Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [www] ocena strony + treści świat-pingwina.pl
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
prayy
Witam

Prosiłbym o ocenę mojej strony Świat-Pingwina.pl. Strona jest poświęcona głównie tematyce systemów z rodziny Linux. Jako, że nie wprowadzałem większych zmian w styl jak i skrypt, stąd prosiłbym o ocenę wartości merytorycznej artykułów, które na niej zamieszczam. Chodzi mi o to w jaki sposób są one pisane, czy można z nich wyciągnąć jakieś wnioski, czegoś się nauczyć lub dowiedzieć? Właśnie głównie zależy mi na tym, aby z moich artykułów można było wyciągnąć jak najwięcej informacji i żeby czytanie ich było przyjemne, bo w końcu to jest najważniejsze.
peter13135
Może to pierdoła... ale dla mnie lanie wody. Chodzi mi o to :
Kod
http://swiat-pingwina.pl/dlaczego-wybrac-linuxa/

Cytat
*Linux jest dostępny na licencji Open Source, nie musimy za niego płacić, ani grosza.
*Oprogramowanie na Linuxa również jest na tejże licencji, więc również korzystamy z niego za darmo.
*Za licencję do używania Windows?a musimy płacić kilkaset złotych, aby legalnie z niego korzystać.
*Za większość oprogramowania również musimy płacić, więc są to dodatkowe koszty.

punkt 3 to jest to samo co 1, a punkt 4 to jest to samo co punt 2. Poza tym, podejrzewam, że ilość darmowego oprogramowania na windows jest większa niż na system linux, więc z punktami 2 i 4 się nie zgadzam.

Cytat
Oprogramowanie na Linuxa za to jest cały czas modyfikowane i nawet sami jeśli tylko potrafimy, możemy zmienić każdy program jak tylko nam się podoba.

O ile mamy kod źródłowy... Czyli podobnie jak na windowsie.
Dalej jest o konfiguracji linuxa. Weź pod uwagę, że sterowniki do linuxa są często robione "na odwal się" albo w ogóle ich nie ma. Instalując oprogramowanie często są problemy z zależnościami, różne programy wymagają różnych wersji bibliotek itd. Mimo wszystko dla szarego usera łatwiej jest dwa razy kliknąć na setup.exe

Uważam, że systemy Windows i Linux to dobre systemy, fajnie, że nie jesteśmy skazani na jedną platformę i istnieje konkurencja, natomiast daleki jestem od takiego wyszukiwania zalet linuxa na siłę.
Pyton_000
Zalet linuksa się nie wyszukuje. One po prostu są tongue.gif
prayy
Cytat
punkt 3 to jest to samo co 1, a punkt 4 to jest to samo co punt 2. Poza tym, podejrzewam, że ilość darmowego oprogramowania na windows jest większa niż na system linux, więc z punktami 2 i 4 się nie zgadzam.

Rzeczywiście, poprawiłem to lekko. Co do punktu 4 to oczywiście chodziło mi o oprogramowanie chociażby od Adobe, za które płacimy nawet kilka tysięcy, co prawda są to kombajny niedostępne na Linuxa (no chyba, że przez Wine), ale mimo wszystko koszta są ogromne. Na Linuxie są z reguły darmowe odpowiedniki, więc z reguły możemy robić to samo co na Windows, może jedynie kosztować nas to nieco więcej pracy i wysiłku.
Co do ilości darmowego oprogramowania to w porównania do Linuxa może rzeczywiście znajdziesz więcej, bo jest ogólnie większa baza oprogramowania. Ale porównując w skali dostępnej bazy programów Linux wygrywa.

Cytat
O ile mamy kod źródłowy... Czyli podobnie jak na windowsie.

Tylko znajdź kod źródłowy na Linuxie, a znajdź na Windows, gdzie znajdziesz go prędzej ? Oczywiście, że na Linux, gdzie można praktycznie do dowolnego programu odnaleźć kod źródłowy.

To będzie odwieczna walka Linux vs Windows, tak samo jak i Playstation vs Xbox, czy inne tego porównania wink.gif Chciałem jedynie przybliżyć kilka plusów Linuxa, żeby jednak zachęcam ludzi do korzystania z niego, bo wbrew pozorom nie ma co się bać i korzystanie z takich dystrybucji jak chociażby Ubuntu jest banalne i komfortowe. Do codziennego użytku myślę, że każdy powinien być zadowolony, w innych dziedzinach po lekkim zapoznaniu systemu również by się sprawdził.

