jako że jestem "młodym" programistą xml - wczesniej działałem sobie na csv i tablicach, mam pytanie, czy dobrze zapisuję kod, czy powinno się to robić w jakiś inny sposób.
z pliku xml wyciagam sobie dane:
hostingDataBase = simplexml_load_file('./../db/hosting.xml') or die ('Błąd: Brak obsługi funkcji SimpleXML'); $archiveHosting = $hostingDataBase -> archive -> customer; foreach ($currentHosting as $cH) { $cHosting[] = $cH; } foreach ($archiveHosting as $aH) { $aHosting[] = $aH; } array_multisort(array_column($cHosting, 'date'), SORT_FLAG_CASE | SORT_STRING, array_column($cHosting, 'name'), SORT_FLAG_CASE | SORT_STRING, $cHosting); array_multisort(array_column($aHosting, 'date'), SORT_FLAG_CASE | SORT_STRING, array_column($aHosting, 'name'), SORT_FLAG_CASE | SORT_STRING, $aHosting);
wszystkie dane są w korzeniu "customer" tablice buduja sie jak widac array0 -> i tu wszystkie pola z korzenia customer...
jak zrobic tablice na zasadzie takiej:
$hostingDataBase = './../db/hosting.csv'; $hostingColumns = ['hostingName', 'hostingWeb', 'hostingCat', 'hostingDate', 'nazwaLogin', 'nazwaPasword', 'hostingDescription'];
bo tak byloby mi najlatwiej
zeby tablica byla zbudowana z
...chcialbym sobie zmienne z tablicy wywolywac na zasadzie:
foreach($currentCustomers as $cC) { $cC['name'] = blebleble; $cC['id'] = blablabla; ...
@EDIT
ok doszedłem - dzisiaj mózg wyspany, szybko sobie poradziłem. Chodziło mi o to:
foreach ($currentHosting as $key => $cH) { }