Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: PHP a JSP - co lepsze do projektu
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
yezooz
Witam!

Mam do wykonania projekt, ktory okreslilbym jako "project management",
jednak mniej zlozony niz profesionalne produkty tego typu. Calosc
web-based, najlepiej kompatybilna z przegladarkami XHTML w komorkach i
palmtopach. Musze realnie ocenic swoje szanse i wybrac ktoras technologie i
tu licze na Wasza pomoc.

Znam php dosc dobrze i troche Jave (JSP niestety jeszcze nie), ale co
polecacie do stworzenia uslugi tego typu z technicznego punktu widzenia :
- przejrzystosc kodu,
- mozliwosci rozbudowy,
- rowniez wartosc nabytego doswiadczenia przy tworzeniu takiej aplikacji

Czy lepiej wybrac to co znam lepiej, czy lepiej nauczyc sie czegos nowego
(na pewno z bolami na poczatku) i wybrac lepsza (?) technologie ?

Licze na sugestie, serdecznie pozdrawiam.
hwao
Jak ja miałbym pisac cos osobiscie, co ma dzialac dobrze smile.gif to wolal bym zastosowac ten jezyk ktory lepiej znam.

Wiec php, czemu php? - wiecej jest hostingow z php, bardziej popularny, etc.

Jezeli jakiegos sie jezyka ktos "zaczyna" uczyc to lepiej od mniejszych rzecyz zaczynac zeby poznac jego mechanizmy i mozliwosci smile.gif
DeyV
No cóż - obawiam się, że na tym forum większość ludzi udzialiłaby podobnej odpowiedzi winksmiley.jpg

Ale ja mogę dodać jedno - php tylko w wersji 5.

I mówię to nie tylko ze względów na to, że znam ten język, i działam na tym forum.
Zalet php jest znacznie więcej.
Przede wszystkim prostota i popularność - a więc wmiarę łatwo o rozbudowę zespołu programistów.
Modularność i mnogość opcji - a więc elastyczność w możliwośćiach rozbudowy projektu.
Obsługa większości dostępnych baz danych.
Tani i prosty do zarządzania hosting - postawienie i skonfigurowanie serwera z obsługą php jest zarówno proste jak i nie zasobożerne.

A że php5 ma świetny zaprojetkowaną obsługę obiektowości - naprawdę nie widzę ograniczeń dla tego języka w systemach webowych.
yezooz
Piszac php zdecydowanie mialem na mysli php 5.
Duzym plusem Javy wydaje mi sie pelna obluga wyjatkow co na pewno pomaga, ale czy jest to wystarczajacy powod ?
Pewnie pozostane przy php, po prostu zastanawialem sie czy JSP da mi jakas ekstra funkcjonalnosc ktorej nie ma php...

PS. Jaki edytor (darmowy) wyswietlalby liste klas i funkcji aby moc sie szybko przenosic po kodzie ? W tej chwili korzystam z Eclipse - pod Java daje taka mozliwosc ale dla php nie. Zend Studio - no ma - ale ta cena...
dasko
Cytat
Duzym plusem Javy wydaje mi sie pelna obluga wyjatkow co na pewno pomaga, ale czy jest to wystarczajacy powod ?

Chyba nie :] to tylko jedna instrukcja finally smile.gif
yezooz
Cytat(dasko @ 2005-04-19 09:42:55)
Cytat

Chyba nie :] to tylko jedna instrukcja finally smile.gif

Nie chodzilo mi raczej o brak finally tylko w ogole o automatyczne wyrzucanie wyjatkow przez jadro, chyba ze cos sie zmienilo w ostatnich wersjach...
dr_bonzo
Mozesz zrobic swojego error_handlera (set_error_handler) ktory bedzie wyrzucal wyjatki zamiast errorow.
yezooz
Cytat(dr_bonzo @ 2005-04-19 10:26:06)
Mozesz zrobic swojego error_handlera (set_error_handler) ktory bedzie wyrzucal wyjatki zamiast errorow.

to juz brzmi znacznie lepiej, nie wiedzialem o tym... dzieki za informacje...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.