acidm
6.07.2014, 09:58:49
Potrzebuje w głównym widoku panelu admina wygenerować menu(powtarzalna operacja na każdej podstronie PA) .Menu jest inaczej generowane w aplikacji inaczej w PA.W panelu admina odpowiedzialny jest za to osobny kontroler który sprawdza różne działania i zwraca widok menu.I teraz czy mogę w głównym widoku zrobić bezpośrednie odwołanie do tego kontrolera i wyechować to co potrzebuję ,czy powinno to być zrobione inaczej?Nie wiem czy widok sam z siebie powinien odpytywać kontrolery?
Spawnm
6.07.2014, 10:48:36
Widok nie może mieć dostępu do kontrolera. A zarządzaniem menu powinien zajmować się model a nie kontroler.
SmokAnalog
6.07.2014, 11:01:43
Ja bym zrobił tak: model Menu z metodą add(Option $option), która byłaby wywoływana w kontrolerach. Potem obiekt Menu przekazywany jest do widoku.
acidm
6.07.2014, 12:44:07
Tak dokładniej to ten kontroler odpowiedzialny za wygenerowanie menu (a raczej jego metoda) odpala model, pobiera a niego dane ładuje je do widoku i zwraca widok.Kontroler jest wywoływany wewnętrznie (HMVC)jako taki mini moduł.Każdy kontroler w PA który jest odpalany zewnętrznie via http extenduje kontroler bazowy.Więc ładować menu do głównego widoku w kontrolerze bazowym, czy zrezygnować z takiego podejścia?
SmokAnalog
6.07.2014, 23:27:07
Do wyświetlania menu przydałby się osobny plik widoku, który na podstawie zawartości menu generowałby odpowiednią listę opcji. Model Menu nie powinien nic wiedzieć o tym widoku.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.