Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Praca grupowa
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
fryk
Zaczynam karierę jako kierownik projektu. Zespół to trzech programistów zdalnych - komunikujemy się przez net.

Potrzebuję jakieś narzędzie (webowe) do informacji o stanie projektu: kto, czym w danym dniu i przyszłym tygodniu się zajmuje.

Możecie coś polecić? Jakiś egroup? Rozbudowany kalendarz?

Pozdrawiam
kszychu
Nie to forum. Przenoszę.
sztosz
CVS?
Subversion?
A moze Sourceforge, jezeli Open Source'owy projekt?
scanner
Wraz z DeyVem i It`s_me używamy:

1. SVN (wymiata)
2. Mantis (błędy itp)
3. Wiki (jeszcze rzadko, ale jednak - opisy itp)
4. Skype (konferencje)
5. Jabber / Mail - komunikacja rózna.

Pracujemy już razem kilka miesięcy i niewiele nam do szczęscia innego potrzeba.
(no i juz w sume php 5.1.x ze snapsów, hih)
NuLL
www.phpcollab.com - wraz z Mantisem - nie do złamania

www.xplanner.org - kolejne - również super.
Ace
mantis i svn jest naprawde dobre...

w svn wymiieniasz sie plikami, uaktualniasz wersje na serwerze, a w mantis zglaszasz bledy.
fryk
Ogromne dzięki!

Zapytam przy okazji - jak sądzicie czy to ma jakieś szanse powodzenia: od pół roku tworzę aplikację typu workflow (php/sql) dla firmy. Spodobały im się efekty i chcę więcej i szybciej więc postanowili rozszerzyć IT i zatrudnić 3-4 nowych programistów, którymi mam kierować.

Nie posiadam żądnego doświadczenia w tym kierunku, ledwo co studia skończyłem i podoba mi się praca programisty, gdzie chciałbym się jeszcze dużo nauczyć.

Kusi mnie, żeby odmówić stołka kierownika projektu i oddać to komuś, kto rzeczywiście się na tym zna.

Proszę o radę.
Ace
Doswiadczenie kiedys trzeba zdobyc. Najwazniejsze jest to ze jesli masz nimi kierowac musisz im dawac wyrazne polecenia co dokladnie maja robic, ja czasem chodze po cienkim lodzie, bo nie jestem pewien czy cos dobrze/zle zrozumialem. Wazne jest to zebys kotnrolowal ich prace zeby sie nie lenili, zeby pracowali. Najlepsza forma to rozliczanie sie z zadan, ktore danego dnia zrobili.
np: projekt bazy, jakis skrypt, poprawki, nowe rzeczy, prace administracyjne.

No i oczywiscie musisz im narzucic jakies zasady kodowania tak zeby jedna aplikacja wygladala jak jednosc, a nie zeby w niej widac bylo 3-4 rozne style kodowania, czy rozne rozwiazania.

Mantis jest dobry do zglaszania bledow, czy nawet nowych rzeczy do wykonania, svn pozwoli tobie na prace nad jednym projektem w kilku programistow, no i dobra specyfikacja rozplanowaine dzialan dla programistow to podstawa - tak sadze.

pozdrawiam.
Sabistik
Ja troche troche offtopic. Czemu polecacie svn a nie cvs? Co ma lepszego? jakie róznice? wygodniejszy prostszy? bardziej rozbudowany? tak z ciekawosci pytam. Zawsze myslalem ze jak bede potrzebowal rezpozytorium to wykorzystam cvs a tu wszyscy polecaja svn. smile.gif

Pozdrawiam.
itsme
svn bo:
- łatwiejsza administracja
- przyjemnijszy klient
- szybciej rowijany projekt :-)
i kropka co do workflow-a to jestem ciekaw osiagniec
=====================================
zapomnialem dopisać iż w całości zgadzam sie ze Scanner-em :-) od chyba juz poł roku pracujemy wspólnie nad projektem CRM i z powyższe narzędzie sa doskonale :-)
fryk
Cytat(itsme @ 2005-02-06 16:49:10)
co do workflow-a to jestem ciekaw osiagniec

dużo pisać... aplikacja jest już bardzo rozbudowana.

Generalnie szukamy jeszcze nowych programistów więc zapraszam chętnych -> PW.

Co do kierowania projektu to jak powinienem się cenić? Brutto na umowę o pracę. Rozwijająca się firma, 3-5 programistów w zespole, w przyszłości może 3 razy tyle.

Byłbym ogromnie Wam wdzięczny za info.

Pozdrawiam!
dooshek
Cytat(Sabistik @ 2005-02-06 16:39:57)
Ja troche troche offtopic. Czemu polecacie svn a nie cvs? Co ma lepszego? jakie róznice? wygodniejszy prostszy? bardziej rozbudowany? tak z ciekawosci pytam. Zawsze myslalem ze jak bede potrzebowal rezpozytorium to wykorzystam cvs a tu wszyscy polecaja svn. smile.gif

Pozdrawiam.

SVN bo:

- przenoszenie plikow, zmiana ich nazwy wraz z historia (nie ma tego CVS i nigdy juz pewnie nie bedzie mial)

- katalogi w SVN sa traktowane "normalnie" a nie jako jakies specjalne twory (czyli w SVN tez maja historie, moga miec zmieniane nazwy itp.)

- tworzenie branchy czy tez tagow (w SVN nie ma rozroznienia i to jest zaje...te) jest bardzo proste i po jakims czasie mozna powiedziec, ze intuicyjne.

- jak juz utworzysz sobie brancha to mozesz bez problemu sie do niego "przelaczyc" (svn switch). Rowniez zawsze wiesz na jakiej kopii pracujesz (svn info) - co w CVSie jest zawsze wielka zagadka...

- mergowanie wersji z np. develowej do stabilnej jest bardzo proste - bardzo latwo rowniez zrobic diffa w postaci patcha pomiedzy roznymi wersjami (pod warunkiem, ze masz jakos ponumerowane wersje i zatagowane)

- SVN przechowuje lokalnie kopie ostatnio pobranej wersji wiec operacje typu svn diff plik wykonywane sa natychmiast bez potrzeby pobierania wersji z serwera

- cos co na poczatku zaskakuje - tworzenie rewizji (revision) o nowym numerku dla calego repozytorium a nie osobno dla kazdego pliku - zaleta jest to, ze jak cos popsujesz to bardzo latwo "wrocic" do poprzedniej rewizji w ktorej np. zakomitowales 5 plikow - w logu rowniez ladnie widac jakie pliki sie pozmienialy - ogolnie jest to duzo bardziej przejrzyste

Ogolnie SVN jest tez chyba troszke szybszy - kopie (svn copy) przechowuje jako roznice pomiedzy kopiowana a skopiowana wersja wiec nie zajmuje to duzo miejsca. Do tego trzeba dodac obsluge WebDAV (nie uzywam osobiscie ale czytalem, ze fajowskie), roznych protokolow, tunelowania itp... Duzo pisac - proponuje sie rozejrzec bo SVN to jest bardzo bardzo dobra alternatywa dla nierozwijanego juz CVSa.

Aha, przesiadka z CVSa nie jest wcale bolesna. Mozna za pomoca takiego narzedzia do importu (nie pamietam nazwy ale chyba cvs2svn - nie ma standardowo w SVNie) przeniesc repozytorium z CVS do SVN wraz z tagami/branchami i cala historia. Klient SVNa zachowuje sie bardzo podobnie jak CVSa (przynajmniej ten pod shella) ale tez TortoiseSVN nie rozni sie az tak mocno od TortoiseCVS.

No i to tyle. smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.