Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Praca dyplmowa w PHP ?
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
reggie
Witam, jestem tu nowy i chcial bym poporsic o pomoc !

A mianowicie, musze wybrac na dnich temat pracy inżynierskiej, a chce sam zaproponowac jakis własny projekt i tu wlasnie wpadlem na pomysl zrobienia stronki. Jezyk html jest mi bardzo dorze znany, jednakrze to za malo, musi byc cos wiecej, dlatego stwierdzielm ze chyba php bedzie najodpowiedznieszym. I mam tu mały problem a dokładnie dwa :

- słyszałem ze php jest "pokrewne" z jezykiem C, nie wiem ile jest w tym prawdy, ale z C nie za bardzo dawałem sobie rady i czy jest sens i czy sobie poradze w niecały rok z ogranieciem php i zrobienie cos bardzo fajnego questionmark.gifquestionmark.gifquestionmark.gifquestionmark.gif czy jest sens z 0 znajomoscia brania sie za to questionmark.gifquestionmark.gifquestionmark.gif

- a 2 : jaki projekt strony www wybrac, tak azeby bylo cos ciekawego ( oprucz sklepu i forum! )

Prosze bardzo o pomoc exclamation.gif! bede naprawde wdzieczny exclamation.gif!!!!!!

pozdrawiam

sebastian
tts
tak php ma korzenie w c lecz nie tylko. rok to strasznie duzo czasu aby sie nauczyc podstaw php, znam ludzi, ktorzy juz po 3 miesiacach nauki (nie majac podstaw w zadnym jezyku programowania) w php zaczeli robic calkiem fajne rzeczy ale.... trzeba chciec. do php bedziesz rowniez potrzebowal znajomosci np. htmla. co do pomyslu: mysle, ze z czasem sam przyjdzie... a zatem do dziela... aarambo.gif
Kshyhoo
Hi.
Stawałem nie dalej jak miesiąc temu przed tym samym wyborem. php znałem tylko ze słyszenia, HTML znam w stopniu bardzo dobrym. Również musiałem podać temat pracy i wymyśliłem sobie "Portal szkolny do konfrontacji uczniowskiej", czyli nic więcej, jak dziennik lekcyjny dostępny poprzez internet, gdzie można w prosty sposób zapoznać się z np. ocenami uczniowskimi lub pogawędzić z nauczycielem, czy też sprawdzić plan lekcji. Wszystko to oczywiście w php i MySQL.
Mogę zdradzić, jakie jeszcze miałem tematy do wyboru, być może @reggie coś sobie wybierze:
1. Potral aukcyjny;
2. Portal ogłoszeniowy;
3. Blog;
4. CMS (mały, skromny);
5. ... (jak sobie przypomnę więcej, to dopiszę).

Wszystkie wymagają w jakimś stopniu php i bazy danych.
Wydaje mi się, że php jest nieco łatwiejsze od C, ale to może być tylko wrażenie. php jest zlepkiem wielu języków i jest językiem skryptowym (zachowuje się podobnie jak np. JavaScript), tyle, że wykonywany jest wyłącznie po stronie serwera. Przeglądarka otrzymuje jedynie gotowy kod HTML, więc już masz plusa, gdyż go znasz.
Kod
czy jest sens z 0 znajomoscia brania sie za to ?

Hmm, zależy, czy Ci zależy :) i ile masz czasu. Nauka php nie jest trudna, wszystko znajdziesz w kursach i manualu a w problemach na pewno pomogą Ci forumowicze (nie oczekuj gotowego kodu).
Pozdrawiam i polecam się na przyszłość, pomogę ile będę mógł, choć php uczę się od miesiąca...
Niedługo podam adres strony, którą klepie do testów.
hwao
php Pocz -> Hydepark
reggie
OK. Przekonaliscie mnie. Nie ma na co czekac tylko szurac do empiku smile.gif

A tak pozatym, co powiecie na taki temat, bo szukalem w necie i fakt faktem juz takich stron pare jest, a mianowicie to,

portal telefonów komórkowych,a w nim porównania, e-sklep gsm, forum dyskusyjne itp. biggrin.gif

Co wy na to questionmark.gif
Puciek
A my na to jak na lato biggrin.gif
tts
@reggie: ale tak nie szuraj po byle co do tego empiku bo ksiazki sa rozne i na roznym poziomie napisane. na taki dobry start polecam: l.thompson, l.welling - "php i mysql. tworzenie stron www" wydawnictwa helion. pozycja ta nie jest co prawda wolna od bledow ale omawia w miare sensownie wiekszosc zagadnien.
reggie
No a co powiesz na to : http://helion.pl/ksiazki/php4po.htm questionmark.gif

I co powiesz na temat który wymysliłem, nie zakopie sie w tym questionmark.gif

pozdrawiam
bela
No musze się z częścią nie zgodzić biggrin.gif

Cytat
Wydaje mi się, że php jest nieco łatwiejsze od C, ale to może być tylko wrażenie.

php jest językiem bardzo wysokiego poziomu, a C tak jakby nakładka asemblera, więc nie jest to wrażenie winksmiley.jpg

Cytat
tyle, że wykonywany jest wyłącznie po stronie serwera.

