Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: strony w php na serwach bez obsugi php
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
wassago
Przedstawie teraz sposoob a'la hardcore php programmers na umieszczanie stron napisanych przy uzyciu naszego ukochanego jezyka programowania - php na serwerach nie obslogujacych tego jezyka. Sposob moze byc nawet uzyteczny dla stron ktore nie beda atualizowane czesto lub wogole, ale nie bede meczyl was tylko powiem co trzeba zrobic:

1. robimy stronke i trzymamy ja na swoim lokalnym serwie
2. uruchamiamy taki cudowny program jak Teleport Pro (lub inny pobieracz serwisow)smile.gif
.. a reszte juz chyba sie domysliliscie :wink: - a dla niekumatych ..
3. wpisujemy jaka stronke chcemy sciagnac np. http://localhost/nasza_stronka/
4. wgrywamy to co sie sciagnelo na jakikolwiek serwer, i juz mamy to co nam do szczescia potrzebne bylo:)

Tak to sobie wykombinowalem gdy robilem informator na CD dla mojego LO - przeciez apache'a bym tam niedal aby ktos musial miec odpalony serwer by moc przegladac informacje zamieszczone na CD tongue.gif
Wankster
Cytat
[...]
To chyba bedzie lepiej jesli odrazu php wykona sie na servie i zwroci do uzytkownika wykonany kod w postaci html (z koncowka .php  :wink: )
[..]

jak ma się od razu wykonać na serwerze skrypt i zwrócić HTMLa jak w tym przypadku serwer ON-LINE NIE obsługuje php (np. strony.wp.pl)?
Seth
Topic zostal zmoderowany.
Zgodnie z regulaminem: http://forum.php.pl/regulamin.php zabrania sie obrazania w ten czy inny sposob forumowiczow. Panowie, ktorzy zlamali zasady zostali o tym poinformowani. Jezeli owe incydenty beda sie powtarzac ich konta zostana zablokwane.

P.S> Swoja droga wlasnie wychodzi to co wiele razy bylo przytaczane: nalezy uzywac takich technik jakie sa odpowiednie dla danego rozwiazania. Jezeli strona nie bedzie czesto aktualizowana to po co pisac ja w php ?
kwiateek
Cytat
P.S> Swoja droga wlasnie wychodzi to co wiele razy bylo przytaczane: nalezy uzywac takich technik jakie sa odpowiednie dla danego rozwiazania. Jezeli strona nie bedzie czesto aktualizowana to po co pisac ja w php ?

A ja mam takie pytanie:
Jezeli strona nie bedzie czesto aktualizowana po co ja tworzyc?
Jezeli tworzyc strone bez naszego ukochanego php to po co wogole tworzyc? smile.gif
Seth
Strony typu portfolio, opisujace jakis region, itp nie wymagaja czestej aktualizacji, a jednak istnieja. Czy, wiec warto korzystac na takich stronach z systemow 'potalowych', wypasionych skryptow z newsami, generatorow stron z wzorca, sond itp itd ? Znacznie szybciej dzialaja one w oparciu o 'zwykly' HTML i mniej obciazaja server poza tym istnieja darmowe komponenty. Wpisanie w kodzie strony kolejnego newsa nie wymaga skomplikowanych mechanizmow, a jedynie wklejenie textu. Poza tym juz lepszym rozwiazaniem byl by flash i XML, ktory moze przemielic XMLa na postac newsa.

Profesjonalizm polega tez na tym, iz uzywamy odpowiednich technik do odpowiednich projektow. Nie bedziemy przeciez uzywac bomby atomowej do wyburzenia starej kamienicy bo to tez niszczy tongue.gif
zalew
np. wyobrazcie sobie sytuacje :
robicie komus strone, powiedzmy klientowi jakiemustam (serwer ma bez php).. macie do zrobienia tak luzno mowiac 50 podstron... wiec :
piszecie w php / sql skrypt kotry wygeneruje strony w odopowiendim wygladzie, bedzie ladnie wygladac i prawidlowo.. gdy uznacie ze wszystko wyglada tak jak ma wygladac wrzucacie w w.w. sposob...

potem: klient mowi ze mu jednak nie pasuje stopka ze powinno byc tam napisane costam.. wiec:
nie siedzisz cala noc poprawiajac w 50 plikach stopke tylko w stopka.inc na localhoscie poprawiasz i znow upload w.w sposobem smile.gif

tez do tego mozna zastosowac nie questionmark.gif winksmiley.jpg
kwiateek
Seth chcialem zeby moje pytania byly potraktowane jako żart winksmiley.jpg (dlatego tez dalem ikonke emocji na koncu)...
wassago
eee... widze ze panowie nie potrafia sie cieszyc z takich malych (czasami mniej sensownych) rozwiazan :cry: obiecuje ze wiecej sie takiego typu post nie powtorzy :wink:
Seth
Kwiatek: sory nie mialem wtedy humoru na zarty ;P

Wassago: Jezeli chodzilo Ci o cos takiego jak mowil zalew to hmm cos w tym jest. Nie podchodzilem do tego typu rozwiazania w ten sposob.
GeoS
1. Od czego sa edytory plikow zmieniajace tresc zgodnie z wyrazeniami regularnymi :?:

2. Mozna to postawic na "zewnatrz" i skamuflowac przez ramki, konfiguracje Apache, ...

3. Konkretne rozwiazanie zalezy od konkretnej potrzeby.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.