Cytat
Klient chce prostą stronę wizytówkę, ale ty robisz mu jeszcze autorskiego CMSa, bo to profesjonalne?
Oczywiście, że nie. Chyba dalej mnie nie rozumiesz. Jeśli klient chce prostą wizytówkę(załóżmy tylko HTML/CSS) to robię tylko to, ale jak już wspomniałem, według najnowszych standardów. Nie robie nic poza tym, nie używam PHP wogóle.
Jesli klient zażyczył by sobie prostego CMS-a, to wtedy znajduje jakieś dobre rozwiązanie. Chociażby można użyć CMS-a Craft, licencja darmowa powinna wystarczyć na prostą wizytówkę. Mogę też użyć CMS-a, którego wcześniej napisałem specjalnie do wizytówek. Teraz co prawda akurat takiego nie mam, ale to tylko przypuszczenie.
Cytat
Weź pod uwagę, że ustawienie responsywności to dodatkowy czas a czas=koszty. Klient nasz pan, nie chciał i zapłacił, to nie.
Wystarczy odrazu responsywność wrzucić w koszty. Klient chce stronę HTML/CSS piszę, że cena wynosi xxx. Strona jest responsywna i przystosowana do większkości nowych przeglądarek. Niepodoba się cena? Nie wiem, czy zgodziłbym się obniżyć cenę kosztem responsywności.
Cytat
Responsywność to w ogóle odrębna rzecz. Dostajesz np. plik PSD do pocięcia (zwykła stronka o szerokości na ekran min. 1024px) i jesteś w stanie poświęcić czas na zrobienie do tego według własnego pomysłu wersji responsywnej?
Nienawidzę ciąć gotowych PSD, dlatego się tym nie zajmuję. Więc tutaj możesz mieć rację. Nie wiem, tnę na podstawie gotowego pliku PSD.