Cytat
Swift jest lepiej płatny niż php?
- biorę pod uwagę popularne technologie, w mniej popularnych nawet ciężko się orientować, mało ofert.
Faktycznie, jest jedna oferta za 25k od dużej firmy z Warszawy ale takie oferty to raczej wyjątek, poza tym nie jest powiedziane, że ktoś się zbliży do tych 25k (same widły też potężne, od 7 do 25k to olbrzymia różnica). I wiem z autopsji, że jak oferta się wybija to zainteresowanie spore i musisz mieć naprawdę mocne CV, większe ryzyko, że będzie ktoś lepszy (lub równie dobry) a za to parę k tańszy

W wielu małych firmach jest cała masa programatorów, którzy chętnie by podwoili swoje zarobki.
I to potwierdza też specyfikę pracy w IT, gdzie często nawet na tych samych stanowiskach w tych samych firmach są olbrzymie różnice w zarobkach a specjalista potrafi zarabiać więcej niż dyrektor

Kolejna rzecz, że jak idziesz "w hajs" to praktycznie odbierasz sobie możliwość wyboru projektu a to np. ja bardzo sobie cenię

Cytat
To wynika tylko z faktu, że PHP jest tak popularny i jest sporo nowicjuszy.
- wg mnie raczej z faktu, że w PHP się nie robi np. systemu transakcyjnego banku, tylko ewentualnie stronę z reklamami tegoż

PHP zgarnia całą "drobnicę" a trudno dużo płacić komuś, kto ma postawić serwisik na ceemesiku

Kiedyś to w ogóle była tragedia, bo w PHP się robiło np. dodawanie komentarzy na plikach i tyle - teraz i tak jest znacznie lepiej i realizuje się w PHP coraz większe projekty. Biznes dostrzegł, że można mieć znacznie więcej niż stronę www płacąc 10% tego co za jakiś system java + oracle i PHP pasuje tu idealnie.