Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: EBAY POLAND RUSZYŁ!
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
GrayHat
Najwiekszy system aukcji online na świecie otworzył przed chwilą swój polski odpowiednik!!
EBAY.PL
ludzi dużo włazi i jest przepełnienie serwera.... cierpliwości
hwao
Swoja droga dziala to jak jakas strona na jakims ekm "tanim" (darmowym <lol>) serwerze:)

Grafika tez wyglada jakby ja robil ekm... tongue.gif (typowa strona by anglik tongue.gif )

Serwis dzial od rana (albo dluzej - rano widzialem juz...) a nie przed chwila tongue.gif
bela
To się poprostu nazywa Powered by Java, a nie przepełniony serwer winksmiley.jpg
dasko
Ja na razie jestem bardziej zadowolony z allegro => nie wszyscy sprzedawcy decydują się na 'ships to worldwide'. Jeśli już się ktoś zdecyduje, to niektóre towary są naprawdę tańsze.
GrayHat
@hwao:
konferencja prasowa na ktorej ogloszono start byla ok. godz. 14. wczesniej serwis byl stawiany....
co do przeciazenia... mnie tez dziwi ten fakt. przeciez taka firma nie musi oszczedzac na pamieci operacyjnej i na start mogli wykupic kilka klastrow wiecej.... ich stac

jednak minusy ktore zauwazylem:
- zero autoryzacji -> prosty formularz (imie nazwisko adres email tel) i autoryzacja email.
- brak ubezpieczen licytacji
- duzo hakow w regulaminie
- niektorzy maja juz po >100 pozytywow.... kazdy moze sie rejestrowac ile razy chce
- 0zl stopien oplat
- brak informacji o tym czy serwis bedzie przekazywal informacje o sprzedazach skarbowce...
- brak paypa
- zero moderowania aukcji... ludzie wstawiaja np adresy hurtowni gsm lub poprostu aukcja: FREE AUKCJA!!! WYMIANA KOMENTARZYl
- i duzo innych wad
mam nadzieje ze poprawia to wszystko bo serwis ma naprawde potencjal podbic polski rynek i "unicestwic" allegro.

//
PS: tak wyszlo ze otwarcie ebay.pl zbieglo sie z moim powrotem na to forum. witam wszystkich po polrocznej nieobecnosci
//
ebe
zarejestrowałem się ale narazie kiepsko to wygląda, byłem pewny że po rejestracji pojawi się komunikat: "w ciagu najblizych 14 dni dostaniesz pocztą list z kodem..." a tu nic, do tego kompletny brak moderacji, aukcje dla komentów, kompletnie nieczytelny layout, brak ubezpieczen no i fatalnie przeciązone serwery (powered by sun tongue.gif ) ehh mam nadzieję że poprawią te błędy i zacznie się jakaś konkurencja na tym rynku w Polsce bo to drugi serwis z poważnym kapitałem.
anas
Hej.

Serwis rzeczywiście może nie jest od strony wizualnej i pomysłu na dobrą nawigację rozwiązany w sposób rewelacyjny, ale raz to jest marka, dwa allegro i inne serwisy aukcyjne też nie powalają szatą - bo i po? Nawigację rzeczywiście można by poprawić - ale może nie chcą tego robić, aby zachować spójność ze swoimi produktami(witrynami) w innych krajach. Co jest ważne to fakt, że nie biorą(na razie) prowizji od sprzedaży. Przyciąga to sprzedających - a co za tym idzie, także kupujących. No i jeszcze raz podkreśle - to jest marka i mówi sama za siebie - to tak jak ktoś by powiedział że IBM ma brzydki design laptopów - a "biznesmen" spyta: "no i co z tego? - jak to nadal IBM".

Pozdrowka

anas

Ps. Serwis dziala od wczoraj od godz. okolo 20.
NuLL
Niestety dla eBay jest skończony za to że nie mam ubezpieczenia transakcji - będą mi wysyłać kota w worku ?
GrayHat
taka podpowiedz ze jak ktos nie moze sie zarejestrowac przez ebay.pl to polecam ebay.com ;] nie ma lagow a opcje te same tongue.gif
LukasMG
Pierwszy raz, gdy próbowałem wejść na stronę serwer wogóle nie chciał odpowiedzieć. Jeśli tego nie zmienią ludzie z Allegro mogą spać spokojnie, szczególnie gdy przejdzie podniecenie nowością.

Graficznie bez wodotrysków, fakt, mogli by jednak nie oszczędzać na przestrzeni i rozbić tabelki na całą stronę. Średnia czytelność to za mało jak na serwis użytkowy... Przydał by się też bardzie szczegółowy podział na podkategorie poszczególnych działów.

