starterrrrr
7.09.2020, 10:26:07
Witam.
Potrzebuje rozbudować swoją aplikacje Bloga (php bez frameworka) o RestAPI.
Chciałem się zapytać bardziej doświadczonych kolegów, czy mają namiary na jakiś Tutorial, albo ciekawe pliki php z przykładami RestAPI. Nie chciałbym brać pierwszego lepszego przykładu, gdyż obawiam się o to, że od początku pójdę złą droga. Problemy z zabezpieczeniami lub inne ograniczenia o których nie wiem teraz.
Czy funkcje RestAPI tworzy się również przy pomocy Frameworka, czy najczęściej jest to czysty kod PHP?
SmokAnalog
7.09.2020, 23:18:36
Wpisz na YouTubie "PHP Rest API" po prostu i patrz na liczbę łapek w górę.
Rest API to tylko zbiór konwencji dotyczących URL-a i metod HTTP. Pisałem takie API kilkukrotnie bez żadnego frameworka i przy prostych API nie jest to zbyt duży problem. Tak naprawdę najtrudniejsza część to URL-e, ale możesz je zdefiniować w konfiguracji serwera, jeśli chcesz sobie ułatwić życie bez frameworka.
Zawsze prościej jednak z frameworkiem. Ja do REST-owych API używałem kiedyś Lumena, teraz bym raczej poszedł z pełnym Laravelem, bo w sumie jest niewiele wolniejszy, a nie trzeba dokładać paczek. Możesz też poszukać jakiegoś mikroframeworka do REST. Używałem jakichś tam od czasu do czasu jak było trzeba, ale nawet nie pamiętam.