Większość ludzi kieruje się pewnym przyzwyczajeniem, bo Windows jest taki i taki, a Linux bee, bo terminal. Na dobrą sprawę nie chcemy - nie korzystamy z Terminala. Już nie jesteśmy w całości od niego uzależnieni przez środowiska graficzne. W Windows mamy wiersz poleceń i co? Mało który użytkownik wie, że on nawet istnieje, bo jest przyzwyczajony, że wejdzie w panel sterowania czy co tam chce zrobić wyklika sobie. Na dobrą sprawę i w Linuxie już mamy taką możliwość.
Tuminure
Cytat
chodziło mi o oprogramowanie chociażby od Adobe, za które płacimy nawet kilka tysięcy
1. Najbardziej znaną darmową alternatywą do Adobe Photoshopa jest kulawy Gimp (Windowsie/Mac/Linux).
2. Alternatywą do Adobe Illustratora (Windows/Mac) jest równie świetny Corel Draw (Windows), jest jeszcze alternatywa w postaci kulawego Inkscape (Windows/Mac/Linux)
Na podstawie tych dwóch programów z pakietu Adobe, śmiem twierdzić, że nie da się znaleźć darmowych odpowiedników na żadnym z systemów operacyjnych. Da się za to znaleźć darmowy odpowiednik o (w miarę...) zbliżonej użyteczności i funkcjonalności, który jest wydany zarówno na Windowsa, jak i na Maca oraz Linuksa.

Cytat
To będzie odwieczna walka Linux vs Windows
Twierdzenie, że jest jakakolwiek walka to moim zdaniem głupota. Każdy z systemów ma swoje wady i zalety, dzięki czemu świadomy użytkownik wybierze to, co pasuje do niego najbardziej. Nieświadomy użytkownik zaś zaakceptuje to, co dostał (od sklepu/od znajomego informatyka). Jeżeli kogoś trzeba przekonywać takimi frazesami, to prawdopodobnie nie jest na tyle ogarnięty, żeby samodzielnie przeprowadzić instalację systemu... mimo, że polega ona na klikaniu cały czas "Dalej".
prayy
Cytat
1. Najbardziej znaną darmową alternatywą do Adobe Photoshopa jest kulawy Gimp (Windowsie/Mac/Linux).

GIMPa nie nazywałbym kulawym tylko dlatego, że trzeba więcej zrobić, żeby uzyskać dany efekt, zamiast kliknąć we właściwości warstwy czy co tam. Szczerze mówiąc, nie sądze, aby było coś do zrobienia z czym GIMP by sobie nie poradził. Po prostu w nim trzeba więcej klikać i mieć lepszą wyobraźnie.

Cytat
2. Alternatywą do Adobe Illustratora (Windows/Mac) jest równie świetny Corel Draw (Windows), jest jeszcze alternatywa w postaci kulawego Inkscape (Windows/Mac/Linux)

W tym temacie za wiele się nie wypowiem, gdyż nie miałem do czynienia głębiej z grafiką wektorową, chociaż o Inkscape sporo słyszałem, to niestety się nie wypowiem na ten temat.

Cytat
Na podstawie tych dwóch programów z pakietu Adobe, śmiem twierdzić, że nie da się znaleźć darmowych odpowiedników na żadnym z systemów operacyjnych. Da się za to znaleźć darmowy odpowiednik o (w miarę...) zbliżonej użyteczności i funkcjonalności, który jest wydany zarówno na Windowsa, jak i na Maca oraz Linuksa.

Na szczęście Linux idzie w dobrą stronę i powstaje coraz to więcej natywnych aplikacji na niego, więc miejmy nadzieję, że i takie kombajny będą miały swoje wersje natywne. Chociaż słyszałem, że Adobe nie jest za bardzo za Linuxem, ale czas pokaże. Wszystko póki co idzie w dobrą stronę.

Cytat
Twierdzenie, że jest jakakolwiek walka to moim zdaniem głupota. Każdy z systemów ma swoje wady i zalety, dzięki czemu świadomy użytkownik wybierze to, co pasuje do niego najbardziej.

Wystarczy rzucić hasło, Windows lepszy od Linuxa, zaraz się zlatują obrońcy Linuxa i działa to w drugą stronę. Mówię sytuacja jest podobna do PS vs Xbox. Każdy broni swego można by powiedzieć, chociaż zgadzam się z Tobą, że wszystko ma swoje wady i zalety.

Cytat
Nieświadomy użytkownik zaś zaakceptuje to, co dostał (od sklepu/od znajomego informatyka).

