Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jak przekazać zmienne zależne od linków ?
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Vasquez21
Witam...

Zrobiłem na stronie przekazywanie zmiennych poprzez linki... na zasadzie, że każdy NEWS który wyświetla mi się na stronie ma linka, do strony na której wyświetlany jest właśnie ten NEWS i Komentarze do niego.

No ale właśnie dwie rzeczy mi się nie podobają. Po pierwsze, jeśli ktoś zmieni numerek w linku to wyświetli mu się inna strona, teraz kiedy chodzi tylko o wyświetlanie to jeszcze nie jest problem, ale dajmy na to, przy edycji, nie chciałbym żeby dajmy na to osoba X mogła zmieniać posty osoby Y, jest już problem.
Druga sprawa to że nie fajnie to poprostu wygląda kiedy przekazywane jest za pomocą linka :|...

Myślałem o formularzu, ale to wymaga dodania buttonów co nie specjalnie mi się podoba :/

zastanawiałem się jak to można zrobić również na sesjach, ale też nie mam pojęcia.

Czy ktoś ma jakieś sugestie jak to zrobić ?
shima
Nie widzę problemu w przesyłaniu poprzez GET. Jeżeli natomiast chcesz autoryzować dostęp, to chyba nie poprzez przesyłanie zmiennej o prawach poprzez POST? Użyj sesji.
Vasquez21
Cytat
Nie widzę problemu w przesyłaniu poprzez GET.

nie bardzo rozumiem...
dlaczego nie widzisz problemy przy przesyłaniu zmiennych metodą GET ?
Chodzi Ci o to, żeby na każdej stronie umieścić jeszcze dodatkowo sprawdzanie praw dostępu ?

Cytat
Jeżeli natomiast chcesz autoryzować dostęp, to chyba nie poprzez przesyłanie zmiennej o prawach poprzez POST?

Ta metoda powoduje, iż w linku nie jest nic widoczne. Więc byłaby dobra do przekazywania numerku ID danego newsa... jednak tak jak mówiłem nie chcę używać buttona ;/

Cytat
Użyj sesji.

Próbowałem, ale nie bardzo wiem jak to zrobić.
popatrz... jeżeli mam jedną stronę na której wykonuję pętlę i za każdym razem generuję ileś linków to jeśli stworzę sesję, to nie bardzo wiem jak zrobić, żeby po kliknieciu w dany link sesja miała określoną wartość.

Przypominam, że nie chciałbym przekazywać tego w linku...
shima
Cytat(Vasquez21 @ 2004-12-17 15:55:51)
Próbowałem, ale nie bardzo wiem jak to zrobić.
popatrz... jeżeli mam jedną stronę na której wykonuję pętlę i za każdym razem generuję ileś linków to jeśli stworzę sesję, to nie bardzo wiem jak zrobić, żeby po kliknieciu w dany link sesja miała określoną wartość.

Przypominam, że nie chciałbym przekazywać tego w linku...

Nie rozumiemy się: autoryzujesz usera w sesji nadając zmiennej sesyjnej np. logon wartość true, a zmiennej user nazwę usera. Rozumiem, że newsy mają info nt własciciela, więc tylko porównujesz czy właściciel newsa to Twój zalogowany user. Jeżeli tak, to niech sobie edytuje newsa, jeżeli nie ... Wiadomo.

Co do przekazywania informacji w linku, to oczywiście nie nadaje się ten rodzaj do przekazywania hasła czytaym tekstem, ale zupełnie nie rozumiem dlaczego nie chcesz przekazać ID newsa? Chyba że u Ciebie znajomość ID jest równoznaczna z uzyskaniem prawa do jego edycji. Można id przekazywać w sesji nawet dla wielu linków (poprzez header("Location: ...") ), ale to nie ma żadnego sensownego uzasadnienia w przypadku takim jak Twój.
Vasquez21
heh... poprostu nie podoba mi się przekazywanie zmiennych w ten sposób tongue.gif

i zastanawiałem się czy nie da się tego jakoś inaczej zrobić ;/
shima
Cytat(Vasquez21 @ 2004-12-17 18:00:35)
heh... poprostu nie podoba mi się przekazywanie zmiennych w ten sposób tongue.gif

i zastanawiałem się czy nie da się tego jakoś inaczej zrobić ;/

Jak napisałem, da się, link możesz mieć czysty, ale jeżeli Twoja jedyną motywacją będzie estetyka ...

PS. Ale rozumiem Cię, też tak kiedyś chciałem zrobić... dawno temu i już mi przeszło
Vasquez21
Cytat
Jak napisałem, da się, link możesz mieć czysty,

no to niby jak questionmark.gif

Cytat
ale jeżeli Twoja jedyną motywacją będzie estetyka ...

ale co w tym złego questionmark.gif
FiDO
Cytat(Vasquez21 @ 2004-12-17 18:35:46)
Cytat

Jak napisałem, da się, link możesz mieć czysty,

no to niby jak questionmark.gif

np. tak
.../index.php/news/show/3426
.../index.php/news/edit/2341
etc.

prawda, ze piekne? cool.gif

Polecam przeczytac ten artykul.

PS. przenosze na php
Vasquez21
przeczytałem już 3 razy i nadal nie bardzo czaję biggrin.gif
idę testować... dzięki w każdym razie za link.

Shima: również dzięki za pomoc.
bela
jak napiszesz sobie router to nie będziesz musiał operować na tablicy winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.