a co masz na myśli mówiąc jak w c/javie? Możesz teraz definować klasy abstrakcyjne, metody i właściwości prywatne, publiczne oraz chronione. Są dostępne nowe dwie specjalne metody, których działanie można poznać po nazwie __construct oraz __destruct, które są wywoływane nawet podczas robienia new class; a nie new class();. Takie są moje doświadczenia. Uważam, że teraz jest naprawnie fajnie.
Jest taki
artykuł, w którym jednak zauważyłem pare błędów, może s powodu starszej wersji piszącego. Tutaj najważnejsze:
Przy definiowaniu klasy abstrakcyjnej trzeba zdefiniować klase w ten sposób[php:1:ccfa0c5c63]<?php
abstract class klasa{
private abstract function abstr();
}
?>[/php:1:ccfa0c5c63]W artukule nie pisze, że trzeba zdefinować klase jako abstrakcyjną, a tylko umieścić w środku klasy metodę abstrakcyjną! Tutaj taki mój dodatek, zamiast nadpisywać metodę w podklasie zmieniłem jej typ na private!
Teraz dalej. Autor pisze, że w php4 trzeba było używać eval do wywoływania funckji, ale to nie prawda. Można zrobić tak:[php:1:ccfa0c5c63]<?php
$funckja='print';
$funkcja('nie trzeba eval'a');
?>[/php:1:ccfa0c5c63]To takie moje najważniejsze spostrzeżenia.
DeyV: Ja jeszcze jak na razie nie testowałem wydajności, a głównie właśnie klasy i możliwości.