Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem przy radiu internetowym
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
Hateway
Witam, mam problem przy tworzeniu swojej witryny - czegoś w stylu radia internetowego. Na wstępie zaznaczę, że nie potrzebuję streamingu. Chodzi mi o to, aby w bazie danych znajdowały się lokalizacje do piosenek z serwera i godziny rozpoczęcia i zakończenia. Nie będę się rozpisywał w SQL, bo tu nie potrzbuję pomocy. Następnie serwer będzie tworzył element <embed>, do którego ścieżka będzie pobierana z MySQL. I tu pojawiają się 2 problemy: gdy user słucha jej od początku to nie ma problemu, ale co jeśli wejdzie w środku piosenki? Drugi problem: po zakończeniu piosenki nie przełączy się piosenka automatycznie, bo player zakończy odtwarzanie, chociaż już serwer ma inną mu piosenkę do odtworzenia. Drugi problem myślałem, aby rozwiązać odświeżaniem elementu co ileś sekund, ale to przy okazji nakaże playerowi odtworzyć drugi raz to samo. Co więc mam zrobić?

Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego problemu.
trueblue
Poszukaj jakiegoś player z API w JavaScript, wtedy będziesz mógł przewinąć mp3 jeśli ktoś wejdzie o 17:03, a nie o 17:00 (swoją drogą sytuacji kiedy ktoś wejdzie punktualnie o danej godzinie będzie bardzo mało). Pozwoli Ci to również generować zdarzenie po zakończeniu utworu i odpytać serwer o kolejny utwór.
Hateway
Niestety, ale jestem nowy w javascript, więc czy mógłbyś pomóć mi znaleźć coś odpowiedniego? Z tego co widzę to takich API jest pełno, ale nie wiem, czym one się różnią i jakie wybrać.
trueblue
Rozumiem Cię, ale jeśli zabierasz się za takie tematy, to powinieneś mieć odpowiednią wiedzę. Jeśli nie, to jest od tego adekwatny dział na forum.
Hateway
a ewentualnie troche po stronie serwera by zadziałało?
  1. echo "<div id='player'>";
  2. //embed do odtwarzania
  3. echo "</div>";
  4. echo "<div id='odswiez'>";
  5. $sql = "SELECT * FROM utwory WHERE data = '".date()."' AND poczatek < '".date(H:i:s)."' AND koniec > '".date(H:i:s)."'";
  6. $wynik = mysql_fetch_row(mysql_query($sql));
  7. if($wynik['koniec'] == date(H:i:s))
  8. {
  9. //funkcja javascript przeładowująca div o id player
  10. }
  11. echo "</div>";

Przy czym div o id odswiez byłby odświeżany co 1 sekundę.
1.Czy przyniosłoby to zamierzony efekt?
2.Czy jest jakiś atrybut w jakimkolwiek odtwarzaczu audio w html, który pozwoli odtworzyć audio od danego momentu?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.