Kiedyś zastanawiałem się jakby to wszystko wyglądało, gdyby Linux był preinstalowany na większości laptopów/netbooków. Po kilku latach użytkownicy by się do niego przyzwyczaili i inaczej by mówili. Po prostu od lat ludzie przyzwyczaili się do Windowsa i całego jego wyglądu i konfiguracji. Wystarczyło spojrzeć jak w Windows 8 znikł pasek start i co? Ta wersja systemu od razu została zbezczeszczona krytyką wielu osób. Niby dalej Windows, ale już inaczej wygląda, inaczej wszystko poukładane i klapa. Przyzwyczajenie robi swoje.

Cytat
Jeżeli kogoś trzeba przekonywać takimi frazesami, to prawdopodobnie nie jest na tyle ogarnięty, żeby samodzielnie przeprowadzić instalację systemu... mimo, że polega ona na klikaniu cały czas "Dalej".

Jednak są ludzie nieświadomi tego, że istnieje jakaś alternatywa dla Windows'a, więc warto czasem co nieco przybliżyć innym jak to wygląda, a nuż kogoś się zachęci smile.gif
peter13135
Cytat
Co do ilości darmowego oprogramowania to w porównania do Linuxa może rzeczywiście znajdziesz więcej, bo jest ogólnie większa baza oprogramowania. Ale porównując w skali dostępnej bazy programów Linux wygrywa.

Gdybym napisał system operacyjny oraz jeden program, który działa na owym systemie operacyjnym i oba dzieła udostępnił za darmo, to czy wtedy mój system operacyjny byłby lepszy od linuxa pod względem darmowego oprogramowania ? No bo w tym przypadku... aż 100% oprogramowania pod ten system jest za free wink.gif

Cytat
Tylko znajdź kod źródłowy na Linuxie, a znajdź na Windows, gdzie znajdziesz go prędzej ? Oczywiście, że na Linux, gdzie można praktycznie do dowolnego programu odnaleźć kod źródłowy.

Być może masz rację, nie chcę się zbyt mocno tutaj sprzeczać, bo badań rynku nie robiłem pod tym względem smile.gif Intuicja podpowiada mi, że procentowo, więcej programów linuxowych ma udostępnione źródła, niż windowsowych. Gdyby jednak liczyć ilościowo, to podejrzewam, że nie musi być tak pięknie. W większości przypadków, aplikacje piszę się albo tylko pod windowsa, albo pod kilka platform - mam tu na myśli różne technologie : javę, php, czy Qt gdzie jeden kod można odpalić na kilku systemach.

Z tym, że ten punkt jest na siłę. Przecież, ten argument (dostępności źródeł) jest istotny tylko dla programistów. Natomiast Twoja strona raczej jest skierowana do windowsowców, którzy nie bardzo są świadomi tego, że istnieje coś innego niż windows.

Cytat
orzystanie z takich dystrybucji jak chociażby Ubuntu jest banalne i komfortowe. Do codziennego użytku myślę, że każdy powinien być zadowolony, w innych dziedzinach po lekkim zapoznaniu systemu również by się sprawdził.

Dopóki nie okaże się, że trzeba zainstalować sterowniki do drukarki, płyta dołączona do czasopisma "tele duperele" nie uruchamia się pod linuxem, albo linux nie potrafi odtwarzać kilku dźwięków jednocześnie (pulse audio).

Cytat
Większość ludzi kieruje się pewnym przyzwyczajeniem, bo Windows jest taki i taki, a Linux bee, bo terminal. Na dobrą sprawę nie chcemy - nie korzystamy z Terminala. Już nie jesteśmy w całości od niego uzależnieni przez środowiska graficzne. W Windows mamy wiersz poleceń i co? Mało który użytkownik wie, że on nawet istnieje, bo jest przyzwyczajony, że wejdzie w panel sterowania czy co tam chce zrobić wyklika sobie. Na dobrą sprawę i w Linuxie już mamy taką możliwość.

Mimo wszystko, windows jest projektowany tak, żeby wszystko można było wyklikać a cmd to taki dodatek dla poweuserów. Linux jest projektowany tak, że wszystko można zrobić spod konsoli, a środowiska graficzne to taki dodatek, aby system uprzyjaźnić zwykłym użytkownikom komputera.
Twój blog jest raczej kierowany do tych zwykłych userów komputera, stąd raczej nie widzę tutaj przewagi linuxa.
Apropo przyzwyczajenia. To nie jest "tylko" przyzwyczajenie, które można zmienić tak po prostu. Pani w biurze, jak potrzebuje jakiś program, to pisze sobie w google "program do tego i tamtego", znajdzie jakiś wynik, ściągnie, kliknie 2 razy na plik exe i ma. Nie zastanawia się nawet, czy ten program jest na linuxa, czy na windowsa... po prostu, zazwyczaj pierwszy wynik to będzie aplikacja na windows'a.
na linuxie nie jest tak kolorowo. Trzeba w haśle wyszukiwania dodać "dla linuxa" albo najlepiej napisać wszystko po angielsku "linux application for...". Jako wynik wyszukiwania dostaniemy paczkę deb, rpm, albo całkiem inną paczkę dla innego systemu... albo kod źródłowy, który trzeba sobie skompilować. To jest ok, dla poweruserów, ale nie dla "pani z biura".

