Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Przycisk
Forum PHP.pl > Forum > PHP
polibode
Witam
Używam w swoim skrypcie o nazwie ABC_Produktu_Santocka_show3 przycisku <input> w sposób następujacy
  1. <td class=menu>
  2. <?
  3. echo &#092;"<form class=menu action=\"index.php?page=ABC_Produktu_Santocka_show3&\".SID. method=\"POST\">\";
  4. ?>
  5. <input type=submit name=\"pokaz_szczegoly\" value=\"Szczegóły\">
  6. </form>
  7. </td>

Przycisk ten ma np. służyć do włączenia lub wyłączenia fragmentu tekstu

1. <?php
  2.  
  3. if(isset($_POST[&#092;"pokaz_szczegoly\"]))
  4. {
  5. echo &#092;"xxxxxxxxxxxxxx\";
  6. }
  7.  
  8. ?>

Jak zrobić aby po ponownym nacisnięciu tego samego przycisku fragment tekstu znikał, a jeśli zażyczy mi się jeszcze raz go nacisnąc się pokazał itd.....
Coyote
zrob to w dwoch osobnych plikach i zrob drugi formularz ? tylko nie wiem czy cie dobrze zrozumialem biggrin.gif
polibode
Nie zrozumiales, chodzi o ten sam skrypt i ponowne go wywoływanie jesli nacisnie sie przycisk u mnie to działa, ale tylko za pierwszym razem jak wejde na tę stronę i nie jest nacisniecy przycisk.
Kiedy go nacisnę juz jest ustawiony i potem już nie moge go wyłaczyć
nospor
Zrób tak:
  1. <td class=menu>
  2. <?
  3. echo &#092;"<form class=menu action=\"index.php?page=ABC_Produktu_Santocka_show3&\".SID. method=\"POST\">\";
  4. ?>
  5. <input type=submit name=\"<?echo (isset($_POST['pokaz_szczegoly'])?'ukryj_szczegoly':pokaz_szczegoly);?>\" value=\"Szczegóły\">
  6. </form>
  7. </td>

Rozwiązanie to nadaję nazwę dla inputa w zależności od tego czy wciśnięto pokaz_szczegoly. Jesli tak, to nadaje nazwę ukryj_szczegoly, jesli nie to nadaje nazwe pokaz_szczegoly
polibode
Dziki, fajne rozwiązanie ,

Zrobiłem na razie takie, ale moze skorzystam
  1. <?php
  2.  
  3.  
  4.  
  5. if(isset($_POST[&#092;"pokaz_szczegoly\"]) and $_SESSION['szczegoly3'] == false)
  6. {
  7.  echo &#092;"dsdsadsa\";
  8.  unset($_POST[&#092;"pokaz_szczegoly\"]);
  9.  $_SESSION['szczegoly3'] = true;
  10.  
  11. }
  12. else{
  13.  $_SESSION['szczegoly3'] = false;
  14. }
  15.  
  16. ?>
nospor
też może może być, tylko poco mieszać w to sesję.
Poza tym nie ma sensu kasować unset($_POST["pokaz_szczegoly"]);, chyba że jeszcze dalej w skrypcie to gdzieś obsŁugujesz.
polibode
hm, wiesz, sesje i tak wykorzystuje wiec na stronie wczesniej ustawiłem
  1. <?php
  2.  
  3.  
  4. $_SESSION['szczegoly3'] = false;
  5.  
  6. ?>

Z tym unset to faktycznie masz racje, działa i bez tego .
Jak testowałem wczesniej wyswietlając zmienną , to zawsze była ustawiona i mnie trochę zdziwiło, ale dalej juz tego nie usunąłem i myslałem , ze musi być
dzieki
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.