Otóż zastanawiam się na jakiej zasadzie działają aplikacje, które mają kilku klientów. Przykładowo: napisałem jakiś prosty system, który chciałbym sprzedawać dla wielu firm (czysto teoretycznie). Każda firma wykupuje podstawową wersję + wybiera sobie moduły.
Jak to jest z tymi modułami? Czy dla każdego klienta tworzy się oddzielny VPS, stawia się od nowa aplikacje i ją dostosowywuje, wgrywa jakiś folder z modułem? W takim przypadku przy aktualizacji i zmianach na każdym VPS musiałbym aktualizować kod.
Czy jest na to jakieś rozwiązanie? Jakaś technika, wzorzec projektowy?
Drugie pytanie to baza danych, choć z tym trochę znalazłem na forach, jednak zdania tam są podzielone. Jedna dla wielu czy kilka? Jeśli jedna - działa to na zasadzie : każda tabela ma kolumnę z np. "idFirmy" i potem po tej kolumnie wszystko filtrujemy? Tyle że w takim wypadku np.: jeden klient będzie miał w tabeli 100 tyś/ milion rekordów * kilka/kilkanaście firm, czy to jest dobre rozwiązanie?
Z drugiej strony każdy klient z jedną bazą danych, ale tu dochodzi do problemu edycji - zmiany w każdej bazie przy aktualizacjach.
Przepraszam jeśli powtórzyłem temat, niestety nic nie znalazłem. Nie jestem także bardzo doświadczony, trochę koduje, ale brak mi porady ekspertów

Dziękuję z góry za każdą pomoc