Jednak nie ma co narzekać, to dopiero początek na naszym rynku...
kubatron
Nic specjalnego polski ebay :/ mogliby przynaajmniej czymś zadziwić polskich internautów a nie skserować ebay.com

to taka moja krótka wypowiedz...
sobstel
to co mnie zawsze denerwowalo w ebayu to fatalna przejrzystosc strony, nie chodzi o grafiki bo prostota tu jest jak najbardziej porzadana, ale sam uklad w wielu miejscach jest niejasny i czesto zmuszajacy do wiekszego "glowkowania".
szczerze mowiac allegro moze spac na razie spokojnie, maja mocna marke na naszym rynku, tylko zeby prowizje jeszcez obnizyli to byloby juz ekstra.

tak czy owak, najwieszke nadzieje z ebayem jakie wiaze to to ze byc moze wkrotce udostepnia paypala w polsce.

@kubatron, nei chodzilo o tworzenie czegos nowego tylko otworzenie polsiego oddzialu.
Ace
2d 12h

hehe...
a mnie wydawalo sie ze jestesmy w Polsce...
2 dni 12 godzin a nie 2 days 12 hours... taki maly minus jak dla mnie.

a i jeszcze cos... brak moderacji = przegladam sobie motoryzacje i widze konta GMAIL do kupienia... hehe...

powinno to szybko zmienic jesli chca mniec szanse z allegro.
Chewolf
Cytat(Ace @ 2005-04-22 23:57:09)
przegladam sobie motoryzacje i widze konta GMAIL do kupienia...

Właśnie :/ a po za tym w prawie kazdej kategorii mozna kupic sobie konto Gmail tongue.gif. Heh troszke nie poprawne to.
dr_bonzo
Jednym slowem zalosny start, jak chca sie wybic to powinni zaczac co najmniej extra, a nie tak: tragiczne przyciski na glownej stronie, w zasadzie brak podzialu na podkategorie, j.w. brak moderacji.
NuLL
Ludzie w eBay.pl poprostu nie wiedzą że Polak to cwana bestia.

BTW. Ktoś na konf. prasowej przemawiał w języku polskim - a miał na imię Przemysław jakiś tam - z tym że mówił jakby był Amerykaninem który zmienił narodowość, imię i nazwisko - dammit tongue.gif jeśli tak wygląda praca w spółce eBay to ja bym podziękował...
CyklOP
Ten koleś to znajomy mojego znajomego ;]
Jest polakiem, który długo był w niemczech, później w stanach. Pracował chyba u googli, albo właśnie w e-bayu w stanach, "teraz polska" tongue.gif

A e-bay rzeczywiście cienko zaczyna, ciekawe jak to wyglądało w innych krajach...
sobstel
ciekawy artykul - http://www.webinside.pl/news/1135
Diwi
Najbardziej podoba mi się ten tekst w regulaminie:

Cytat(regulamin ebay.pl)
Oferowanie opinii

Przedstawianie ofert sprzedaży lub zakupu opinii albo handlowanie niezasłużoną opinią to poważne naruszenie zasad eBay dotyczących wyrażania opinii. Taka działalność jest nazywana oferowaniem opinii.

Jeśli masz informacje na temat wypadków oferowania opinii, skontaktuj się z nami i podaj wszelkie dane (numer aukcji, numer użytkownika sprzedającego itp.), które mogą nam pomóc w wyjaśnieniu tej sytuacji.

Ebay chyba chciało nam zrobić maraton uśmiechu smile.gif

Pozdrawiam
PMadej
ogólnie wam powiem, że wypowiadając się tak o ebay nie macie pojęcia jakie zasady na nim panują.
To nie allegro że jeden - dwa negatywy można olać ... tu poprostu jak zarobisz negatywy ludzie przestają z tobą handlować i jesteś skonczony. dlatego na ebay nie ma tak dziwnych zabezpieczen jak na allegro. sa poprostu niepotrzebne bo ludzie handlujacy sa powazni.

inna sprawa ze jak przesiada sie ludzie z allegro to bedzie pewnie syfu sporo - do czasu. Ja sie ciesze ze wlasnie mam dostep do ogolno swiatowych aukcji bo juz teraz licytuje sprzet za 1/5 - 1/4 ceny w Polsce. jeszcze niech wejdzie paypal i bedzie super.
Bakus
Allegro zna nieco lepiej polski rynek - gdzie jest więcej hamstwa i oszustów niż uczciwych sprzedawców/kupujących...
Niestety nawet zabezpieczenia allegro nie spowodowały zmiany ludzi... i żadne zabezpieczenia tego nie zrobią... a e-bay jest przykładem w pełni WOLNEGO handlu.

"Chcesz sprzedać swoją żonę? Czemu nie? Internet jest wolny!"
_Mateo
Mówcie co chcecie, ale Allego wyruśł bardzo poważny konkurent - ciężki orzeszek do zgryzienia ma polski lider w aukcjach nalinii...
dob
Moim zdaniem jak na tą chwile to ten ebay.pl jest cieniutki, oferują połowe opcji mniej niż allegro.
Pozatym allegro zagniezdziło się juz bardzo dobrze w umysłach naszych rodaków smile.gif myśle że ebay będzie miał problemy żeby uzyskac 1/2 popularnosci allegro.pl
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.