Cytat
Jeśli ktoś czepia się takich "błędów" to równie dobrze możemy mieć pretensje dlaczego to nie działa w czystym PHP. Strata czasu na taki parser.
Jeżeli błąd składni to "błąd" to co nie jest błędem w Twoim rozumowaniu? Ale masz rację, szkoda czasu na narzędzie, które nawet tak trywialnych błędów nie wyłapie na etapie "kompilacji". Dlatego albo stosuje się czyste PHP, albo stosuje gotowe, solidne rozwiązania, albo jeżeli ma się jakiś powód pisze własne - ale takie, które rozwiązuje jakiekolwiek problemy, a nie tylko stwarza nowe.
Cytat
Crozin - wybacz ale za bardzo Cię nie rozumiem ? Jest gościu który chce się porwać z motyką na słońce i spróbować napisać coś swojego nawet niech będzie to gorsze i okrojone ale przecież nie oto chodzi by tworzyć następcę laravela, po prostu nauczę się czegoś nowego a ty za wszelką cenę chcesz mi uświadomić że nic nie wiem i nie powinienem się za to zabierać ehh już samo przygotowanie do napisania takiego systemu szablonów nauczyło mnie kilku nowych rzeczy a co dopiero pisanie go wink.gif
Masz rację - częściowo próbuję Cię zniechęcić. Masz też rację w tym, że nauczysz się czegoś nowego pisząc takie coś, ale...
1. Nauczysz się zdecydowanie mniej, niż gdybyś czas ten poświęcił na rozwój w innym kierunku, tj. nauczenie się wykorzystywania istniejącego narzędzia, zbadanie i przeanalizowanie jak działa "pod maską", napisanie jakiś rozszerzeń do niego. Co więcej zamiast od razu uczyć się dobrych i przydatnych rzeczy siłą możesz wyrobić sobie wiele złych wawyków.
2. Niemal na pewno nie uda Ci się stworzyć czegoś wartego (dla Ciebie samego) wykorzystania w przyszłości, ponieważ po Twoich pytaniach widać, że brak Ci jeszcze nieco doświadczenia/wiedzy by napisać dosyć mocno rozbudowane narzędzie. Nie wiesz jakich problemów się spodziewać, domyślam się, że zapewne nawet nie wiesz jakich problemów chcesz się pozbyć przy pomocy tego narzędzia.
3. Będziesz miał sporo satysfakcji ze stworzenia czegoś własnego, ale nie będziesz miał znajomości/doświadczenia z wykorzystaniem czegoś faktycznie przydatnego.
Innymi słowy poświęcisz sporo czasu dla nauczenia się kilku rzeczy, zamiast poświęcenia sporej ilości czasu na nauczenie się sporej ilości rzeczy - możesz mi wierzyć, sam przerabiałem dokładnie to samo dobrych kilka lat temu (mam chyba nawet gdzieś zapisany projekt własnego systemu szablonów).