Próbuję wplątać w swój skrypt dynamiczne tworzenie przyjaznych linków, tak aby nie trzeba było z każdym URL'em latać do .htaccess. Znalazłem fajny artykuł o tym od moderatora, który tutaj urzęduje - http://nospor.pl/ladne-urle.html
Tam jednak wszystko opiera się na pliku index.php. Ja w swoim skrypcie mam X takich różnych plików, w których chciałbym obsługiwać przyjazne URLe.
Wpadłem na pomysł żeby zrobić sobie jeden plik, który będzie dowodził wszystkimi URLami - odbierał to co w pasku adresu i odtwarzał na tej podstawie odpowiedni plik.
Zastanawiam się tylko jak przekazywać do skryptu o który plik konkretnie mi chodzi? Myślałem nad tym, żeby w tym urlu: jakismodul/jakasakcja/jakisparametr1 w miejsce pogrubione podawać jakąś nazwę/ID które będzie wskazywało na plik, w którym odgrywać się będzie reszta akcji. Przykładowo stworzenie takiej tablicy:
'login' => 'logowanie.php', 'index' => 'main_page.php', 'reg' => 'register.php');
I teraz jeśli w tym URLu zostanie odnaleziona któraś w fraz umieszczonych w tablicy to dany plik zostanie zaincludowany, czyli:
<?php 'login' => 'logowanie.php', 'index' => 'main_page.php', 'reg' => 'register.php'); // tutaj kod z artykułu odpowiadający za podzielenie tego całego url'a if ( in_array($_GET['module'], $myPages) ) // sprawdzamy czy w tablicy z naszymi stronami istnieje taki identyfikator jaki podał user { include('logowanie.php'); // tu wpisałem ręcznie żeby nie tracić czasu, oczywiście trzeba by przypisać wybrany element z tablicy } else { // przekierowanie na jakąś tam stronę 404 } ?>
I tutaj bym prosił o sugestie, czy dobrze myślę? Takie rozwiązanie będzie OK?