Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Licencja GPL
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Spirit86
Witajcie, mam do Was pytanie, skrypty napisane na licencji GPL nie mogą być używane w skryptach komercyjnych? To w jaki sposób np. Jaco w JPortal używa sql_dump.php, kalendarza etc. ? Pozdrawiam
sobstel
Cytat(Spirit86 @ 2004-12-14 18:13:37)
skrypty napisane na licencji GPL nie mogą być używane w skryptach komercyjnych

pokaz mi linie, gdzie to jest napisane...
Spirit86
wydaje mi się oczywiste, że nie można sprzedawać czyjejś pracy snitch.gif . Niby masz rację "co nie jest prawnie zakazane jest dozwolone'....
bregovic
GPL nie zabrania komercyjnego wykorzystania GPLowanych programow. Problemy zaczynaja sie gdy ktos chce zmodyfikowac GPLowany program i sprzedac bez udostepnienia kodow zrodlowych i bez powiadomienia o historii programu (wszystkich tworcach itp).
jaco
Kod jednego i drugiego nie został zmieniony (ew. kosmetyka), informacje widnieja w plikach a zrodlo jest ogolno dostepne.

Cytat
etc.

Jakie etc. ?
exit
Skrypty GPL mogą być użyte w skryptach komercyjnych. Ale GPL jest jak wirus - zaraża wszystko czego się dotknie, to do czego wykożystasz skrypt GPL musi być udostępnione na licencji GPL, z kodem źródłowym itp. Więc chyba przestaje być skryptem komercyjnym....
Spirit86
Cytat(jaco @ 2004-12-14 18:44:25)
Jakie etc. ?

etc -> et cetera
z łac. i tak dalej snitch.gif
Cytat(exit)
Ale GPL jest jak wirus - zaraża wszystko czego się dotknie, to do czego wykożystasz skrypt GPL musi być udostępnione na licencji GPL, z kodem źródłowym itp. Więc chyba przestaje być skryptem komercyjnym....

Tak na początku myślałem, że jak coś jest na licencji GPL i my to wykorzystamy to musimy automatycznie nasz skrypt rozprowadzać jako GPL, przykład PHPBB ( JS ->bbCode control ). Ale patrząc na skrypty tj. JP itp. widocznie można ....
cobol_
A tak przy okazji to:
Cytat
etc -> et cetera

powinno byc napisane tak:
etc.->etcetera biggrin.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.