Cytat
o będzie odwieczna walka Linux vs Windows, tak samo jak i Playstation vs Xbox, czy inne tego porównania

Nie bardzo smile.gif playsation oraz xbox są dość zbliżone. W sensie, nie ma takich róznic, że na jednego aplikacje kupisz w każdym sklepie na drugiego już nie. Nie ma tak, że w jednym musisz klepać coś w konsoli, a w drugim masz interfejs.

Cytat
GIMPa nie nazywałbym kulawym tylko dlatego, że trzeba więcej zrobić, żeby uzyskać dany efekt, zamiast kliknąć we właściwości warstwy czy co tam. Szczerze mówiąc, nie sądze, aby było coś do zrobienia z czym GIMP by sobie nie poradził. Po prostu w nim trzeba więcej klikać i mieć lepszą wyobraźnie.

Też nie nazwałbym go kulawym. Ale zauważ, ze poważniejsze firmy nie pracują na gimpie, ani na corelu, ale na photoshopie, mimo, że jego cena jest jest kosmiczna w porównaniu do reszty. Nie sądzę by firmy przepłacały, skoro gimp jest równie dobry.

Tylko, że... co to za argument ?

gimp działa zarówno na linuxie jak i na windowsie.
photoshop działa tylko na windowsie.
Inna analogia:
blender działa zarówno pod linuxem jak i windowsem.
3d max działa tylko pod windowsem.
libre office działa zarówno pod linuxem jak i windowsem.
ms office działa tylko pod windowsem.

Dla mnie z tego porównania wynika jasno, że na windowsie mam większy wybór aplikacji.
Ty zaś wyciągasz wnioski, że zaletą linuxa jest to, że procentowo więcej darmowego oprogramowania jest na linuxa. To jest po prostu manipulacja.

Cytat
Wystarczy rzucić hasło, Windows lepszy od Linuxa, zaraz się zlatują obrońcy Linuxa i działa to w drugą stronę. Mówię sytuacja jest podobna do PS vs Xbox. Każdy broni swego można by powiedzieć, chociaż zgadzam się z Tobą, że wszystko ma swoje wady i zalety.

Ponieważ wszystko ma swoje wady i zalety, trudno stwierdzić, że jeden czy drugi system jest lepszy. Po prostu każdy swoich zwolenników. Ja używam obu systemów, bo w wielu zadaniach linux lepiej się sprawdza niż windows i odwrotnie.

Natomiast, problem polega na tym, że Twoje argumenty są po prostu kulawe.

Linux ma wiele zalet. Np. w zastosowaniach serwerowych, taniej wychodzi linux, bo bez względu na ilość userów zalogowanych, cena za licencję wynosi 0zł, a w przypadku windows serwer, płaci się określoną kwotę, za każdego zalogowanego usera. To jest niewątpliwa zaleta, ale raczej nie dla zwykłego usera, który potrzebuje kompa do sprawdzenia poczty, pogrania w jakąś grę i wydrukowania pitów raz do roku. Zaleta istotna, ale zwykłego usera tyle to obchodzi, co dostępność źródeł.

Nie liczyłbym na to, że linux będzie popularny wśród zwykłych userów. On zdaje egzamin wśród programistów, administratorów czy po prostu komputerowców. Ewentualnie wśród użytkowników, którzy korzystają ciągle z tego samego oprogramowania. Czyli raz przyjdzie informatyk, postawi linuxa, zainstaluje libre offica oraz klienta pocztowego, zrobi skróty na pulpicie, zainstaluje drukarkę i tyle. Gdyby użytkownik miał sam sobie coś instalować czy konfigurować to już były by schody.

Cytat
Jednak są ludzie nieświadomi tego, że istnieje jakaś alternatywa dla Windows'a, więc warto czasem co nieco przybliżyć innym jak to wygląda, a nuż kogoś się zachęci smile.gif

Trzymam kciuki za ewangelizację smile.gif Natomiast, stoi przed Tobą trudne zadanie, bo linux raczej jest w tyle w zastosowaniach desktopowych.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.