Dobry marketing podstawa sukcesu tongue.gif
JacekJagiello
Okej, jeśli nie prosiłeś ocenę funkcjonalności - to zwracam honor. Jednak pamiętaj, że grafika to nie jedyny ważny element strony.

Cytat
Jeżeli klient nie chciał mobilnej strony to o co się czepiasz?

Dla mnie jednak podejście typu "skoro nie trzeba, to co to robić?" ani trochę nie jest profesjonalne.
in5ane
Cytat(JacekJagiello @ 11.06.2014, 21:06:14 ) *
Dla mnie jednak podejście typu "skoro nie trzeba, to co to robić?" ani trochę nie jest profesjonalne.

W takim razie dostajesz duży projekt do zrobienia i dorabiasz masę innych funkcjonalności, bo twierdzisz, że powinny być? I zamiast wyjść Ci z projektu 25 zł za godzinę, to wyjdzie 10 zł. Robisz to, za co Ci płacą, to co masz w specyfikacji - to jest profesjonalizm!
JacekJagiello
Cytat
W takim razie dostajesz duży projekt do zrobienia i dorabiasz masę innych funkcjonalności, bo twierdzisz, że powinny być?

Nie mówiłem, że trzeba robić coś ponad specyfikację. Może dam przykład. Dostaję zlecenie "Stwórz szablon strony w HTML i CSS". Więc robie tylko to ale trzymając się najnowszych standardów - czyli strona responsywna, wyświetlajaca się poprawnie pod popularnymi przeglądarkami. Nie piszę kodu JS, nie tworzę z szablonu motyw pod Wordpress, bo to nie jest w specyfikacji. Jeśli w specyfikacji pisze strona HTML/CSS to też robię tylko to, ale tak jak na to przystało w dzisiejszych czasach. Uczmy się fachowej roboty.

Cytat
Robisz to, za co Ci płacą, to co masz w specyfikacji - to jest profesjonalizm!

Otóż to! Ale robisz to najlepiej jak możesz. A ponieważ jesteś profesjonalistą, to robisz to według najnowszych standardów.
rad11
Zależy w jakich warunkach to robisz, bo jeśli chodzi o prace w firmie to sie z Toba nie zgodze bo za responsywnosc strony sa dodatkowe koszta i musi to byc uwzglednione w projekcie. A jesli robisz to freelancersko to mozesz sobie na to pozwolic.
Turson
Cytat(JacekJagiello @ 11.06.2014, 23:34:19 ) *
Otóż to! Ale robisz to najlepiej jak możesz. A ponieważ jesteś profesjonalistą, to robisz to według najnowszych standardów.

Klient chce prostą stronę wizytówkę, ale ty robisz mu jeszcze autorskiego CMSa, bo to profesjonalne questionmark.gif
Weź pod uwagę, że ustawienie responsywności to dodatkowy czas a czas=koszty. Klient nasz pan, nie chciał i zapłacił, to nie.
in5ane
Cytat(JacekJagiello @ 11.06.2014, 23:34:19 ) *
Więc robie tylko to ale trzymając się najnowszych standardów - czyli strona responsywna, wyświetlajaca się poprawnie pod popularnymi przeglądarkami.

Responsywność to w ogóle odrębna rzecz. Dostajesz np. plik PSD do pocięcia (zwykła stronka o szerokości na ekran min. 1024px) i jesteś w stanie poświęcić czas na zrobienie do tego według własnego pomysłu wersji responsywnej? Jeśli tak, to jak będę miał coś do cięcia to zgłoszę się do Ciebie, zrobisz mi to w normalnej cenie, a ja skasuje stawkę podwójną. "Wyświetlająca się poprawnie pod popularnymi przeglądarkami" - owszem, na to trzeba zwracać uwagę. Ale też bez przesaday. Nikomu kodując stronę nie będę patrzył na IE 7 (o niższych nie wspominam nawet), ale również IE 8 za jakiś czas pójdzie w odstawkę - nie obsługuje CSS 3!
JacekJagiello
Cytat
Klient chce prostą stronę wizytówkę, ale ty robisz mu jeszcze autorskiego CMSa, bo to profesjonalne?