Zależy co nazywasz serwerem winksmiley.jpg php równie dobrze może wykonywać takie zadania jak Perl, Python, skrypty powłoki. Skrypt w php równie dobrze może być serwer, ale tu się daje we znaki brak wielowątkowości
sf
Dla mnie temat jest nudny, nieciekawy. Twoja prace inzynierska zrobilby 17 latek, ktory koduje w php. Dlatego jesli swoje iles tam lat studiow chcesz w ten sposob udekorowac to gratulacje ;] Zmarnowales iles tam lat zycia na pierdoly tongue.gif
tts
@reggie: ksiazki nie znam ale autorow tak, czytale pare ich artykulow w sieci - calkiem niezli zawodnicy i wiedza o czym mowia.
NuLL
Moja propozycja to CRM.
bela
Sterowania stroną za pomocą Jabbera,
Synchronizacja danych między bazami,
Serwer aplikacji w php,
Rozkładanie obciążenia miedzy serwerami

Troche pomyslec wystarczy winksmiley.jpg
artur81
@sf: Twoja postawa jest irytująca, co z tego że taką pracę napisałby 17 latek piszący w php. pewnie i dwulatek by napisał jakby umiał i sięgnałby do klawiatury. Ale zauważ że póki co jest jeszcze wiele osób które by tego nie napisały a jeszcze więcej, które wogóle nie znają tematu php.

Czytając twoje posty odnoszę wrażenie że tylko czekasz na takie okazje jak ta żebyś mogł się wyrzyć i zjechać kogoś tylko za to że nie umie czegoś zrobić. Zachowaj trochę dystansu i na następny raz zastanów się 5 razy zanim znowu kogoś skrytykujesz bo w ten sposób ośmieszasz się poziomem swojej kultury osobistej i w oczach innych stajesz się po prostu nadętym bucem.
reggie
Widze ze rozmowa schodzi na inny tor, ja sie tu produkuje,ale odpowiedzi dalej nie uzyskuje..... szkoda.

co sądzicie o tym http://helion.pl/ksiazki/php4po.htm , jesli do kitu, to podajcie linki do sprawdzonych książek !?

Rkingsmiley.png
shima
Cytat(reggie @ 2005-03-12 12:20:14)
No a co powiesz na to : http://helion.pl/ksiazki/php4po.htm questionmark.gif

Nie polecam. Jest na tym forum kilka wątków o kuyrsach dla początkujących, zacznij od nich. I nie próbuj d razu realizowac swojego ambitnego projektu, tylko napisz coś prostego. Tak, żeby się nie zniechęcić na starcie.

PS. Jakoś nie znalazłem jeszcze dobrej książki do php, a trochę już umiem i chyba potrafię ocenić.
tts
@reggie: odpisalem na temat tej ksiazki... imho, jak pisalem powyzej mozesz zaczac od http://helion.pl/ksiazki/phmsql.htm, a zdaje sie, ze jest juz trzecie wydanie, ktorego nie znam: http://helion.pl/ksiazki/phmsv3.htm. mnie osobiscie ta ksiazka przypadla do gustu. choc jak pisalem powyzej nie jest wolna od wad.

@shima: zgadzam sie, ze nie ma dobrej ksiazki o php, ale jakos to trzeba wyposrodkowac... zgadzam sie rowniez, ze reggie powinien zaczac od czegos prostego ale oczywiscie zanim zacznie musi cos niecos phpa liznac. z kursami jest roznie, nie do kazdego trafiaja od razu, nie ma tez kompleksowego kursu napisanego konsekwentnie od poczatku do konca. ja optuje za jakas ksiazka na poczatek, a w miare przyswajania wiedzy i googlowania reggie sam oceni co jest dobre, a co jest bzdura.
NuLL
http://helion.pl/ksiazki/phms2v.htm
Mogę ręczyć smile.gif
sf
@artur81: Wybacz, ale temat byl poruszany juz nie raz, tysiace razy pisali ludzie by korzystac z szukaj na forum, temat pracy magisterskiej byl juz poruszany, co do ksiazek temat byl juz poruszany. Ile razy mozna walkowac to samo? Ile mozna prosic by sprawdzili czy dany temat byl juz walkowany? Jestem irytujacy bo mnie ludzie irytuja swoja postawa. Zdecydowanie moje wypowiedzi sa w formie negatywnej, dlatego sadze, ze powinienem zaprzestac roli pomagania z uwagi na brak cierpliwosci dla rodzaju tak zwanych poczatkujacych, ktorzy nie poznali jeszcze funkcji 'szukaj', 'faq', 'rtfm'. Dziekuje Ci bardzo za uswiadomienie i pomoc w podjeciu decyzji, ze szkoda nerwow na niektore posty. Dlatego dla Twojej przyjemnosci moje przyszle jak bardzo przez Ciebie lubiane odpowiedzi przenosza sie na dzial 'php Pro' (o ile moja wiedza pozowli mi tam budowac konstruktuwyne i jakze inteligetne wypwiedzi) i zostawiam Ci palme powtarzania ludziom tego samego co bylo juz przedstawione przez wczesniejsze pokolenie ;]

Co do przedstawionego tematu to podtrzymuje swoja opinie i uwazam, ze jest jak najbardziej sluszna bo taka jest w moim odczuciu prawda, a, ze bolesna... LIFE
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.