Dzięki wielkie

Dokładnie o to chodziło. Po zabawie z siecią, zaporą i portami udało mi się nawiązać połączenie między hostami w jednej sieci LAN, jednak jeden z nich musiał działać jako serwer, a drugi jako klient i tutaj moje pytanie, czy zawsze musi być serwer wykorzystany do zestawienia połączenia ? Nie może być client-client ? Na hostach uruchomiłem ten sam skrypt wykonujący socket_create() i socket_connect() z odpowiednimi IP i niestety połączenie nie zostało nawiązane. Dopiero zamienienie socket_connect() na socket_bind() + socket_listen() + socket_accept() dało zamierzony efekt, ale zakładając, że chciałbym stworzyć coś w rodzaju konferencji, wtedy po odłączeniu serwera wszyscy tracą połączenie między sobą

.
I mały offtop, ale związany z CLI, czego używacie jako error loga ? Ja zdecydowałem się na sysloga, czyli w windzie eventlog (dziennik zdarzeń), z tym że błędy PHP są traktowane jako informacja z aplikacji, a nie jako błąd. Korzystanie z pliku na etapie tworzenia jest dla mnie jakoś mało praktyczne. Ogólnie błędy mogłby być wyświetlane w konsoli, ale ponieważ nie korzystam bezpośrednio z cmd (wiersza poleceń) aplikacja jest zamykana i konsola znika zaraz po wystąpieniu błędu