Oczywiście, że nie. Chyba dalej mnie nie rozumiesz. Jeśli klient chce prostą wizytówkę(załóżmy tylko HTML/CSS) to robię tylko to, ale jak już wspomniałem, według najnowszych standardów. Nie robie nic poza tym, nie używam PHP wogóle.
Jesli klient zażyczył by sobie prostego CMS-a, to wtedy znajduje jakieś dobre rozwiązanie. Chociażby można użyć CMS-a Craft, licencja darmowa powinna wystarczyć na prostą wizytówkę. Mogę też użyć CMS-a, którego wcześniej napisałem specjalnie do wizytówek. Teraz co prawda akurat takiego nie mam, ale to tylko przypuszczenie.

Cytat
Weź pod uwagę, że ustawienie responsywności to dodatkowy czas a czas=koszty. Klient nasz pan, nie chciał i zapłacił, to nie.

Wystarczy odrazu responsywność wrzucić w koszty. Klient chce stronę HTML/CSS piszę, że cena wynosi xxx. Strona jest responsywna i przystosowana do większkości nowych przeglądarek. Niepodoba się cena? Nie wiem, czy zgodziłbym się obniżyć cenę kosztem responsywności.

Cytat
Responsywność to w ogóle odrębna rzecz. Dostajesz np. plik PSD do pocięcia (zwykła stronka o szerokości na ekran min. 1024px) i jesteś w stanie poświęcić czas na zrobienie do tego według własnego pomysłu wersji responsywnej?

Nienawidzę ciąć gotowych PSD, dlatego się tym nie zajmuję. Więc tutaj możesz mieć rację. Nie wiem, tnę na podstawie gotowego pliku PSD.
Turson
Cytat
Oczywiście, że nie. Chyba dalej mnie nie rozumiesz. Jeśli klient chce prostą wizytówkę(załóżmy tylko HTML/CSS) to robię tylko to, ale jak już wspomniałem, według najnowszych standardów. Nie robie nic poza tym, nie używam PHP wogóle.
Jesli klient zażyczył by sobie prostego CMS-a, to wtedy znajduje jakieś dobre rozwiązanie. Chociażby można użyć CMS-a Craft, licencja darmowa powinna wystarczyć na prostą wizytówkę. Mogę też użyć CMS-a, którego wcześniej napisałem specjalnie do wizytówek. Teraz co prawda akurat takiego nie mam, ale to tylko przypuszczenie.

W pewnej firmie gdzie pracowałem zajmowałem się wdrażaniem sklepów internetowych: od pocięcia szablonu, zakodowania, po podpięcie pod system sklepu w Zendzie. Żaden z tych sklepów nie miał być w pełni responsywny, jedynie 2 "w miarę". Jeden od rozdziałki ~700px szerokości, drugi od 1024px (bo klient miał taki monitor osobisty laugh.gif ).
Kwestia responsywności zależała jedynie od tego czy klient ją chcę i czy za to płaci. Jak widać nie chcieli! Nie wyobrażam sobie, żeby miała być responsywna jedynie od dobrej woli kodera i jego czasu.
Pyton_000
I wyjdzie zaraz że robi za miskę ryżu bo przynajmniej się naje smile.gif

Ja bym nie zrobił responsywnej jeżeli by tego nie było ujęte w projekcie. Projekty graficzne, rozpisane, uzgodnione. Nie ma sensu tracić na coś czas skoro klient tego nie chce. Owszem jak ktoś ma czas i się nudzi to proszę bardzo. Fakt klient może dostanie "dobry" responsive (a może mu się nie spodoba?) i może wtedy polecić. Ale liczyć się trzeba z tym że wyrobisz markę tanioszka który robi za dużo.
areknn
Moim zdaniem tło jest absolutnie do wymiany. Reszta raczej też nie odpowiada aktualnym trendom, ale tlo to prawdziwy koszmar.
Turson
Widać, że grafikę robił programista a nie grafik. Wygląda na taką z okolic 2005r
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.