Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [inne][PHP]Pomoc potrzebna - wordpres theme
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
phpamator
Jak w temacie, tworzę dla potrzeb szkoleniowych (własnych)
temat (theme) i utknąłem na nawigacji.
Dodałem ale nie potrafię tak skonstruować żeby mi się chciało układać w poziomie z logo.
Pewnie podchodzę do tego ze złej strony. Czy w wordpresie trzeba tworzyć jakiś template czy w header.php ?
Jeśli w header.php to nie wiem kompletnie jak to zrobić.

Gdyby się znalazł ktoś chętny do wyjaśnienia?

Pozdrawiam
phpamator
vokiel
Domyślam się, że masz na myśli szablon WordPress, tak?

Najłatwiej będzie jak weźmiesz sobie jakiś darmowy theme i zobaczysz jak tam jest to zrobione.

To gdzie umieścisz kod nie ma większego znaczenia. Najlepiej, żeby było to logicznie poukładane. Jeśli budujesz menu główne, które będzie w nagłówku na każdej stronie - to header.php będzie dobrym miejscem.

Cytat
Dodałem ale nie potrafię tak skonstruować żeby mi się chciało układać w poziomie z logo.

Ale to już nie jest problem PHP tylko stylowania CSS.
phpamator
Dzięki za odpowiedź vokiel.
Zasadniczo tak, miałem na myśli szablon.
Od wczoraj się zmagam z tym tematem i zastanawiam się jak to ugryźć.
Mówisz w 'header.php' i tam własnie umieszczam kod menu ale generalnie nie chodzi mi o kod sensu stricto tylko o formatowanie samego menu. Gdzieś musi być kod który umieszcza w nagłówku logo i to logo powinno się znajdować wewnątrz tagów
tworzących menu nawigacyjne ... czy się mylę ?

Chcę zmienić nie tylko wygląda (stylowanie) ale także lokalizację przycisków, kolejność na przykład przyciski na środku, z lewej logo a z prawej jakieś dodatkowe elementy podczas gdy domyślnie tam już jest jakiś określony układ.
Czy muszę poprostu stworzyć jakiś własny układ i do niego wrzucić elementy i ostylować ?

vokiel
Cytat(phpamator @ 31.03.2020, 10:08:40 ) *
Gdzieś musi być kod który umieszcza w nagłówku logo i to logo powinno się znajdować wewnątrz tagów
tworzących menu nawigacyjne ... czy się mylę ?

Możesz mieć w obrębie menu, możesz mieć osobno. Ja bym dawał osobno.

W WP w panelu masz coś takiego jak konfigurator menu, gdzie możesz dodawać kolejne pozycje - linki do stron, postów, kategorii itd. Tam możesz sobie skonfigurować zawartość menu i kolejność elementów.
W pliku ze stylami ustalasz sobie wygląd.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.