Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php/mvc] phiend i sesje - pytań kilka
Forum PHP.pl > Forum > PHP
hubertsk
Witam serdecznie wszystkich,
jakiś czas temu odkryłem bardzo ciekawy i przyjazny MVC Framework, jakim jest phiend [miło że jest to polski produkt ;-)].
Ale niestety napotkałem na kilka problemów przy projektowaniu aplikacji, mianowicie:

1. Mam obiekt [użytkownik], który chcę trzymać w sesji, są tam wszystkie pola i metody właściwe dla użytkownika.
2. Chce żeby obiekt uaktualniał baze danych tylko jak jest to potrzebne, ale zarazem sam musi być zawsze aktualny. Więc nikt nie może zmienić danych w bazie podczas trwania sesji.
3. Rozwiązanie: musze zablokować możliwość zalogowania innej osoby na konto usera do czasu jak trwa jego sesja.

I stąd moje pytania - oczywiście wszstkie odnoszą się do frameworka phiend, (miło by było otrzymać odp. od jego Autora winksmiley.jpg ) :

1. Czy jest taka możliwość, i jak można zablokować możliwość tworzenia nowej sesji z tą samą nazwą (lub id, czy jakimś innym indetyfikatorem), jeżeli juz jedna taka sesja jest.
2. Czy da się łatwo zmusić phiend`a do trzymania sesji np. w MySQL`u?
3. Mam problem z ustawieniem czasu trwania sesji - jak i gdzie można to wykonać w Frameworku phiend? I czy da sie to wykonać w poziomu phiend-config.xml?

Bardzo prosze o odp. i dziękuję z góry.
Pozdrawiam
hawk
2. Po prostu ustaw wlasny session handler w pliku index.php, zanim odpalisz phienda. Phiend nia ma wlasnego handlera, tylko uzywa tego co jest.

3. To chyba trzeba ustawic w php.ini lub w index.php. Kiedys mialem w konfigu wiecej ustawien, ale wycialem je, bo to samo mozna uzyskac jednym ini_set lub podobnym poleceniem.
hubertsk
Ok, a czy jest jakiś sposób na to by zablokować logowanie po raz drugi tego samego usera?
Tzn. czy można w jakiś sposób dostać się do innych sesji i sprawdzić czy już ktoś z takim samym ID się nie zalogował na moje konto? [czyli czy nie ma juz takiej sesji aktywnej]?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.