Hi.
Stawałem nie dalej jak miesiąc temu przed tym samym wyborem. php znałem tylko ze słyszenia, HTML znam w stopniu bardzo dobrym. Również musiałem podać temat pracy i wymyśliłem sobie "Portal szkolny do konfrontacji uczniowskiej", czyli nic więcej, jak dziennik lekcyjny dostępny poprzez internet, gdzie można w prosty sposób zapoznać się z np. ocenami uczniowskimi lub pogawędzić z nauczycielem, czy też sprawdzić plan lekcji. Wszystko to oczywiście w php i MySQL.
Mogę zdradzić, jakie jeszcze miałem tematy do wyboru, być może @reggie coś sobie wybierze:
1. Potral aukcyjny;
2. Portal ogłoszeniowy;
3. Blog;
4. CMS (mały, skromny);
5. ... (jak sobie przypomnę więcej, to dopiszę).
Wszystkie wymagają w jakimś stopniu php i bazy danych.
Wydaje mi się, że php jest nieco łatwiejsze od C, ale to może być tylko wrażenie. php jest zlepkiem wielu języków i jest językiem skryptowym (zachowuje się podobnie jak np. JavaScript), tyle, że wykonywany jest wyłącznie po stronie serwera. Przeglądarka otrzymuje jedynie gotowy kod HTML, więc już masz plusa, gdyż go znasz.
Kod
czy jest sens z 0 znajomoscia brania sie za to ?
Hmm, zależy, czy Ci zależy :) i ile masz czasu. Nauka php nie jest trudna, wszystko znajdziesz w kursach i manualu a w problemach na pewno pomogą Ci forumowicze (nie oczekuj gotowego kodu).
Pozdrawiam i polecam się na przyszłość, pomogę ile będę mógł, choć php uczę się od miesiąca...
Niedługo podam adres strony, którą klepie do testów.