Witam, zamierzam dokończyć serwis ale nie wiem jak będzie najlepiej zaprojektować bazę mysql.
Strukturę rejestracji już mam tabelka uzytkownikow (id, id_user, login, email, hasło)
Jak to ma wyglądać w praktyce. Osoba się rejestruję (firma / osoba) (w tym przypadku jego dane trafiają do tabeli users).
Następnie taka osoba o statusie (osoba) może umieścić swoje dane podstawowe (imię , nazwisko, data urodzenia, miasto, wiek) lub (nip, regon, nazwa firmy) - jeżeli ma status firma. Dane te umieszczam w dwóch innych tabelkach w zależności od formy prawnej (osoba / firma).
Czy do tej pory jest optymalnie zrobione?. Do tabel odwołuje się poprzez unikalne id usera.
Teraz Chciałbym aby osoba fizyczna mogła rozszerzyć swój profil o wykształcenie, znajomość języków, doświadczenie zawodowe.
Czy do tego mam tworzyć 3 inne tabelki z unikalnym id usera? Wykształceń, znajomość języka jak i jego poziom i doświadczenia zawodowego użytkownik może mieć sporo przecież. Tu czekam na jakieś pomysły.
Następnie firma która się zarejestruje i będzie mieć status (firma) - może dodać ogłoszenie - czyli tworzenie dodatkowej tabeli ogłoszenia.
Ale chciałbym, by ta firma mogła sobie wpisać że szuka takiego i takiego z doświadczeniem takim i takim ze znajomością języków i z takimi a takimi uprawnieniami - i tu myślę jak optymalnie ich parować ?
Może bez wyjątku(osoba / firma) po prostu wrzucać ich wymagania / umiejętności do tabel nadając im unikalny numer id usera? np tabelka jezyki : (id user, jezyk, mowa, pismo)? I później w ten sposób porównywać, pobierać obrabiać ? I tak podobnie dla pozostałych ?
Czekam na wasze sugestie ?
Czy ktoś może się wypowiedzieć w tym temacie ?