Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: problem z includowaniem pliku
Forum PHP.pl > Forum > PHP
AndyPSV
Mam taki oto sobie kod:

1. <?php
  2. class page {
  3. ..
  4. function load_libs() {
  5. // -> DB LIBARY
  6. require_once('libs/db') or die(&#092;"CAN'T INCLUDE DB file\"); // tu jest problem
  7. $this->db = db::getInstance();
  8. // connect to db
  9. $this->db->connect($config['hostname'], $config['username'], $config['password']) or die(&#092;"CAN'T CONNECT TO DB\");
  10. $this->db->select_db($config['dbname']);
  11. ..
  12. }
  13. ..
  14. }
  15. ?>

Jednak kiedy chcem zincludować plik db (bez rozszerzenia), wówczas wywala mi błąd:

Kod
Warning: page::load_libs(1) [function.load-libs]: failed to open stream: No such file or directory in c:\wamp\www\cfaniak.pl\index on line 34

Fatal error: page::load_libs() [function.require]: Failed opening required '1' (include_path='.;C:\php5\pear') in c:\wamp\www\cfaniak.pl\index on line 34

Dzieje się tylko tak wówczas, gdy includuje plik bez rozszerzenia...

P.S. Robiłem testy czy pliki bez rozszerzenia są includowane. Utworzyłem plik index, nastepnie w nim dałem include innego pliku (tez bez rozszerzenia), w ktorym byl tylko tekst do wyswietlenia przez echo. Wszystko dzialało...

W czym może leżeć problem ?
tiraeth
a plik db zawiera kod php, tj. jest to skrypt ? jeżeli tak to musisz w php.ini dodać linijkę aby php parsował pliki bez rozszeżenia...
AndyPSV
dałem już taki wpis, gdybym go nie dał - wówczas test by się nie powiódł...

Naprawiłem błąd - problem leżał w samym pliku db (dziwne ?!)...
Jednak i tak, dzięki za pomoc winksmiley.jpg...

- TOPIC CLOSED -
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.