Cytat(adam1024 @ 27.05.2015, 11:45:00 )

Zrobiłem mechanizm tokenów, i jak narazie komuś raczej ciężko będzie teraz zawiesić stronę za pomocą np. jMeter'a - a wczoraj mi sie to udało, przy ustawieniu 200 użytkowników w przeciągu 1 sekundy bez przerwy przy zapytaniu bezpośrednim. Dziś jeszcze zrobiłem odstęp między keyupem ( więc trzeba poczekać około 3 sekund na wynik zapytania ) - w przypadku gdy ktoś sobie napisze ten automat będzie musiał poczekać te 3 sekundy ( niby niewiele ale zawsze jakaś "przeszkoda", "blokada" dla ciągłego wysyłania zapytań.
@redeemer - jakąś ciekawą literaturę, artykuł nt. cache'owania możesz polecić?
Jak już wspomniał @redeemer, CSRF nie służy do tego, co chcesz zrobić. Ty chcesz się zapespieczyć przez DOS a nie CSRF. Dwie kompletnie różne i nie związane ze sobą rzeczy.
Poza tym niedoceniasz jMeter. Napisanie prostego BeanShell-a, który najpierw zaczyta token, a później go wyśle do Ciebie to kwestia może 10 minut. W niczym Ci nie pomoże takie zabezpieczenie przed DOS.
Jeśli ktoś będzie chciał to zrobić to i tak to zrobi, bo tego się nie obsłużyć na poziomie kodu.
Podsumowując - Nie możesz ufać niczemu, co pochodzi z przeglądarki, bo sfałszowanie tego jest prostsze, niż zabrać dziecku cukierek.
Dodatkowo, nie martw się o DOS, bo nie masz strony, która jest odiwedzana przez miliony userów, i ktoś może chcieć Ci zaszkodzić. Jak już będziesz tak daleko, to będziesz miał środki na odpowiednie zabezpieczenie przed DOS.
Jak to ktoś mądry kiedyś powiedział: "Don't think about performance issue. You don't have performance issues... yet".