Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Magisterka o xml
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Luka
Witam,
Chciałbym pisać pracę o czymś, co się przyda w tworzeniu stron www. Poczytałem o xml i zabierałem się za temat "bazy danych w xml", ale przeczytałem na forum, że opinie nt sensu takiego rozwiązania są różne. Moglibyście podrzucić mi jakiś pomysł na prace o xml lub php? Wiem, że był już jeden temat, w którym ktoś prosił o pomysł na coś wypasionego w php. No cóż, ja zajmuję się raczej grafiką, flashem i myślę o czymś mniej wypasionym winksmiley.jpg Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam
Imperior
xslt, a tak to jeszcze komuniakcja, gdzie jej treść to dokument xml (soap, jabber (nie pamiętam jak sie nazywa protokół))
dasko
W ogóle warte wspomnienia są wszystkie pochodne XMLa.
Strus
Cytat(Imperior @ 2005-04-19 13:20:20)
xslt, a tak to jeszcze komuniakcja, gdzie jej treść to dokument xml (soap, jabber (nie pamiętam jak sie nazywa protokół))

xmpp smile.gif
hawk
Pracę magisterską? Jeżeli mnie pamięć nie myli, to pracy magisterskiej nie pisze się "o czymś". Nie wystarczy opisać istniejącej technologii, lub napisać serwis w istniejącej technologii. Należy coś wymyśleć. W końcu to praca naukowa. Samo rzucenie hasła "xslt" lub "xml" jest bez sensu. O xslt można napisać artykuł do gazetki, a nie pracę naukową.

Chcesz propozycje? Proszę bardzo:

- dobry program do porównywania plików xml (taki xml diff, jest tego trochę, ale algorytmy wciąż są słabe)

- biblioteka w php do wyświetlania (w postaci stron www z linkami) dokumentów DocBooka, wykorzystując xslt

- jakiś system wyszukiwania oparty o xml i php (nie wiem, przychodzi mi do głowy apache lucerne, google, itd)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.