Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Geokodowanie rejonów dzielnic Warszawy
Forum PHP.pl > Forum > PHP
trueblue
Witajcie,
potrzebuje geokodowania ulic Warszawy na rejony/poddzielnice Warszawy (przykładowo: dzielnica Mokotów, więc rejony: Służew, Służewiec, Sadyba, itd.).
Korzystając z rozwiązania serwerowego Google Maps dla ulicy otrzymuję tylko dzielnicę, przykład:
1. http://maps.google.com/maps/api/geocode/js...%C5%82awska+302
co ciekawe, w tym przypadku w odpowiedzi jest również kod pocztowy, i tu, dla kodu można otrzymać rejon, ale i tak nie jest to poprawny kod a co za tym idzie nazwa rejonu:
2. http://maps.google.com/maps/api/geocode/js...rszawa+02%3d684 (Ksawerów, a powinien być Grabów lub Imielin)
W niektórych przypadkach dla ulic nie jest zwracany kod pocztowy, więc nie jest możliwy drugi krok (2.), choć i tak wobec powyższego mija się to z celem.

Ostatecznością jest rozrysowanie rejonów jako poligony i sprawdzanie zawarcia lokalizacji w obszarze lub przypisanie ręczne rejonów do kodów pocztowych i ulic na podstawie jakiejś bazy ulic.

Jeśli ktoś miał z tym problemem styczność, to będę wdzięczny za wskazówki.

kartin
Krok drugi jak najbardziej jest możliwy, bo prawidłowy kod pocztowy można ustalić korzystając z bazy PNA. Jednak Google dla prawidłowego kodu 02-845 też zwraca Ksawerów

Jeśli nazwy rejonów/poddzielnic nie są jedynie nazwami zwyczajowymi, to możesz złożyć wniosek do urzędu miasta o udostępnienie informacji publicznej.
Wedle bazy TERYT w Warszawie jest niecałe 5600 ulic, więc ostatecznie można ręcznie przypisać im rejony. Tylko pewnie jedna długa ulica może należeć do kilku rejonów.
trueblue
No, właśnie, bo ten kod źle lokalizuje. Swoją drogą ja mam dla Puławskiej 302 kod 02-785. Nie zmienia to faktu, że Google również lokalizuje go błędnie - przy stacji Metro Wilanowska.

Wobec drugiej kwestii, o której piszesz i o której wspomniałem, drugi krok z wykorzystaniem Google Maps traci sens, i chyba to jedyne rozsądne póki co rozwiązanie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.